Juridisch Bureau Letselschade & Gezondheidsrecht

Juridisch Bureau Letselschade & Gezondheidsrecht

Aangereden door scooter of brommer

13 oktober 2013 Letselschade informatie

Aangereden door scooter of brommer

Vooral in de grote steden zoals Amsterdam, Rotterdam en Utrecht rijden veel scooters rond. Deze scooters veroorzaken vaak gevaarlijke verkeerssituaties, waardoor veel verkeersongevallen plaatsvinden met een scooter of brommer. Aangereden door scooter of brommer? Dan hebt u recht op een vergoeding van uw schade. Wat moet u doen na een aanrijding met een scooter of brommer? Hoe krijgt u al uw schade vergoed? JBL&G vertelt het u.

Aangereden door scooter of brommer, wat moet ik doen?

U bent net aangereden. U bent in de war, u hebt pijn en u bent geschrokken. Niet een moment voor koelbloedig handelen. Toch is van belang dat u een aantal dingen doet nadat u bent aangereden door een scooter of brommer. Als u deze stappen uitvoert, is de kans om al uw schade vergoed te krijgen veel groter.

 • Vraag als eerste de naam en adres van de scooter- of brommerrijder;
 • Vraag hem of haar om een paspoort of ID kaart aan u te laten zien en noteer deze gegevens;
 • Ook is het belangrijk dat u de getuigen van het ongeval vraagt om hun namen en gegevens, u zult deze getuigen nodig hebben om de aansprakelijkheid van het scooter ongeval erkend te krijgen;
 • Maak foto’s van de plek van het ongeval, de verkeerssituatie en de schade. U kunt eventueel ook iemand anders vragen dit te doen als u hiertoe niet in staat bent door uw letsel;
 • Ga zo snel mogelijk naar een arts om te laten vaststellen dat de klachten die u heeft inderdaad het gevolg zijn van het ongeval (het medisch causaal verband);
 • Houd bij welke kosten u maakt door het ongeval. Als u bonnen en nota’s bewaart, kunt u aannemelijk maken welke kosten u bij de wederpartij claimt.

Bekijk voor meer informatie, onze pagina: aangereden door een scooter.

Aangereden door scooter of brommer: aansprakelijkheid

Wanneer u bent aangereden door een scooter of brommer, dan moet de aansprakelijke uw schade betalen. Maar wie is er aansprakelijk?

 • Bent u op de fiets aangereden door een scooter- of brommerrijder: deze is aansprakelijk voor minstens 50%, of hij nu schuld aan het ongeval heeft of niet;
 • Bent u als voetganger aangereden door een scooter- of brommerrijder: deze is aansprakelijk voor minstens 50%, of hij nu schuld aan het ongeval heeft of niet;
 • Bent u in de auto of ook op een scooter of brommer aangereden: degene die een verkeersregel heeft overtreden is aansprakelijk voor het scooterongeval.

Aanrijding door brommer of scooter

Een voetganger of fietser die wordt aangereden door scooter of bromfiets loopt vaak ernstig letsel op. Veel scooters zijn opgevoerd, waardoor de klap nog harder aankomt. Daarom zijn fietsers en voetgangers juridisch beschermd in ons land en krijgen zij altijd minstens 50% van hun schade vergoed als zij in een ongeval met een gemotoriseerd voertuig terecht komen.

Lees verder over de 50% aansprakelijkheid bij scooter of brommer ongeval op onze pagina.

Aangereden door scooter en aansprakelijk stellen

U stelt de scooter aansprakelijk voor het verkeersongeval. Ook kunt u rechtstreeks zijn aansprakelijkheidsverzekeraar aansprakelijk stellen. Aansprakelijk stellen doet u door middel van een (aangetekende) brief. U kunt deze brief ook door uw belangenbehartiger laten verzenden.

Lees hier meer over de wederpartij aansprakelijk stellen.

Aangereden door scooter of brommer en dader doorgereden

Bent u als fietser of voetganger aangereden door een scooter of brommer en heeft u letselschade? Wanneer de dader is doorgereden kunt u hem of haar dus niet aansprakelijk stellen en geen schadevergoeding claimen. Voor zulke gevallen bestaat het Waarborgfonds Motorverkeer. Wanneer u kunt bewijzen dat uw schade is toegebracht door een gemotoriseerd voertuig, bijvoorbeeld door middel van getuigen, kunt u een aanvraag indienen bij het Waarborgfonds.

Aangereden door scooter of brommer: schadevergoeding

De wederpartij moet u door middel van een schadevergoeding weer zo goed mogelijk terugbrengen in de staat waarin u was voordat het ongeval plaatsvond. U mag bijvoorbeeld geen financiële schade lijden door wat er is gebeurd. Welke schadeposten kunt u claimen? Denk aan de volgende vergoedingen:

 • Misgelopen inkomsten omdat u (een tijdje) niet kunt werken;
 • Medische behandelkosten en het eigen risico van uw zorgverzekering;
 • Hulp die u in en om het huis moet inschakelen voor het huishouden, de hond uitlaten, de kinderen van school halen, etc.;
 • Reiskosten;
 • Reparatie en vervanging van beschadigde bezittingen;
 • Studievertraging;
 • Kosten van juridische bijstand.

Recht op smartengeld

Daarnaast hebt u recht een vergoeding aan smartengeld voor de psychische schade die u lijdt door het ongeval. De hoogte van het smartengeld wordt bepaald door onder meer de ernst van uw letsel, maar ook door de ernst van de gemaakte verkeersovertreding door de scooterrijder.

Lees meer over hoe een smartengeldvergoeding claimen die recht doet aan uw letsel in z’n werk gaat.

Terug naar overzicht

Gratis

De juristen van JBL&G werken altijd gratis voor slachtoffers met letsel. Hiervan ontvangt u vooraf een schriftelijke verklaring.

Bij u in de buurt

Het hoofdkantoor van JBL&G zit in Amsterdam, maar onze juristen werken door heel Nederland. Zij komen graag bij u langs.

Keurmerk

JBL&G staat ingeschreven in het Register Letselschade. Dit keurmerk staat garant voor onafhankelijkheid en kwaliteit.

Ervaring

Door 15 jaar ervaring bent u met de hulp van JBL&G verzekerd van de maximale schadevergoeding en krijgt u snel een uitbetaling.