Juridisch Bureau Letselschade & Gezondheidsrecht

Juridisch Bureau Letselschade & Gezondheidsrecht

Groter risico op letselschade bij aanvang schooljaar

23 augustus 2013 Fietsongeval

Groter risico op letselschade bij aanvang schooljaar

Het is momenteel een hot item. Over een weekje – begin september – zijn in het gehele land de scholen alweer begonnen. Elk jaar rond deze tijd wordt weer volop aandacht besteed aan het gegeven dat fietsende scholieren zich weer op straat begeven. Massaal pakken scholieren en studenten in de ochtendspits hun fiets om hun bestemming te bereiken: de school. Letselschade bij jongeren vertoont bij aanvang van het schooljaar altijd weer een lichte piek.

Ongeval fietser en automobilist

“Kijk je goed uit in het verkeer”, hoor je menig moeder zeggen, als ze zoon- of dochterlief uitzwaait. Nou, de pubers van tegenwoordig hebben doorgaans wel wat anders aan hun hoofd dan uitkijken in het verkeer. Dit gegeven vraagt toch enige attentie van andere weggebruikers, en dan met name van de automobilist. Veilig Verkeer Nederland is er elk jaar weer stellig in. Ze waarschuwen de automobilisten voor de plotselinge aanwezigheid van fietsende schoolkinderen. Zes of zeven weken zie je ze niet en plots zijn ze er weer in groten getale.

Schoolgaande kinderen en letselschade

Als ouder ben je overbezorgd als je kind op de fiets het drukke verkeer in gaat. Zo werk dat nu eenmaal. Je kind is zojuist op de fiets vertrokken en tien minuten later hoor je de sirene van een ziekenwagen. “Het zal toch niet waar zijn!” Voor elke ouder van schoolgaande kinderen is dit herkenbaar. Rationeel gezien weet elke ouder het wel. Het alleen naar school fietsen van zoon of dochter is nu eenmaal een onderdeel van het zogenaamde loslaten. Toch maakt het je soms onrustig, als je kind zich dagelijks in het drukke verkeer begeeft.

Gedrag ouders schoolgaande kinderen

Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) heeft gekeken naar het gedrag van de ouders van schoolgaande kinderen. Als kinderen zelfstandig naar een feestje of activiteit willen gaan, wordt er volgens het CBS relatief snel toestemming gegeven. De angst voor een ongeval of letselschade is dan ineens minder groot en men laat zoon of dochter – afhankelijk van de leeftijd – zelfstandig vertrekken.

Kind in de ochtendspits

Op het moment dat hetzelfde kind in de ochtendspits op de fiets naar school vertrekt, is het geruststellende gevoel van diezelfde ouder spoorslags verdwenen. Ook is gekeken naar de rol van de auto in dit soort situaties. Pakt de angstige ouder direct de auto om kindlief ergens naartoe te brengen? Nee, blijkbaar niet. Het is de ouders duidelijk dat het gevoel van henzelf is en dat zij daar zelf een oplossing voor dienen te vinden.

Letselschade in het verkeer? Neem contact met ons op voor gratis juridische hulp bij letselschade.

Terug naar overzicht

icon-free

Gratis

De juristen van JBL&G werken altijd gratis voor slachtoffers met letsel. Hiervan ontvangt u vooraf een schriftelijke verklaring.

icon-near

Bij u in de buurt

Het hoofdkantoor van JBL&G zit in Amsterdam, maar onze juristen werken door heel Nederland. Zij komen graag bij u langs.

Keurmerk

JBL&G staat ingeschreven in het Register Letselschade. Dit keurmerk staat garant voor onafhankelijkheid en kwaliteit.

icon-experienced

Ervaring

Door 15 jaar ervaring bent u met de hulp van JBL&G verzekerd van de maximale schadevergoeding en krijgt u snel een uitbetaling.