Juridisch Bureau Letselschade & Gezondheidsrecht

Metaalarbeider meeste kans op een bedrijfsongeval

11 november 2016 Bedrijfsongeval

Metaalarbeider meeste kans op een bedrijfsongeval

In Nederland hebben metaalarbeiders en machinemonteurs de meeste kans op een bedrijfsongeval. Deze beroepen zijn dus de gevaarlijkste beroepen van Nederland te noemen. Dat blijkt uit onderzoek van het Centraal Bureau voor Statistiek in opdracht van RTLZ. Als u deze logica volgt, is jurist het veiligste beroep in Nederland.

Meer weten over bedrijfsongevallen? Klik hier.

Welke beroepen hebben de meeste kans op een bedrijfsongeval?

Volgens het onderzoek kon één op de twintig metaalarbeiders en machinemonteurs een of meerdere dagen niet werken door een bedrijfsongeval. De rest van de top-5 zag er zo uit:

 • De bouwsector: 4,8%
 • De voedselverwerkingsindustrie: 3,9%
 • Bestuurder van voertuigen en mobiele machines: 3,2%
 • Tuinders, akkerbouwers en telers: 3,1%

Op de vraag of zij wel eens gevaarlijk werk moeten doen, scoren beveiligers het hoogst. 27,1% van hen antwoordde met ‘ja’ op deze vraag, gevolgd door elektriciens (17%) en bouwvakkers (15,5%).

Juristen minste kans op een bedrijfsongeval

Grappig of op zijn minst opvallend te noemen, is dat degenen waar bovenstaande werknemers terecht kunnen na een bedrijfsongeval, zelf helemaal onderaan de lijst staan. Juristen hebben in 2015 namelijk géén bedrijfsongevallen gehad. Is jurist een beroep waarbij men zo vaak met slachtoffers van bedrijfsongevallen te maken krijgt, dan het veiligste beroep van Nederland?

Andere kantoorbanen scoren ook hoog op veiligheid. Directeurs, ICT’ers, ambtenaren en administrateurs hadden vorig jaar ook geen ongevallen op de werkvloer. Beroepsziekten als RSI en een burn-out werden in dit onderzoek niet meegenomen. Wanneer men naar deze zaken kijkt, ligt het natuurlijk weer heel anders met de veiligheid van deze beroepen.

Bedrijfsongeval, wat nu?

In 2015 overkwam in totaal 3% van alle werknemers (zo’n 250.000 mensen) een bedrijfsongeval. Deze ongevallen liepen uiteen van ongevallen waarbij de werknemer de volgende dag weer aan het werk kon, tot ongevallen met een dodelijke afloop.

Waar moet het slachtoffer van een bedrijfsongeval heen met de schade?

In de wet staat dat een werkgever er alles aan moet doen dat een werknemer op een veilige manier aan het werk kan. Daaronder valt dat hij onder andere:

 • Instructies moet verschaffen;
 • Voor goed gereedschap moet zorgen;
 • Voor een veilige werkplek moet zorgen.

Heeft een werkgever een van deze dingen verzaakt? Dan zal hij de schade van de werknemer moeten vergoeden. Vanwege de strenge zorgplicht die een werkgever heeft, zal de aansprakelijkheid in de meeste gevallen dus snel bij hem liggen.

In de wet staat ook dat een werkgever zich moet gedragen als een ‘goed werkgever’. Wat dit inhoudt, is voor meerdere uitleg vatbaar. Het houdt bijvoorbeeld in dat de werkgever moet zorgen dat een werknemer goed verzekerd is als hij de weg opgaat, en een SVI verzekering heeft voor het geval hij tijdens een dienstrit terecht komt in een eenzijdig ongeluk. Maar ook dat in het geval van een bedrijfsongeval met deels eigen schuld, de werkgever toch een (ruime) schadevergoeding betaalt aan een minder vermogende werknemer.

Bent u in een bedrijfsongeval terechtgekomen?

Ook als u niet in een van de beroepen met de meeste kans op een bedrijfsongeval werkzaam bent, loopt u het risico slachtoffer te worden van een ongeluk op het werk. Wat moet u doen als u zoiets overkomt?

 1. Vraag omstanders of zij een getuigenverklaring willen afleggen van wat er gebeurd is;
 2. Meld het ongeval bij uw werkgever;
 3. Zoek juridische bijstand;
 4. Stel uw werkgever aansprakelijk voor het ongeval of laat dat doen door uw belangenbehartiger;
 5. Houd bij welke kosten u allemaal maakt naar aanleiding van het ongeval;
 6. Houd een logboekje bij van het verloop van uw klachten.

Hier leest u meer over het aansprakelijk stellen van uw werkgever.

Terug naar overzicht

Gratis

De juristen van JBL&G werken altijd gratis voor slachtoffers met letsel. Hiervan ontvangt u vooraf een schriftelijke verklaring.

Bij u in de buurt

Het hoofdkantoor van JBL&G zit in Amsterdam, maar onze juristen werken door heel Nederland. Zij komen graag bij u langs.

Keurmerk

JBL&G staat ingeschreven in het Register Letselschade. Dit keurmerk staat garant voor onafhankelijkheid en kwaliteit.

Ervaring

Door 15 jaar ervaring bent u met de hulp van JBL&G verzekerd van de maximale schadevergoeding en krijgt u snel een uitbetaling.