Juridisch Bureau Letselschade & Gezondheidsrecht

Juridisch Bureau Letselschade & Gezondheidsrecht

Huishoudelijke hulp bij letselschade verhoogd naar 75 jaar

13 augustus 2014 Jurisprudentie

Huishoudelijke hulp bij letselschade verhoogd naar 75 jaar

Wanneer je door een verkeersongeval of bedrijfsongeval letselschade oploopt, dient er een schadeberekening te worden gemaakt. Een schadeberekening is noodzakelijk om de hoogte van de schadeclaim vast te stellen. Een grote post op deze schadestaat is vaak de huishoudelijk hulp bij letselschade. Wanneer je door het ongeval zelf het huishouden niet meer kunt doen, zal iemand anders dit moeten doen.

Vergoeding huishoudelijke hulp, ook zonder daadwerkelijke kosten

Je kunt hiervoor een huishoudster inhuren, de tegenpartij zal deze kosten dan moeten vergoeden. Maar zelfs wanneer je niet betaalt voor de hulp van andere mensen, krijg je deze “kosten” alsnog vergoed. Je kunt het immers zelf niet meer doen, en daardoor lijdt je schade, vindt de rechter. Een goede uitspraak voor letselschadeslachtoffers, want zo kun je ervoor kiezen om de buurvrouw die altijd komt stofzuigen of je moeder die wekelijks komt schoonmaken hier toch wat voor geven.

Recht op huishoudelijke hulp verhoogd

Nu is er nog een andere, gunstige uitspraak op het gebied van huishoudelijke hulp voor letselschadeslachtoffers. Tot nu toe werd vaak uitgegaan van een eindleeftijd van 70 jaar voor het berekenen van de kosten voor huishoudelijke hulp. Na je 70e zul je dat toch niet meer zelf kunnen doen, was de gedachte. De levensverwachting is de laatste tijd echter fors toegenomen, en ouderen worden tot op een hoge leeftijd nog geacht zichzelf te kunnen redden. Daarom heeft het Gerechtshof Arnhem Leeuwarden besloten deze eindleeftijd bij te stellen. Het nieuwe uitgangspunt is dat ouderen zich tot 75 jaar zelf kunnen redden in het huishouden.

Gunstig voor schadeclaim

Dit betekent dat er in de schaderekening vanuit moet worden gegaan dat een slachtoffer recht heeft op een vergoeding van de huishoudelijke hulp tot zijn 75e verjaardag, wanneer zijn letsel daar aanleiding toe geeft. En dan maakt het niet uit of in de praktijk wordt betaald voor deze hulp of niet, de kosten mogen sowieso opgevoerd worden in de schadeclaim.

Terug naar overzicht

icon-free

Gratis

De juristen van JBL&G werken altijd gratis voor slachtoffers met letsel. Hiervan ontvangt u vooraf een schriftelijke verklaring.

icon-near

Bij u in de buurt

Het hoofdkantoor van JBL&G zit in Amsterdam, maar onze juristen werken door heel Nederland. Zij komen graag bij u langs.

Keurmerk

JBL&G staat ingeschreven in het Register Letselschade. Dit keurmerk staat garant voor onafhankelijkheid en kwaliteit.

icon-experienced

Ervaring

Door 15 jaar ervaring bent u met de hulp van JBL&G verzekerd van de maximale schadevergoeding en krijgt u snel een uitbetaling.