Juridisch Bureau Letselschade & Gezondheidsrecht

Juridisch Bureau Letselschade & Gezondheidsrecht

Letselschade opgelopen in een taxi/Uber?

25 november 2018 Auto ongeluk

Letselschade opgelopen in een taxi/Uber?

U gaat samen met uw partner naar een theatervoorstelling. U wilt allebei een drankje kunnen drinken. Daarom laat u de auto staan en pakt u een taxi/Uber. Helaas verloopt de avond niet zoals u had verwacht. De taxi/Uber wordt aangereden waardoor u letselschade oploopt. Wat nu? Wie kunt u hiervoor aansprakelijk laten stellen? Wij leggen het aan u uit.

Linksom of rechtsom: u bent het slachtoffer

Bijna iedereen stapt weleens in de taxi. In een traditionele taxi, een Uber of een fietstaxi. Wanneer u bijvoorbeeld doodmoe op Schiphol aankomt na een lange reis. Als niemand de Bob wil zijn na een avondje stappen. Wanneer u de laatste trein mist. Of als uw fiets het midden in de nacht begeeft. Wat de reden ook is, u verwacht als u in een taxi/Uber stapt dat u veilig op uw eindbestemming arriveert.

De kans dat u niet veilig op uw bestemming aankomt, is klein. Maar niet onmogelijk. De taxi/Uber kan bijvoorbeeld geschept worden door een andere verkeersdeelnemer. Omdat de tegenpartij door rood rijdt. Maar de taxichauffeur kan ook erg moe zijn en daardoor een inschattingsfout maken. In beide gevallen kunt u het slachtoffer van letselschade worden. Wie kunt u dan aansprakelijk laten stellen voor uw schade?

Chauffeur taxi/Uber heeft zorgplicht

U stapt in een taxi/Uber om van A naar B vervoert te worden. Zodra u dat doet, sluit u een vervoersovereenkomst af met de taxicentrale. De afgesloten vervoersovereenkomst creëert een wettelijke zorgplicht voor de taxichauffeur. Deze zorgplicht houdt in dat u veilig op uw bestemming dient te arriveren. U kunt dit naslaan in de Wet Personenvervoer.

Maar het kan misgaan. Het kan immers altijd misgaan in het verkeer. De taxichauffeur kan een eenzijdig ongeval veroorzaken. Een andere verkeersdeelnemer kan de taxi/Uber scheppen. Of de taxichauffeur kan een andere verkeersdeelnemer aanrijden. Het enige dat vaststaat, is dat u als inzittende vrijwel nooit invloed heeft gehad op de ontstane situatie. Wat betekent dat u vrijwel altijd de schuldloze derde bent.

Wat kunt u doen als schuldloze derde?

U bent als inzittende van een taxi/Uber bij een ongeval betrokken geraakt. De taxichauffeur kan daar aansprakelijk voor zijn, de andere verkeersdeelnemer of beiden. Wat vrijwel zeker is, is dat u onschuldig bent. U kunt daardoor beide partijen aansprakelijk laten stellen op grond van artikel 6:102 BW.

U kunt daarnaast gebruikmaken van de schuldloze derde regeling. De schuldloze derde regeling is in het leven geroepen voor bijrijders en inzittenden. Omdat u niet de dupe moet worden van ellenlang getouwtrek tussen de WA-verzekeraars. U treft immers geen enkele blaam. Als inzittende hoeft u daarom niet te wachten op de erkenning van de aansprakelijkheid. Wat bij andere letselschadezaken wel het geval is.

De schade van een inzittende moet direct en volledig vergoed worden. Tot voorheen betekende dat dat u de schadevergoeding kon laten claimen bij de:

  • Desbetreffende taxicentrale
  • Uber-chauffeur als de WA-verzekering op naam van de chauffeur stond
  • De WA-verzekeraar van de tegenpartij; de andere verkeersdeelnemer

Maar sinds 1 april 2017 kunt u de schadevergoeding direct bij de taxicentrale laten claimen. Ook als het ongeval niet door de taxichauffeur is veroorzaakt. De WA-verzekeraar van de taxicentrale kan het geld later terugvorderen bij de WA-verzekeraar van de tegenpartij. Deze wijziging is doorgevoerd om het nog makkelijker te maken voor het slachtoffer. U hoeft daardoor geen keuze te maken tussen de betrokken partijen. Het is tevens gelijk duidelijk wie uw schadeclaim gaat afhandelen.

Kan er sprake zijn van eigen schuld?

Er kan sprake zijn van eigen schuld als inzittende. U kunt bijvoorbeeld uw eigen veiligheid in gevaar hebben gebracht door:

  • Geen autogordel te hebben dragen
  • In te stappen bij een taxichauffeur die zichtbaar onder invloed was

Dit betekent echter niet dat u geen recht heeft op schadevergoeding. U krijgt in deze situaties nog steeds minstens 50% van uw letselschade vergoed. En vaak zelfs meer.

Is er geen causaal verband tussen uw eigen schuld en het ongeval? Dan krijgt u alsnog uw volledige schade vergoed. Het kan namelijk zijn dat de taxichauffeur zichtbaar onder invloed was. Maar dat betekent niet direct dat het ongeval ook zijn schuld was. Het ongeval kan namelijk ook veroorzaakt zijn door een verkeersfout van de tegenpartij. Is dat het geval? Dan valt de eigen schuld in deze situatie weg.

Kies voor juridische hulp na letselschade door taxirit

Heeft u letselschade opgelopen door een ritje in een taxi/Uber? Meld dat dan direct bij de taxichauffeur en de taxicentrale. Zorg er daarnaast voor dat u:

  • Gegevens verzamelt van ooggetuigen
  • Foto’s maakt van het ongeval en uw letselschade
  • Direct medische hulp inschakelt

Heeft u slechts lichte klachten zoals nekklachten? Ga dan toch direct naar uw huisarts. Het is belangrijk dat uw letsel gedocumenteerd wordt. Bovendien kunnen uw klachten erger zijn dan u verwacht. Vaak voelt u ook minder door de adrenaline die vrij is gekomen door de schrik.

Schakel daarna direct juridische hulp in. Zodat u geen discussies hoeft te voeren met de WA-verzekeraar van de taxicentrale. Want dat is wel het laatste waar u op zit te wachten als u letselschade heeft opgelopen.

Terug naar overzicht

Gratis

De juristen van JBL&G werken altijd gratis voor slachtoffers met letsel. Hiervan ontvangt u vooraf een schriftelijke verklaring.

Bij u in de buurt

Het hoofdkantoor van JBL&G zit in Amsterdam, maar onze juristen werken door heel Nederland. Zij komen graag bij u langs.

Keurmerk

JBL&G staat ingeschreven in het Register Letselschade. Dit keurmerk staat garant voor onafhankelijkheid en kwaliteit.

Ervaring

Door 15 jaar ervaring bent u met de hulp van JBL&G verzekerd van de maximale schadevergoeding en krijgt u snel een uitbetaling.