Juridisch Bureau Letselschade & Gezondheidsrecht

Juridisch Bureau Letselschade & Gezondheidsrecht

Campagne: Onderweg ben ik offline

14 september 2016 Nieuws

Campagne: Onderweg ben ik offline

Iedereen lijkt tegenwoordig wel te lijden aan een smartphoneverslaving. Altijd staat de smartphone standby. Foto’s moeten worden gepost, statussen bijgewerkt en berichten verstuurd. Eén seconde geen contact met de buitenwereld? Een gedachte die voor velen bijna ondraaglijk is geworden.

De ‘altijd bereikbaar moeten zijn’ trend manifesteert zich helaas ook in het verkeer. Zelfs dan kunnen mensen niet van hun smartphone afblijven. Het aantal verkeersdoden en zwaargewonden is schrikbarend gestegen in de afgelopen jaren. Het gebruik van smartphones in het verkeer lijkt daar een belangrijke oorzaak voor te zijn. Wat valt hier eigenlijk aan te doen?

Smartphonegebruik veroorzaakt ernstige verkeersongelukken

In 2015 is het aantal verkeersdoden met een verontrustend percentage gestegen: 9%. Dat blijkt uit onderzoek van het Centraal Bureau voor Statistiek en Rijkswaterstaat. In het aantal zwaargewonden is ook een extreem stijgende lijn te zien. Een alarmerende situatie.

Het aantal verkeersdoden zakte tot voor kort ieder jaar. Al ruim 40 jaar lang. Nu is daar weer een stijging. Het aantal zwaargewonden stijgt helaas al 15 jaar. Waar in 2000 ongeveer 16.000 zwaargewonden waren, waren dat er ongeveer 20.000 in 2014. Een fikse stijging van maar liefst 25%.

Smartphonegebruik veroorzaakt gemakkelijk ongelukken, omdat het invloed heeft op:

 • Uw reactievermogen
 • Uw aandacht voor andere verkeersdeelnemers, verkeersborden of verkeersregels
 • Uw inzicht in verkeerssituaties
 • Uw snelheid en uw controle over het voertuig

Invloed smartphone op weggebruikers

Wist u dat door het gebruik van de smartphone:

 • Per jaar tientallen dodelijke slachtoffers en honderden zwaargewonden vallen?
 • Een fietser 40% meer kans heeft op een ongeluk in het verkeer?
 • Het risico op een ongeluk voor een automobilist 25 keer zo groot is?
 • En dat sommige studies zelfs zeggen dat het risico 160 keer zo groot is?
 • 1 op de 5 fietsongelukken door jongeren wordt veroorzaakt?
 • Automobilisten 30% meer reactietijd nodig hebben op onverwachtse verkeerssituaties?
 • Maar liefst 5 miljoen Nederlanders hun smartphone gebruiken terwijl zij onderweg zijn.

Zonder twijfel weten de meeste verkeersdeelnemer het wel: smartphonegebruik in het verkeer is gevaarlijk. Maar waarom lappen die 5 miljoen gebruikers dat dan aan hun laars? Het probleem is dat veel mensen waarschijnlijk denken: ik kijk even snel, het is maar 3 seconden. 3 seconden die uw leven of dat van een ander volledig kunnen verwoesten.

Stel u rijdt 120 km per uur. U kijkt 3 seconden op uw mobiel. Weet u hoeveel meter u dan doorrijdt? Maar liefst 100 meter! Dat is de lengte van een voetbalveld! Zoals u weet kan een ongeluk plotseling ontstaan. Hoe reageert u op een noodsituatie als uw blik niet op de weg is gericht?

Stel dat u maar 50 km per uur rijdt. U kijkt 3 seconden op uw mobiel. Hoeveel meter bent u dan verder? Al 42 meter. Stel dat een kind of een fietser opeens de weg oversteekt en u heeft het niet in de gaten gehad?  De consequenties zijn vaak niet te overzien.

