Juridisch Bureau Letselschade & Gezondheidsrecht

Juridisch Bureau Letselschade & Gezondheidsrecht

Letselschade bij kinderen

7 november 2016 Algemeen

Letselschade bij kinderen

Het is uw grootste angst als ouder: dat uw kind iets overkomt. Helaas zien wij in de praktijk dat letselschade bij kinderen nog veel te vaak voorkomt. U kunt zich voorstellen dat het traject voor letselschade bij kinderen anders is dan dat bij volwassenen. Welke gevolgen de schade in de toekomst voor een kind zal hebben, is vaak nog onduidelijk. Hoe zit dat precies? JBL&G gaat in dit artikel in op het onderwerp letselschade bij kinderen.

Letselschade bij kinderen en aansprakelijkheid

Is uw kind het slachtoffer geworden van een ongeval? Aansprakelijkheid voor letselschade bij kinderen is vergelijkbaar met die bij volwassenen. Degene die de letselschade bij uw kind heeft veroorzaakt, is aansprakelijk voor de schade.

Letselschade kind door hond

Wordt de schade veroorzaakt door een huisdier, zoals een hond, dan is de eigenaar van het dier aansprakelijk.

Lees hier meer over letselschade door een hond.

Letselschade kind door ander kind

Wordt de schade veroorzaakt door een ander kind? Dan is het als volgt geregeld met wettelijke aansprakelijkheid:

  • Tot het 14e levensjaar van het andere kind zijn de ouders aansprakelijk;
  • Tussen het 14e en 15e jaar van het kind zijn de ouders aansprakelijk, tenzij zij kunnen bewijzen dat ze er alles aan gedaan hebben om het ongeval te voorkomen;
  • Vanaf hun 16e zijn kinderen zelf aansprakelijk. Ouders kunnen wel verwijten worden gemaakt als zij op de hoogte waren van de onrechtmatige gedraging.

Ook al is het kind de aansprakelijke, ouders kunnen natuurlijk wel hun zoon of dochter bijstaan met het betalen van de schade.

Aansprakelijkheid in het verkeer

Anders bij kinderen is aansprakelijkheid in het verkeer. De Nederlandse wetgeving ziet kinderen als zwakkere verkeersdeelnemers met een nog niet goed ontwikkeld verkeersinzicht. Daarom geldt er voor verkeersdeelnemers tegenover kinderen onder de 14 jaar een risicoaansprakelijkheid.

Dit houdt in dat bij een verkeersongeval met een kind, de andere partij altijd aansprakelijk is en de schade 100% moet vergoeden. Ook als de schuld van het ongeval bij het kind ligt. Een uitzondering hierop is als de andere partij zich kan beroepen op overmacht: bijvoorbeeld als de gedraging van het kind zo onwaarschijnlijk was dat de automobilist er geen rekening mee hoefde te houden. Een beroep op overmacht slaagt echter zelden.

Meer weten over aansprakelijkheid bij zwakke verkeersdeelnemers (zoals fietsers)? Lees onze pagina hier.

Schadevergoeding voor kinderen: toekomstschade

Het berekenen van een schadevergoeding voor een kind is ingewikkelder dan bij een volwassene. Sommige schadeposten zijn hetzelfde, onder andere:

  • Vergoeding van medische rekeningen;
  • Smartengeld;
  • Reiskosten;
  • Vergoeding voor hulpmiddelen;
  • Reparatie of vervanging van schade aan materiële zaken (zoals een telefoon, fiets of bril);
  • Vergoeding van een jaar vertraging op school of studie.

Het is echter zeer moeilijk om te voorspellen wat de gevolgen voor de toekomst zijn bij letselschade bij kinderen. Misschien houdt het kind concentratieklachten over aan het ongeval en kan het daardoor later minder goed studeren. Of misschien krijgt het kind na het ongeval last van aanhoudende angsten, waardoor het minder goed kan functioneren dan het gedaan zou hebben als het ongeval niet had plaatsgevonden. Of misschien heeft het kind een ontsierend litteken opgelopen, waar het de rest van zijn of haar leven last van zal hebben.

Een ongeval kan van grote invloed zijn op het leven van een kind, omdat het nog midden in zijn of haar ontwikkeling zit. Bij het berekenen van een schadevergoeding wordt uitgegaan van het conditio sine qua non-principe: hoe zou het leven van het slachtoffer eruit gezien hebben als het ongeval niet had plaatsgevonden?

Bij kinderen is dit echter heel moeilijk te voorspellen, juist omdat zij nog zo jong zijn. En hoe jonger het kind, hoe moeilijker. Hoe voorspel je een hele levensloop? Daarom is het aan te raden om te wachten met het definitief afwikkelen van de letselschadezaak tot het kind meerderjarig is. Vaak is dan (pas) duidelijk wat de uiteindelijke gevolgen zijn voor het toekomstperspectief van het kind.

De BEM-clausule

Wanneer een kind een schadevergoeding ontvangt, wordt dat alleen gestort op een rekening met een BEM-clausule: een beschikking eigen recht clausule. Deze rekening staat op naam van het kind, maar is geblokkeerd tot het kind meerderjarig is. Ouders mogen geld opnemen van deze rekening, maar alleen voor kosten die het gevolg zijn van het letsel en alleen met toestemming van de rechtbank. Dit om te voorkomen dat ouder het geld uitgeven met de verkeerde doeleinden.

Afwikkelen letselschade kind

Een letselschadezaak van een kind wordt vaak afgewikkeld met een ‘open einde’. Het kind kan er later op terugkomen wanneer dat noodzakelijk blijft.

Terug naar overzicht

icon-free

Gratis

De juristen van JBL&G werken altijd gratis voor slachtoffers met letsel. Hiervan ontvangt u vooraf een schriftelijke verklaring.

icon-near

Bij u in de buurt

Het hoofdkantoor van JBL&G zit in Amsterdam, maar onze juristen werken door heel Nederland. Zij komen graag bij u langs.

Keurmerk

JBL&G staat ingeschreven in het Register Letselschade. Dit keurmerk staat garant voor onafhankelijkheid en kwaliteit.

icon-experienced

Ervaring

Door 15 jaar ervaring bent u met de hulp van JBL&G verzekerd van de maximale schadevergoeding en krijgt u snel een uitbetaling.