Juridisch Bureau Letselschade & Gezondheidsrecht

Juridisch Bureau Letselschade & Gezondheidsrecht

Hoeveel schadevergoeding krijg ik na een verkeersongeval?

9 oktober 2013 Schadeclaim

Hoeveel schadevergoeding krijg ik na een verkeersongeval?

“Ik heb een verkeersongeval gehad,  op hoeveel schadevergoeding heb ik recht?”

Deze vraag krijgen onze letselschadejuristen vaak voorgelegd. Elk letsel is weer anders, elke schade is dus ook anders.

Op deze vraag is dus niet voor iedereen hetzelfde antwoord te geven. Elk letsel is weer anders, elk mens is weer anders, waardoor ook iedere schadevergoeding na verkeersongeval weer verschillend is. Ook om de hoogte van de schadevergoeding te berekenen is kennis en ervaring nodig. U doet u zelf al gauw tekort als u denkt dit zelf te kunnen regelen met de verzekeraar.

Arbeidsongeschikt of niet

Zo heeft iemand die arbeidsongeschikt wordt na een ongeval in de meeste gevallen recht op  een hogere letselschadevergoeding dan iemand die al met pensioen is, ook al is het letsel exact hetzelfde. De bedoeling van een schadevergoeding is te zorgen dat u uw leven weer zo veel mogelijk kunt doorzetten zoals u gewend was voordat het ongeval plaatsvond.

Schadevergoeding na verkeersongeval: de schadeposten

Hieronder staat een opsomming van diverse schadeposten die u kunt claimen en welke schade wordt vergoed:

  • Ingeschakelde hulp in het huishouden (ook als het familie of vrienden waren, die u nog niet voor de hulp betaald heeft);
  • Eigen bijdrage zorgverzekering;
  • Smartengeld voor het leed en verdriet dat u is aangedaan;
  • Verlies aan inkomsten;
  • Verlies aan zwarte inkomsten;
  • Verlies aan pensioensopbouw;
  • Medische kosten die niet vergoed worden;
  • Kosten van hulpmiddelen die u nu nodig hebt;
  • Ingeschakelde hulp voor het uitlaten van de hond.

U kunt zich voorstellen dat deze kosten, die u moet maken naar aanleiding van het ongeval, behoorlijk aantikken. Het is dan ook van belang dat u goed bijhoudt wat u uitgeeft en alle eventuele bonnen en nota’s bewaart.

Meer lezen over de diverse schadeposten of hoogte smartengeld berekenen? Lees hier verder.

Vragen over schadevergoeding na verkeersongeval

Ik maak al kosten, maar de onderhandelingen over de schadevergoeding zijn nog bezig. Wat nu?

Zoals u hierboven kunt zien, kunnen de kosten naar aanleiding van letselschade door een verkeersongeval, behoorlijk oplopen. Om te voorkomen dat u in financiële problemen komt, kunt u een voorschot op uw schadevergoeding aanvragen bij uw wederpartij. Hier hebt u gewoon recht op. Met een voorschot kunt u bijvoorbeeld medische rekeningen en hulp in de huishouding betalen, zodat u zich kunt richten op uw herstel en zich geen zorgen hoeft te maken over de financiën.

De verzekeraar van de wederpartij heeft een aanbod gedaan om de schade af te kopen. Moet ik hierop ingaan?

Zit u in een letselschadetraject, dan zal in alle waarschijnlijkheid de verzekeraar u op een bepaald punt aanbieden de schade af te kopen. Hij zal u een mooi, rond bedrag aanbieden, waarschijnlijk met een onderbouwing erbij. Dit aanbod klinkt verleidelijk: u krijgt een flinke som geld en bent in een klap van de problemen af.

Toch adviseren wij altijd om níet uw schade af te laten kopen. Het aanbieden om de schade af te kopen wordt meestal in een vroeg stadium gedaan, waarin nog niet duidelijk is wat de volledige omvang van de klachten is. De ervaring leert dat de kosten meestal hoger zijn dan u hebt ingeschat van te voren en bijvoorbeeld klachten langer aanhouden dan u had verwacht. Dan zult u alle extra kosten die u maakt uit eigen zak moeten betalen. Heeft u eenmaal de schade laten afkopen, dat kunt u hier niet meer op terugkomen.

Lees hier meer over in ons artikel Whiplash door aanrijding: laat uw schade niet te snel afkopen!

Terug naar overzicht

icon-free

Gratis

De juristen van JBL&G werken altijd gratis voor slachtoffers met letsel. Hiervan ontvangt u vooraf een schriftelijke verklaring.

icon-near

Bij u in de buurt

Het hoofdkantoor van JBL&G zit in Amsterdam, maar onze juristen werken door heel Nederland. Zij komen graag bij u langs.

Keurmerk

JBL&G staat ingeschreven in het Register Letselschade. Dit keurmerk staat garant voor onafhankelijkheid en kwaliteit.

icon-experienced

Ervaring

Door 15 jaar ervaring bent u met de hulp van JBL&G verzekerd van de maximale schadevergoeding en krijgt u snel een uitbetaling.