Smartphone blokkade tijdens het rijden

Felix Cohen, de directeur van Veilig Verkeer Nederland, is bang dat de ongelukken door het gebruik van smartphones zullen toenemen. Veilig Verkeer Nederland heeft de laatste jaren meerdere campagnes gevoerd tegen smartphonegebruik in het verkeer.

Projecten van Veilig Verkeer Nederland:

 • De app Shotgun 360. Deze app leert jongeren hoe je als bijrijder er voor kan zorgen dat de bestuurder zo min mogelijk wordt afgeleid.
 • Verkeerseducatie over smartphonegebruik op bassischolen en in het voortgezet onderwijs.
 • Maatschappelijk partner in de overheidscampagne: ‘Onderweg ben ik Offline’.

Veilig Verkeer Nederland bedacht ook een technische oplossing. Een ingebouwde internetblokkade op alle smartphones. Rijdt u harder dan 20 of 30 km per uur? Dan schakelt uw smartphone vanzelf de internetfuncties uit. Dit werd voorgesteld in een brief aan de Vaste Kamercommissie van Infrastructuur en Milieu. Meerdere partijen hebben gezegd heil te zien in het wetsvoorstel.

De app Drive Safely Keep Focused heeft een update gerealiseerd met een offlinefunctie. Dit naar aanleiding van het wetsvoorstel van Veilig Verkeer Nederland. Geen social media, wel handsfree bellen en een functionerend navigatiesysteem. Bent u bijrijder of zit u in de trein? Dan kunt u de app gemakkelijk naar de passagiersmodus switchen.

Wees u er van bewust dat handsfree bellen ook niet zonder gevaren is! JBL&G schreef hier in 2014 al een artikel over.

Bewustwordingscampagnes voor smartphone gebruikers

Het verkeer gaat niet samen met Facebook, Twitter, Snapchat, Instagram, WhatsApp. Dat is de laatste jaren steeds duidelijker geworden. Middels campagnes proberen verschillende instanties de burgers bewust te maken van het groeiende gevaar. Het betreft samenwerkingen tussen de volgende instanties:

 • Ministerie van Infrastructuur en Milieu
 • Gemeenten
 • Provincies
 • Politie
 • Team Alert
 • Veilig Verkeer Nederland
 • Providers

Het gevaar van smartphonegebruik in het verkeer heeft de gemoederen flink bezig gehouden de afgelopen jaren. Het ministerie van Infrastructuur en Milieu begon in 2013 met de campagne: ‘Aandacht in het verkeer’. In 2014 ging de overheid verder met de campagne ‘Aandacht op de weg’. Daaruit ontstond ook de Fietsmodus app. In 2015 ging de overheid verder met de campagne ‘Onderweg ben ik Offline’. Voor deze campagnes werden zowel digitale verkeersborden als reclamespotjes in de strijd gegooid.

Twee van deze reclamespotjes wonnen een prijs voor effectieve communicatie:

 • Bronzen Effie Award (2014) voor ‘Aandacht op de weg’
 • SAN Accent (2015) voor ‘Onderweg ben ik Offline’

Helaas hebben deze inspanningen  nog geen daling teweeggebracht van smartphone gebruik in het verkeer.

15 september aanstaande gaat de campagne ‘Onderweg ben ik Offline’ landelijk van start, waarbij gebruik wordt gemaakt van posters, informatie op televisie en op de radio en (digitale) borden langs de weg. De gemeenten kunnen er ook voor kiezen om de informatiestroom uit te breiden met bioscoopreclames, een voorlichting van Veilig Verkeer Nederland en folders. Alles wordt uit de kast getrokken om de burgers bewust te maken van de gevaren van smartphonegebruik in het verkeer.

Smartphone levensgevaarlijk in verkeerssituaties

Vorige week werd een confronterende campagne gelanceerd van de Amerikaanse organisatie It Can Wait. It Can Wait voert al jaren campagne tegen smartphonegebruik in het verkeer. Want inderdaad, kan een app niet even wachten? Het motto van de organisatie: ‘Geen tekst, snapchat, foto of alleen al een vluchtige blik, is een leven waard’.

