Juridisch Bureau Letselschade & Gezondheidsrecht

Juridisch Bureau Letselschade & Gezondheidsrecht

Blog: Letselschade, hoe bewijs je het?

20 juli 2013 Algemeen

Blog: Letselschade, hoe bewijs je het?

Je bent het slachtoffer geworden van een verkeersongeval en als gevolg daarvan lijd je letselschade. Hoe kun je deze financiële schade nu aan je wederpartij bewijzen? En moet je wel echt alles bewijzen?

Slachtoffer van een ongeval

In de eerste plaats is het goed om te weten dat je als slachtoffer van een ongeval door de schuld van een ander, zo veel mogelijk in de positie gebracht dient te worden als die van vóór het ongeval.

Op kosten van de wederpartij je huis laten stofzuigen

Dat betekent onder andere dat, als je vóór het ongeval iedere week je ramen zelf lapte, en je gehele huis stofzuigde omdat je vindt dat dit noodzakelijk is, je dit ook na het ongeval mag verwachten. Je mag dan dus op kosten van de aansprakelijke partij iemand inhuren (mag ook familie of vrienden zijn) om deze ramen iedere week te laten lappen, en je huis te laten stofzuigen.

Schade niet bewijzen, wél aannemelijk maken

Je hoeft niet te bewijzen dat jij dat zelf iedere week deed. Je moet dit wel aannemelijk maken. Dat kun je doen door bijvoorbeeld een verklaring van iemand die stelt dat jij dat inderdaad zelf deed (vaak is dit niet eens noodzakelijk) en een verklaring van degene die nu voor jou tegen betaling die huishoudelijke klussen uitvoert.

Zwarte of witte werkster

Vaak gebeuren deze (huishoudelijke) werkzaamheden echter ‘zwart’. In dat geval stellen wij een onwillige (lees: niet-willen-betalende) verzekeraar altijd voor de keus: óf deze kosten worden gewoon vergoed, óf het slachtoffer huurt een officieel bedrijf in voor deze huishoudelijke werkzaamheden. In dat geval zullen de kosten aanzienlijk hoger uitvallen, maar dan dienen de door dit bedrijf ingediende nota’s als onomstotelijk bewijs.

Letselschade Raad richtlijnen

De Letselschade Raad heeft richtlijnen opgesteld voor de kosten die het slachtoffer maakt voor bijvoorbeeld het laten uitvoeren van de huishoudelijke taken door een ander, als het letselschadeslachtoffer dat zelf niet meer kan. Als het onredelijk is om van die richtlijnen uit te gaan, dan kan daar uiteraard van worden afgeweken. Soms heeft iemand een zo groot huis, of heel veel huisdieren, dat de uren in de richtlijn niet voldoende zijn om het werk gedaan te krijgen. Het blijven immers richtlijnen.

Arbeidsongeschiktheid en letselschade

Ook wanneer je als gevolg van het ongeval arbeidsongeschikt bent geraakt moet je aannemelijk maken dat je zonder ongeval wél aan het werk zou zijn geweest. Dit kan voorkomen als je contract voor bepaalde tijd niet verlengd wordt, omdat je nog steeds te veel klachten als gevolg van het ongeluk hebt.

Verklaring werkgever

In tijden van crises is dit niet altijd gemakkelijk. Maar ook hier geldt weer: je hoeft het als slachtoffer niet te bewijzen. Dat kun je immers ook niet, want je hebt een ongeluk gekregen waardoor je niet meer werken kunt. Vaak kun je door middel van je werkervaring, diploma’s en soms door het laten zien van vacatures voor jouw functie al voldoen aan het ‘bewijs’. Als jouw ex-werkgever een briefje zou willen schrijven, dat je contract zonder ongeval zeker verlengd zou zijn, zit je natuurlijk helemaal goed en moet de aansprakelijke partij het verschil in inkomen van vóór en na het ongeval vergoeden.

Terug naar overzicht

icon-free

Gratis

De juristen van JBL&G werken altijd gratis voor slachtoffers met letsel. Hiervan ontvangt u vooraf een schriftelijke verklaring.

icon-near

Bij u in de buurt

Het hoofdkantoor van JBL&G zit in Amsterdam, maar onze juristen werken door heel Nederland. Zij komen graag bij u langs.

Keurmerk

JBL&G staat ingeschreven in het Register Letselschade. Dit keurmerk staat garant voor onafhankelijkheid en kwaliteit.

icon-experienced

Ervaring

Door 15 jaar ervaring bent u met de hulp van JBL&G verzekerd van de maximale schadevergoeding en krijgt u snel een uitbetaling.