Juridisch Bureau Letselschade & Gezondheidsrecht

Juridisch Bureau Letselschade & Gezondheidsrecht

Aangereden zonder dader

14 juli 2016 Auto ongeluk

Aangereden zonder dader

Wanneer u terecht komt in een verkeersongeval en de andere partij is schuldig aan de schade, dan moet hij uw schade vergoeden. Maar wat als u bent aangereden zonder dader? Wat als de dader is doorgereden? Dan hebt u niemand om de schade op te verhalen en blijft u zitten met de kosten. Gelukkig bestaat er voor dit soort gevallen het Waarborgfonds Motorverkeer.

Het Waarborgfonds Motorverkeer

Het Waarborgfonds Motorverkeer komt in Nederland op voor slachtoffers van verkeersongelukken met gemotoriseerde voertuigen. Het Waarborgfonds keert uit aan slachtoffers van ongelukken waarvan de dader:

 • Niet bekend is (omdat deze is doorgereden na het ongeluk);
 • Niet verzekerd is en/of de schade financieel niet kan dragen;
 • In een gestolen voertuig reed.

Het Waarborgfonds vergoed alleen schade die is toegebracht door een motorvoertuig, niet door bijvoorbeeld een fiets.

Aangereden? Lees hier meer over wat te doen na een aanrijding.

Aangereden zonder dader, wat nu?

U bent aangereden zonder dader en u hebt schade. U kunt deze echter niet verhalen op de dader als deze is doorgereden. Gelukkig kunt u in zo’n geval wel een aanvraag doen bij het Waarborgfonds Motorverkeer.

Het Waarborgfonds zal uw aanvraag echter alleen in behandeling nemen als u er voldoende aan hebt gedaan om de dader te achterhalen. Aangereden zonder dader? Onderneem dan meteen de volgende stappen:

 • Als u het voertuig heeft gezien dat de schade heeft veroorzaakt, maar u heeft geen kenteken kunnen noteren, doe dan direct aangifte bij de politie (dat kan online via  www.politie.nl/aangifte of door te bellen met de politie op nummer 0900-8844).
 • In andere gevallen moet u binnen 14 dagen aangifte bij de politie doen. Daarnaast zijn andere acties mogelijk (zoals bijvoorbeeld buurtonderzoek etc). Wacht niet te lang!
 • Wacht u langer? Dan neemt het Waarborgfonds uw aanvraag niet in behandeling.
 • Ga op zoek naar getuigen. Wellicht kunt u meteen na het ongeval al omstanders benaderen of zat er iemand bij u in de auto die uw verhaal kan bevestigen.
 • Controleer of er op de plek van het ongeluk (beveiligings)camera’s hangen en door wie deze beheerd worden. Misschien kunt u aan de hand van de beelden meer informatie krijgen over de dader.

Wanneer u een aanvraag indient bij het Waarborgfonds, dient u te bewijzen dat de schade is veroorzaakt door een motorvoertuig. Daarbij is het belangrijk dat u getuigen hebt.

Aangereden zonder dader: de juridische kant

Het is strikt verboden in Nederland om door te rijden na een ongeval waarbij schade is veroorzaakt. In de wet staat het volgende:

Artikel 7 Wegenverkeerswet  

 1. Het is degene die bij een verkeersongeval is betrokken of door wiens gedraging een verkeersongeval is veroorzaakt, verboden de plaats van het ongeval te verlaten indien: a. bij dat ongeval, naar hij weet of redelijkerwijs moet vermoeden, een ander is gedood dan wel letsel of schade aan een ander is toegebracht; b. daardoor, naar hij weet of redelijkerwijs moet vermoeden, een ander aan wie bij dat ongeval letsel is toegebracht, in hulpeloze toestand wordt achtergelaten.
 2. Het eerste lid, aanhef en onderdeel a, is niet van toepassing op degene die op de plaats van het ongeval behoorlijk de gelegenheid heeft geboden tot vaststelling van zijn identiteit en, voor zover hij een motorrijtuig bestuurde, tevens van de identiteit van dat motorrijtuig.

Veroorzaakt iemand schade en rijdt hij door? Dan kan hij rekenen op duizenden euro’s boete, een gevangenisstraf van maximaal 3 maanden en inname van het rijbewijs tot 5 jaar.

Aangereden zonder dader? De dader kan strafrechtvervolging voorkomen door zich binnen twaalf uur te melden bij de politie. Het loont daarom ook altijd om na te vragen bij de politie of iemand zich gemeld heeft.

Laat uw belangen behartigen

Wanneer u bent aangereden zonder dader en u wilt een aanvraag indienen bij het Waarborgfonds, dan loont het om een letselschadespecialist uw belangen te laten behartigen. Deze kan de aanvraag voor u afhandelen, zodat u zich niet met ingewikkelde juridische constructies bezig hoeft te houden. Uw belangenbehartiger weet ook op welke schade u kunt rekenen en hoe hoog het bedrag is waar u recht op hebt.

Het Waarborgfonds betaalt de rekening van uw belangenbehartiger. U hebt dus recht op gratis juridische bijstand, ook na een aanrijding zonder dader.

Lees hier meer over de voordelen van het inschakelen van juridische hulp bij letselschade.

Aangereden zonder dader: welke schade krijg ik vergoed?

Het Waarborgfonds vergoed niet alleen schade aan uw auto. Ook bijvoorbeeld schade aan uw fiets, inkomensschade en immateriële schade. Denk aan de volgende schadeposten:

 • Medische kosten;
 • Hulp in de huishouding;
 • Reiskosten;
 • Misgelopen inkomsten;
 • Vergoeding voor psychisch leed: smartegeld.

Meestal duurt het een tijdje voordat de werkelijke omvang van uw schade duidelijk is. Het Waarborgfonds zorgt daarom dat u tijdig een voorschot krijgt, zodat u niet in financiële problemen komt.

Terug naar overzicht

icon-free

Gratis

De juristen van JBL&G werken altijd gratis voor slachtoffers met letsel. Hiervan ontvangt u vooraf een schriftelijke verklaring.

icon-near

Bij u in de buurt

Het hoofdkantoor van JBL&G zit in Amsterdam, maar onze juristen werken door heel Nederland. Zij komen graag bij u langs.

Keurmerk

JBL&G staat ingeschreven in het Register Letselschade. Dit keurmerk staat garant voor onafhankelijkheid en kwaliteit.

icon-experienced

Ervaring

Door 15 jaar ervaring bent u met de hulp van JBL&G verzekerd van de maximale schadevergoeding en krijgt u snel een uitbetaling.