Juridisch Bureau Letselschade & Gezondheidsrecht

Juridisch Bureau Letselschade & Gezondheidsrecht

Minder kans op letselschade bij aanvang wintertijd

30 november 2013 Algemeen

Minder kans op letselschade bij aanvang wintertijd

Eind oktober was het weer zo ver. Eind van die maand zetten we ’s nachts onze klok weer een uurtje terug. Heerlijk, vinden de meeste mensen. “Kan ik lekker een uurtje langer slapen.” Veel mensen vinden het echter niets. Dit moment markeert het definitieve eind van de zomer. En daar kan je knap chagrijnig van worden. Maar heeft dit moment van ‘het uurtje terugzetten’ gevolgen voor ons functioneren? Is daar weleens onderzoek naar gedaan? Het lijkt te belachelijk voor woorden als dat ene uurtje voor de mens lichamelijke of geestelijke gevolgen heeft. Toch lijkt het dat zelfs het oplopen van letselschade in de korte periode erna mogelijk is.

Wintertijd of zomertijd

Wat is nu eigenlijk de normale tijd? Is het de wintertijd of is het de zomertijd? Maakt het ons eigenlijk iets uit? Van dat ene uurtje meer of minder hebben de meesten geen last. Dus lijkt deze discussie niet zo interessant. Wat wel interessant is, is wat een uurtje meer of minder met ons lichaam doet. Het lijkt wat overdreven, maar kunnen we er gezondheidsproblemen door verwachten? Voorlopig lijkt het erop dat het terugzetten van de klok naar de normale tijd, de wintertijd dus, een positieve uitwerking heeft op onze gezondheid. Het is zelfs zo – en dat is geen schatting maar daadwerkelijk een feit – dat het ‘uurtje terug’ wereldwijd leidt tot een afname van hartinfarcten.

Minder stress door uurtje extra slaap

Waar je zou verwachten dat de aanstaande herfst zorgt voor een mineurstemming, zeggen de feiten – uitzonderingen zijn er natuurlijk altijd – dat juist de stress afneemt, wanneer men genoten heeft van dat extra uurtje slaap. Dit fenomeen kent zijn toppunt op de eerste maandagochtend na het weekend waarin de wintertijd is begonnen. Daarna wordt het effect logischerwijs minder.

Maandagochtend meer ongelukken

Medici zijn het erover eens. De aanvang van de zomertijd – en dus een uurtje minder slaap – zorgt voor een verstoring in het menselijk ritme. Men vindt de verstoring dusdanig groot dat men van mening is dat bedrijven en scholen de maandag na aanvang van de zomertijd later zouden moeten beginnen. Het vermindert het risico op slechter functioneren in het verkeer, thuis of op je werk. Daarmee lijkt min of meer bewezen dat de kans op letselschade op die bewuste maandagochtend groter is dan normaal het geval is.

Terug naar overzicht

icon-free

Gratis

De juristen van JBL&G werken altijd gratis voor slachtoffers met letsel. Hiervan ontvangt u vooraf een schriftelijke verklaring.

icon-near

Bij u in de buurt

Het hoofdkantoor van JBL&G zit in Amsterdam, maar onze juristen werken door heel Nederland. Zij komen graag bij u langs.

Keurmerk

JBL&G staat ingeschreven in het Register Letselschade. Dit keurmerk staat garant voor onafhankelijkheid en kwaliteit.

icon-experienced

Ervaring

Door 15 jaar ervaring bent u met de hulp van JBL&G verzekerd van de maximale schadevergoeding en krijgt u snel een uitbetaling.