Juridisch Bureau Letselschade & Gezondheidsrecht

Dashcam bewijst: vrachtwagenchauffeur niet schuldig aan aanrijding

9 maart 2016 Auto ongeluk

Dashcam bewijst: vrachtwagenchauffeur niet schuldig aan aanrijding

Bij een aanrijding van achterop is de achterliggende partij meestal de aansprakelijke partij. Maar dan moet je wel kunnen bewijzen dat het ongeluk daadwerkelijk heeft plaatsgevonden. Via Facebook stelde het slachtoffer van een verkeersongeval een vrachtwagenchauffeur aansprakelijk. De waarheid bleek anders te liggen, dankzij de dashcam.

De berijder van een Toyota Starlet –die door het verkeersongeval total loss raakte– liet via de Facebookpagina van een supermarktketen weten aangereden te zijn door één van haar vrachtwagens. De chauffeur zou hierna zijn doorgereden.

Dat is niet zomaar een beschuldiging. In artikel 7 WVW staat dat het verboden is de plaats van een verkeersincident te verlaten als de ander letsel is toegebracht. Bij overtreding hiervan kan degene die het ongeval heeft veroorzaakt, de volgende straffen verwachten:

  • een boete van enkele duizenden euro’s
  • tot 3 maanden gevangenisstraf
  • inname van het rijbewijs tot maximaal 5 jaar

De supermarktketen nam de aantijging dus zeer serieus en ging op onderzoek uit. De dashcam van de vrachtwagen bewees echter iets anders dan de man beweerde. Op het filmpje is te zien dat de automobilist inhaalt via de uitvoegstrook en daardoor de macht over het stuur verliest.

Dashcam

‘Dashcam’ is een afkorting van dashboard camera. Een dashcam is dus een camera die in het dashboard van een (bedrijfs)auto zit. Vaak zit deze er om verzekeringsredenen. Net als de zwarte doos in een vliegtuig kan de dashcam ritgegevens opslaan (in de vorm van videobeelden). Mocht er een ongeval gebeuren met het voertuig, dan bieden de opnamen inzicht over de aansprakelijkheid.

Niet alleen bedrijven maken gebruik van een dashcam, ook particulieren kunnen profijt hebben bij het installeren van een camera op het dashboard. Dit om dezelfde redenen: het maakt het bij een ongeval veel makkelijker om de aansprakelijke aan te wijzen.

Aansprakelijkheid bij een verkeersongeval

De bestuurder van de vrachtwagen was in dit geval niet betrokken bij het ongeval en dus ook niet aansprakelijk voor de schade. De bestuurder van de Toyota Starlet kan dus geen schadeclaim indienen bij de vrachtwagenchauffeur.

Maar wat als er wel twee of meerdere betrokkenen waren geweest? De aansprakelijkheid bij een verkeersongeval ligt over het algemeen bij degene die de verkeersregels overtreedt. Vaak is de politie aanwezig om een proces-verbaal op te maken, waarin aangegeven staat wie dat is. Een rapport daarvan kan opgevraagd worden bij de politie. Er kan ook sprake zijn van gedeelde aansprakelijkheid.

Komt u terecht in een verkeersongeval? Als de wederpartij onbekend is, is het moeilijk om de schade te verhalen. Gelukkig zijn er een aantal dingen die u kunt doen om er achter te komen wie de betrokkene was:

  • Zorg dat u zo mogelijk het nummerbord opschrijft van de betrokken auto
  • Ga op zoek gaat naar getuigen van het ongeval
  • Controleer of er bewakingscamera’s in de buurt zijn en vraag bij de eigenaren daarvan of het mogelijk is om de beelden te zien

Als u betrokken raakt bij een verkeersongeval en de schade wilt verhalen op de wederpartij, is het een goed idee om juridische bijstand in te schakelen. Onze letselschadejuristen rekenen daarvoor bij u geen kosten

Terug naar overzicht

Gratis

De juristen van JBL&G werken altijd gratis voor slachtoffers met letsel. Hiervan ontvangt u vooraf een schriftelijke verklaring.

Bij u in de buurt

Het hoofdkantoor van JBL&G zit in Amsterdam, maar onze juristen werken door heel Nederland. Zij komen graag bij u langs.

Keurmerk

JBL&G staat ingeschreven in het Register Letselschade. Dit keurmerk staat garant voor onafhankelijkheid en kwaliteit.

Ervaring

Door 15 jaar ervaring bent u met de hulp van JBL&G verzekerd van de maximale schadevergoeding en krijgt u snel een uitbetaling.