Juridisch Bureau Letselschade & Gezondheidsrecht

Juridisch Bureau Letselschade & Gezondheidsrecht

Aansprakelijkheid bij zelfrijdende auto’s 

2 maart 2016 Auto ongeluk

Aansprakelijkheid bij zelfrijdende auto’s 

Bij een aanrijding van twee auto’s, is degene die de verkeersregels overtreedt aansprakelijk voor de schade. Bepalen wie dat is, is soms al moeilijk genoeg. Tegenwoordig rijden er echter zelfrijdende auto’s rond, wat zaken nog ingewikkelder maakt. Wat als één van de voertuigen in een aanrijding een zelfrijdende auto is? Wie is er dan aansprakelijk voor de schade?

Aanrijding met een zelfrijdende auto

Aansprakelijkheid bij zelfrijdende auto’s. Waar het tot dan toe over speculatie ging, is het nu actualiteit. De zelfrijdende auto van Google veroorzaakte in Californië een ongeluk. Op 14 februari botste de zelfrijdende testauto op een gemeentelijke bus. Gelukkig raakte er bij dit ongeval niemand gewond.

Dit is de eerste keer dat een zelfrijdende auto op deze manier betrokken raakt bij een ongeval. Eerdere aanrijdingen waren altijd de schuld van de bestuurders van het andere voertuig. In dit geval was het ongeval echter de schuld van de testauto: deze beging een verkeersovertreding.

In zelfrijdende auto’s zit tot nu toe altijd een testrijder die meerijdt. Deze kan ingrijpen als het tot een aanrijding dreigt te komen. In dit geval was ook een testrijder aanwezig. Deze greep echter niet op tijd in, omdat hij dacht dat de bestuurder van de bus zou afremmen en zo het ongeval voorkomen zou worden.

Aansprakelijkheid bij deze aanrijding

Wie draait er nu op voor de schade van de aanrijding? Wie is er aansprakelijk te stellen voor de schade en moet de geleden schade vergoeden?

De vraag wie er aansprakelijk is in een aanrijding met een zelfrijdende auto, gaat tussen een aantal partijen. Zo kunnen de testrijder of de bestuurder van de andere auto aansprakelijk zijn. Maar ook de fabrikant van de auto en de softwareontwikkelaar spelen een rol. De auto wordt immers bestuurd door een softwaresysteem.

Wat deze zaak eenvoudiger maakt, is dat Google heeft aangegeven aansprakelijk te zijn voor haar zelfrijdende auto’s. Het bedrijf heeft ook al aangegeven deels verantwoordelijk te zijn voor dit specifieke ongeval en dus (deels) de schade te vergoeden.

Hoe zit het dan met aansprakelijkheid bij zelfrijdende auto’s in Nederland?

In Nederland gelden regels rondom zelfrijdende auto’s. Ook hier rijden enkel nog zelfrijdende auto’s met testbestuurder. Volgens de Nederlandse wet is bij een aanrijding de bestuurder verantwoordelijk. Maar alleen als hij of zij ook echt zelf het voertuig bestuurt.

Als een zelfrijdende auto een aanrijding heeft door een falend systeem, is de producent aansprakelijk voor de schade. Sowieso is het voor degene die de test aanvraagt verplicht om goed verzekerd te zijn, zodat in het geval van een ongeval de kosten probleemloos gedekt kunnen worden.

Het land van de zelfrijdende auto

De Nederlandse overheid heeft besloten een stimulerend klimaat te scheppen rondom het gebruik van zelfrijdende auto’s. Zo is ons land het eerste land waar zelfsturende auto’s zonder stuur de openbare weg op mogen. Momenteel wordt onderzocht hoe de wetgeving moet worden aangepast om het makkelijker te maken zelfrijdende auto’s rond te laten rijden.

Maar dit soort auto’s zijn een nieuw fenomeen. Wellicht zal de wetgeving rondom de aansprakelijkheid voor zelfrijdende auto’s in de toekomst veranderen of aangevuld worden.

Wat als ik in een aanrijding met een zelfrijdende auto terecht kom?

De kans daarop is momenteel nog klein. Maar, zoals bij elk soort verkeersongeval, is het belangrijk om te kunnen bewijzen dat de andere partij aansprakelijk was voor het ongeval. Bewijs verzamelt u onder andere op de volgende manieren:

  • Maak foto’s van het ongeval en de verkeerssituatie;
  • Vraag verklaringen van getuigen.

Wanneer u in een aanrijding terechtkomt, loont het om goede juridische bijstand in te schakelen. Een letselschadejurist voorziet u van gratis juridisch advies en zorgt dat u een zo hoog mogelijke schadevergoeding krijgt.

Terug naar overzicht

Gratis

De juristen van JBL&G werken altijd gratis voor slachtoffers met letsel. Hiervan ontvangt u vooraf een schriftelijke verklaring.

Bij u in de buurt

Het hoofdkantoor van JBL&G zit in Amsterdam, maar onze juristen werken door heel Nederland. Zij komen graag bij u langs.

Keurmerk

JBL&G staat ingeschreven in het Register Letselschade. Dit keurmerk staat garant voor onafhankelijkheid en kwaliteit.

Ervaring

Door 15 jaar ervaring bent u met de hulp van JBL&G verzekerd van de maximale schadevergoeding en krijgt u snel een uitbetaling.