Juridisch Bureau Letselschade & Gezondheidsrecht

Juridisch Bureau Letselschade & Gezondheidsrecht

Letselschade na geen voorrang krijgen

3 november 2013 Letselschade informatie

Letselschade na geen voorrang krijgen

U bent slachtoffer van een verkeersongeval omdat de tegenpartij u geen voorrang gaf, terwijl u van rechts kwam. U hebt letselschade na geen voorrang gekregen te hebben. U heeft hierdoor letsel opgelopen. De aansprakelijkheid voor het verkeersongeluk is hier duidelijk. De tegenpartij moet uw letselschade en smartengeld vergoeden als gevolg van dit ongeluk. Maar wat nu als u zelf ook een verkeersfout heeft gemaakt?

Letselschade en zelf geen voorrang verleend?

Hebt u letselschade na geen voorrang verleend te hebben? Of omdat u zelf 10 km te hard reed, of tegen de verkeersrichting inreed? Dan is de vraag: moet de tegenpartij al uw schade vergoeden als u zelf ook een fout heeft gemaakt?

Letselschade na geen voorrang: aansprakelijkheid

In het verkeer is degene die het ongeluk veroorzaakt, aansprakelijk voor de schade. Deze moet dus de schade van het slachtoffer vergoeden. Meestal is dat degene die de verkeersovertreding heeft begaan, bijvoorbeeld door het niet verlenen van voorrang terwijl dat wel moest.

Percentage eigen schuld na verkeersfout

In sommige gevallen dient u een deel van uw letselschade zelf te betalen. Dit noemen wij een percentage eigen schuld. Het komt voor dat niet één bestuurder aansprakelijk is voor het ongeval. Beide betrokkenen maakten bijvoorbeeld een verkeersfout. Dan wordt de aansprakelijkheid verdeeld. Beide partijen kunnen dan een deel van hun schade verhalen op de verzekeraar van de wederpartij.

Stem niet direct in met de tegenpartij

Ga niet te snel akkoord met een voorstel dat de tegenpartij u doet over het percentage eigen schuld. Wij maken vaak mee dat dit percentage eigen schuld veel te hoog is, als je kijkt naar wat de rechters in Nederland hierover in hun vonnissen zeggen.

Aansprakelijkheid en eigen schuld voor fietsers en voetgangers

Wanneer een fietser of voetganger te maken krijgt met letselschade na geen voorrang krijgen, ligt het anders met de aansprakelijkheid en eigen schuld. Tenminste, als de wederpartij de bestuurder van een gemotoriseerd voertuig is. In Nederland krijgen fietsers en voetgangers namelijk speciale juridische bescherming. Zij zijn zoveel kwetsbaarder dan gemotoriseerde voertuigen, dat zij een veel grotere kans hebben op ernstig letsel. Daarom dragen bestuurders van gemotoriseerde voertuigen risicoaansprakelijkheid wanneer ze in een ongeval met een fietser of voetganger terecht komen.

Wat betekent dit?

Dit betekent dat in principe de bestuurder van het gemotoriseerde voertuig aansprakelijk is en minstens de helft van de schade moet vergoeden. Ook als het ongeval de schuld is van de fietser of voetganger.

  • Is het ongeval de schuld van de zwakke verkeersdeelnemer? Deze krijgt 50% van zijn schade vergoed.
  • Hoe minder eigen schuld, hoe meer de zwakke verkeersdeelnemer vergoed krijgt. Tot 100% van de schade.

Wanneer de bestuurder van het gemotoriseerde voertuig zich kan beroepen op overmacht, dan is hij echter niet aansprakelijk. Overmacht is wanneer de situatie of gedraging van de andere partij zo onwaarschijnlijk was dat de bestuurder er redelijkerwijs geen rekening mee hoefde te houden. Een beroep op overmacht slaagt echter zeer zelden.

Vergoeding van letselschade na geen voorrang

Loopt u letselschade op nadat u geen voorrang kreeg van de wederpartij? Dan hebt u recht op een letselschadevergoeding.

U wilt natuurlijk een schadevergoeding claimen voor de door u opgelopen letselschade. Ook dan is het weer belangrijk dat u de hulp in roept van een ervaren letselschadejurist. Er zijn namelijk vaak veel meer schadeposten, dan waar u zo op het eerste moment aan denkt. Bijvoorbeeld:

  • Reiskosten van en naar behandelingen;
  • Inkomsten uit zwart werk die u nu misloopt;
  • Kosten zonder nut, zoals een al geboekte vakantie of een sportschoolabonnement waar u nu geen gebruik van kunt maken;
  • Hulp die u moet inschakelen voor het uitlaten van de hond.

Wit u meer lezen over letselschade, kijk dan hier.

Terug naar overzicht

Gratis

De juristen van JBL&G werken altijd gratis voor slachtoffers met letsel. Hiervan ontvangt u vooraf een schriftelijke verklaring.

Bij u in de buurt

Het hoofdkantoor van JBL&G zit in Amsterdam, maar onze juristen werken door heel Nederland. Zij komen graag bij u langs.

Keurmerk

JBL&G staat ingeschreven in het Register Letselschade. Dit keurmerk staat garant voor onafhankelijkheid en kwaliteit.

Ervaring

Door 15 jaar ervaring bent u met de hulp van JBL&G verzekerd van de maximale schadevergoeding en krijgt u snel een uitbetaling.