Juridisch Bureau Letselschade & Gezondheidsrecht

Juridisch Bureau Letselschade & Gezondheidsrecht

Bedrijfsongeval Someren: wie is er aansprakelijk voor de schade?

4 mei 2016 Bedrijfsongeval

Bedrijfsongeval Someren: wie is er aansprakelijk voor de schade?

Gisteren raakten drie medewerkers van een bouwbedrijf uit Someren betrokken bij een tragisch bedrijfsongeval: twee mannen kwamen om tijdens hun werkzaamheden, eentje raakte zwaargewond. Hoe zit dat nu met de aansprakelijkheid? Wie draait er op voor de schade van de gewonde man en de nabestaanden van de overledenen? JBL&G legt uit.

Hoogwerkerdrama

Het ongeval gebeurde toen de drie mannen aan het werk waren in een verreiker (een soort hoogwerker) bij een Van der Valk Hotel in Zaltbommel. Ze waren bezig met het ophangen van een spandoek van het bouwbedrijf aan de gevel van het hotel, toen de bak waar ze in stonden loskwam van de verreiker en naar beneden stortte. Twee mannen overleefden de val niet, de derde man werd met zware verwondingen naar het ziekenhuis gebracht.

Is de werkgever aansprakelijk voor het bedrijfsongeval Someren?

In artikel 7:658 van het Burgerlijk Wetboek staat beschreven dat de werkgever verplicht is alle lokalen, werktuigen en gereedschappen waarmee gewerkt wordt zodanig in te richten en te onderhouden dat de werknemer niet in een gevaarlijke situatie terecht komt. Daarnaast moet de werkgever ook alle andere maatregelen treffen en aanwijzingen geven die nodig zijn om een ongeval te voorkomen.

Dit houdt in dat hoogstwaarschijnlijk het bouwbedrijf uit Someren aansprakelijk gesteld kan worden voor het bedrijfsongeval. Waarschijnlijk zijn de mannen gevallen door een gebrek aan de verreiker. Een andere optie is dat zij zijn gevallen omdat zij zich op één of andere manier niet aan de veiligheidsvoorschriften hebben gehouden. Maar zelfs in zo’n geval kan het van de werkgever verwacht worden dat hij de schade vergoed op grond van goed werkgeverschap.

Artikel 7:611 van het Burgerlijk Wetboek staat namelijk dat zowel de werkgever als de werknemer verplicht zijn zich als een goed werkgever en werknemer te gedragen. Bij zo’n tragisch ongeval kan het op grond van goed werkgeverschap verwacht worden dat de werkgever ondanks eventuele twijfel over aansprakelijkheid, toch de schade op zich neemt.

Jaarlijks overlijden er zo’n honderd mensen door een bedrijfsongeval, waarvan één derde in de bouwsector. Werkgevers zijn dan ook goed verzekerd voor dit soort situaties: zij zijn zich ervan bewust welke gevaren het werken in de bouw met zich meebrengt.

Bedrijfsongeval Someren: op welke schadevergoeding kunnen slachtoffer en nabestaanden aanspraak maken?

De gewonde man kan aanspraak maken op een vergoeding van alle kosten die hij maakt door het ongeval. Denk daarbij aan:

  • Medische kosten;
  • Verlies aan inkomen omdat hij een tijd niet kan werken;
  • Kosten voor hulp in de huishouding;
  • Smartengeld: een vergoeding voor pijn, stress en ander leed door het ongeval.

Bij de twee overleden mannen ligt het wat ingewikkelder. Toch kunnen hun nabestaanden aanspraak maken op een schadevergoeding, mits zij:

  • De wettige echtgenoot of minderjarige kinderen van de overledene zijn;
  • Kunnen aantonen dat de overledene hen geheel of gedeeltelijk voorzag in het levensonderhoud.

Zij kunnen aanspraak maken op de kosten van de uitvaart en alles wat daarbij komt kijken. Ook hebben ze recht op een compensatie van de inkomsten van de overledene: nu deze er niet meer is om aan het inkomen bij te dragen, moet deze schade vergoed worden door de aansprakelijke partij.

Een aantal collega’s hebben het ongeval zien gebeuren. Als zij daar door de schrik zware psychische klachten aan overhouden, kunnen zij aanspraak maken op een vergoeding van de shockschade.

Terug naar overzicht

Gratis

De juristen van JBL&G werken altijd gratis voor slachtoffers met letsel. Hiervan ontvangt u vooraf een schriftelijke verklaring.

Bij u in de buurt

Het hoofdkantoor van JBL&G zit in Amsterdam, maar onze juristen werken door heel Nederland. Zij komen graag bij u langs.

Keurmerk

JBL&G staat ingeschreven in het Register Letselschade. Dit keurmerk staat garant voor onafhankelijkheid en kwaliteit.

Ervaring

Door 15 jaar ervaring bent u met de hulp van JBL&G verzekerd van de maximale schadevergoeding en krijgt u snel een uitbetaling.