De video laat een paar jonge automobilisten zien. Allemaal geven ze lacherig toe dat social media altijd en overal gebruikt wordt. Ook tijdens het rijden. Ook door hen. Vervolgens komt er een slachtoffer praten met de naïeve jongeren. Zij verloor haar beide ouders en raakte zelf deels verlamd door een verkeersongeluk. De smartphonegebruiker reed namelijk door rood. Totaal afgeleid door zijn mobiel. Deze ontmoeting met het slachtoffer werd een confronterend moment voor de jonge bestuurders.

Het is een filmpje dat wereldwijd mensen wakker moet schudden. Verplichte kost voor alle smartphoneverslaafden. Niet alleen automobilisten, maar ook fietsers en zelfs voetgangers. Het gebruik van social media brengt iedere verkeersdeelnemer in gevaar. Niet alleen uw leven staat op het spel, ook die van een ander.

Kan het bericht echt niet wachten?

 1. Parkeer uw auto/fiets op een veilige plek. Te voet? Sta dan even stil op een veilige plek.
 2. Lees het ontvangen bericht en/of verstuur een bericht.
 3. Leg uw smartphone weer weg.
 4. Vervolg hierna uw weg richting uw eindbestemming.

Smartphone gebruik onder jonge verkeersdeelnemers

De Fietsmodus app is gelanceerd voor jongeren tussen de 12 en 21 jaar. Veel jongeren in die leeftijdscategorie zijn opgegroeid in het ‘altijd bereikbaar’ tijdperk. De mobiel zit letterlijk vastgeplakt aan hun hand. Zelfs tijdens het fietsen.

De Fietsmodus app zorgt ervoor dat de gebruiker wel bereikbaar is, maar niet op internet kan surfen. Toch gebruik maken van de internetfuncties? Stop dan met fietsen. Zet de app uit. Gebruik de internetfunctie. En zet de app weer aan.

De jongeren kunnen prijzen winnen met de app. Fietsen ze meer dan 1 kilometer? Dan sparen de jonge fietsers punten. Met deze punten vallen leuke prijzen te winnen, zoals:

 • Bioscoopkaartjes
 • Speakerboxjes
 • Fiets
 • 538 DJ’s on tour schoolfeest

Hoewel het een app is voor jongeren, is het ook geen overbodige luxe voor volwassenen. De verleiding om even te kijken is vaak te groot. Met dezelfde gedachte als automobilisten: ach wat maakt die 3 seconden uit? Ik kijk toch met een half oog naar de weg?

De oplossing voor het smartphone gevaar

Een ingebouwde blokkade op social media tijdens het rijden lijkt de meest voor de hand liggende oplossing. Toch zien niet alle mensen dit idee zitten. Maar waarom eigenlijk niet? Is het zo belangrijk om 24/7 online te zijn? Ten koste van uw veiligheid en die van een ander? De ingebouwde blokkade zorgt er immers niet voor dat u niet gebeld kunt worden.

Het lijkt ons dus verstandig om de app Drive Safely Keep Focused te installeren. Of om uw mobiel in de kofferbak te leggen tijdens het rijden. Op de fiets? Download dan de app Fietsmodus. En ja, zelfs achter de buggy: zet uw internet offline. Geen afleiding, minder gevaar. Zo helpen we allemaal een handje mee aan de Nederlandse verkeersveiligheid.

Denk aan  uzelf en uw medeburger.

Terug naar overzicht

Gratis

De juristen van JBL&G werken altijd gratis voor slachtoffers met letsel. Hiervan ontvangt u vooraf een schriftelijke verklaring.

Bij u in de buurt

Het hoofdkantoor van JBL&G zit in Amsterdam, maar onze juristen werken door heel Nederland. Zij komen graag bij u langs.

Keurmerk

JBL&G staat ingeschreven in het Register Letselschade. Dit keurmerk staat garant voor onafhankelijkheid en kwaliteit.

Ervaring

Door 15 jaar ervaring bent u met de hulp van JBL&G verzekerd van de maximale schadevergoeding en krijgt u snel een uitbetaling.