Juridisch Bureau Letselschade & Gezondheidsrecht

Juridisch Bureau Letselschade & Gezondheidsrecht

Meer letselschade door ‘veilige’ spraakbesturing?

9 oktober 2014 Auto ongeluk

Meer letselschade door ‘veilige’ spraakbesturing?

Handsfree systemen worden vaak in auto’s gebruikt omdat het veiliger zou moeten zijn voor automobilisten en het verkeer. Dit is helaas niet waar, blijkt uit een recent Amerikaans onderzoek. Systemen die werken op spraakbesturing, zijn ontzettend afleidend voor de autorijder. Zo afleidend, dat de proefpersonen in het onderzoek een aantal keer een ongeluk veroorzaakten tijdens het onderzoek.

Meest afleidende systeem

Je stem gebruiken om een telefoongesprek te starten of de radio af te stemmen bleek het grootste risico met zich mee te brengen in het MyLink systeem van Chevrolet. De systemen van Mercedes, Ford en Chrysler waren wat beter, maar waren alsnog meer afleidend dan een normaal gesprek op je mobiele telefoon. Toyota’s Entune kwam het beste uit het onderzoek; deze vergt ongeveer net zoveel aandacht als het luisteren naar een audioboek.

Gevaarlijke situaties in het verkeer

Een tweede onderzoek focuste zich op het sms’en en gebruik van sociale media zoals Facebook en Twitter via Apple’s Siri. Dit bleek nóg meer afleidend dan welke spraakbesturingstechnologie dan ook. Siri zorgt ervoor dat je je handen aan het stuur en je ogen op de weg kunt houden, maar toch vergt het besturen hiervan zoveel aandacht dat het gevaarlijke situaties op de weg met zich mee brengt.

Meer aanrijdingen, letselschade en whiplash

De steeds verdere ontwikkeling in spraakbesturingstechnologie in de auto heeft als doel het creëren van meer veiligheid in het verkeer, maar lijkt juist het omgekeerde te bewerkstelligen. Door de onveiligheid en afleiding van deze systemen kunnen juist meer ongelukken gebeuren en letselschade met zich mee brengen. Er is vooral een hogere kans op whiplash en letselschade door de verminderde concentratie, omdat mensen die afgeleid zijn sneller op een stilstaande auto inrijden.

 

Bron: http://unews.utah.edu/news_releases/talking-to-your-car-is-often-distracting/

Terug naar overzicht

icon-free

Gratis

De juristen van JBL&G werken altijd gratis voor slachtoffers met letsel. Hiervan ontvangt u vooraf een schriftelijke verklaring.

icon-near

Bij u in de buurt

Het hoofdkantoor van JBL&G zit in Amsterdam, maar onze juristen werken door heel Nederland. Zij komen graag bij u langs.

Keurmerk

JBL&G staat ingeschreven in het Register Letselschade. Dit keurmerk staat garant voor onafhankelijkheid en kwaliteit.

icon-experienced

Ervaring

Door 15 jaar ervaring bent u met de hulp van JBL&G verzekerd van de maximale schadevergoeding en krijgt u snel een uitbetaling.