Juridisch Bureau Letselschade & Gezondheidsrecht

Juridisch Bureau Letselschade & Gezondheidsrecht

Niet objectiveerbare klachten, toch schadevergoeding

1 augustus 2017 Letselschade informatie

Niet objectiveerbare klachten, toch schadevergoeding

Wat als u medisch niet objectiveerbare klachten overhoudt aan een ongeval? Als een arts niet kan vaststellen dat uw klachten ook daadwerkelijk te zien zijn? Een whiplash is bijvoorbeeld niet te zien op röntgenfoto’s en scans. Dat wil niet zeggen dat de aandoening niet bestaat: een whiplash is heel naar letsel met veel gevolgen voor het dagelijks leven.

Op zich al vervelend genoeg als een arts zegt dat uw klachten niet te zien zijn: u zult zich onbegrepen of niet serieus genomen voelen. Maar bij het claimen van uw schadevergoeding leveren niet objectiveerbare klachten nog een ander probleem op. Het feit dat uw klachten niet door een arts aan te tonen zijn, geeft de wederpartij een reden om uw schadeclaim af te wijzen. Immers: als een arts zegt dat hij niet kan verklaren dat u klachten hebt, dan is moeilijk te bewijzen dat u daadwerkelijk letsel hebt overgehouden aan het ongeval.

Niet objectiveerbare klachten: juridisch causaal verband

Gelukkig zijn medische rapporten, hoewel zeer belangrijk, niet leidend in letselschadezaken. Belangenbehartigers en verzekeraars maken van zo’n rapport een eigen, juridische analyse. Zij vertalen relevante medische informatie naar juridisch bruikbare informatie. En juridisch gezien tellen ook niet objectiveerbare klachten mee als schade. Zeker wanneer zij worden vastgesteld door een neuropsycholoog. Dit is zo bepaald in het arrest Zwolsche Algemeene/De Greef uit 2001.

Volgens dit arrest zijn – ook bij het ontbreken van een specifieke, medische verklaring – klachten objectiveerbaar wanneer zij:

  • Consistent zijn;
  • Niet voorgewend zijn;
  • Niet overdreven zijn;
  • Consequent zijn;
  • Een samenhangend patroon vormen.

Voldoen de klachten aan deze eisen? En zijn zij ontstaan na het ongeval? Dan is er misschien geen medisch causaal verband, maar wél een juridisch causaal verband. Er is in de jurisprudentie ook vastgesteld dat aan het bewijs voor een juridisch causaal verband niet al te hoge eisen mogen worden gesteld. Om het streng te zeggen: de aansprakelijke moet het slachtoffer nemen zoals het is, anders had hij maar geen ongeval moeten veroorzaken.

Dus, wijst de medische informatie erop dat de niet objectiveerbare klachten er niet waren voor het ongeval? En is er sprake van een consequent, niet overdreven klachtenpatroon? Dan is dit voldoende voor een juridisch causaal verband.

Voorbeeld schadevergoeding toegewezen

Dat is de theorie, maar hoe werkt het objectiveren van niet objectiveerbare klachten in de praktijk?

Een veelvoorkomende soort letselschade die moeilijk bewijsbaar is, is een whiplash. Slachtoffers van een ongeval die een whiplash oplopen, hebben vaak lang last van zeer reële en veelomvattende klachten. Toch is hiervan weinig aan te tonen.

Een voorbeeld is een zaak uit 2005 waarbij een man van achteren werd aangereden door een bestelbus terwijl hij voor een stoplicht stond te wachten. Hij kreeg last van pijnklachten in de rug, nek, hoofd en schouders  en concentratieproblemen. Op foto’s was echter geen trauma te herkennen en ook een neuroloog kon geen functiestoornis vaststellen. De man presteert minder goed op het werk, moet stoppen met zijn hobby volleybal en kan minder in het huishouden doen. Ondanks het ontbreken van medisch bewijs, werd  de man toch in het gelijk gesteld bij het claimen van een schadevergoeding.

Meer weten over een schadevergoeding bij whiplash? Klik hier.

Terug naar overzicht

icon-free

Gratis

De juristen van JBL&G werken altijd gratis voor slachtoffers met letsel. Hiervan ontvangt u vooraf een schriftelijke verklaring.

icon-near

Bij u in de buurt

Het hoofdkantoor van JBL&G zit in Amsterdam, maar onze juristen werken door heel Nederland. Zij komen graag bij u langs.

Keurmerk

JBL&G staat ingeschreven in het Register Letselschade. Dit keurmerk staat garant voor onafhankelijkheid en kwaliteit.

icon-experienced

Ervaring

Door 15 jaar ervaring bent u met de hulp van JBL&G verzekerd van de maximale schadevergoeding en krijgt u snel een uitbetaling.