Juridisch Bureau Letselschade & Gezondheidsrecht

Juridisch Bureau Letselschade & Gezondheidsrecht

Zonnebril na whiplash

24 mei 2014 Letselschade informatie

Zonnebril na whiplash

Veroordeeld tot het dragen van een zonnebril na whiplash? Slachtoffers van een whiplash kunnen vaak slecht tegen fel licht. Maar ook het dragen van een zonnebril zorgt dan voor hoofdpijn. Hoe komt dat?

“Mmm, lekker zonnetje. Ik ga er eens lekker voor zitten.” Op het moment dat u net lekker zit te zonnen, voelt u de eerste hoofdpijn al opkomen. “Hoe komt dat nou toch? Dit gebeurt me telkens als ik in de zon ga zitten.” Hoofdpijn als men zich met zonnebril in de felle zon begeeft; het is voor slachtoffers van een whiplash een bekend fenomeen.

Slachtoffer whiplash

Slachtoffers van een whiplash kunnen gedurende lange tijd vervelende gevolgen ondervinden van hun letsel. Het dragen van een bril – in dit geval een zonnebril – kan als niet prettig of zelfs als een drama worden ervaren. Knallende hoofdpijn kan het gevolg zijn van een verkeerde bril of het gebruik van slechts een zonnebril. Waar u vroeger een ware zonaanbidder was, zoekt u nu liever de schaduw op. Blijkbaar kunnen slachtoffers van een whiplash of hersenschudding slechter tegen fel licht dan voorheen.

Dit onderschrijft maar weer eens dat een whiplash letselschade is met veel nare, onvoorziene gevolgen. Slachtoffers houden nog lang last van klachten als overgevoeligheid voor licht. Het belang van een volledige schadevergoeding is hierbij erg groot.

Symptomen whiplash

Naast hoofdpijn en gevoeligheid voor licht, krijgen slachtoffers van een whiplash te maken met nog meer symptomen. Denk hierbij aan:

 • Nekpijn
 • Stijve spieren
 • Vergeetachtigheid
 • Moeite met concentreren
 • Angsten
 • Somberheid
 • Slapeloosheid

De meeste whiplashslachtoffers herstellen binnen 2 jaar van hun klachten. Sommige hebben er echter langer last van. Het is heel belangrijk om te wachten op de medische eindtoestand van uw klachten bij een whiplash. Onze letselschadejuristen kunnen goed inschatten hoe lang u moet wachten tot bekend is hoe uw klachtenbeeld eruit ziet.

Zonnebril na whiplash: onderzoek 

De Britse consumentenorganisatie Which heeft enige tijd geleden onderzoek gedaan naar de blijkbaar verfoeide combinatie van whiplash en zonlicht. Uit dit onderzoek is gebleken dat deze combinatie inderdaad een ongelukkige genoemd mag worden. Ook werd duidelijk dat de mate waarin men hoofdpijn krijgt afhankelijk is van de kwaliteit van de bril.

Zonnebril na whiplash veroorzaakt hoofdpijn

Achttien zonnebrillen zijn getest, en de meeste hebben een zogenaamd verticaalprisma dat een lichte buiging vertoont. Dit technische aspect zorgt ervoor dat de gebruiker dubbel gaat zien. Voor een slachtoffer van een whiplash leidt dit onmiddellijk tot problemen. Hoofdpijn steekt direct de kop op. Ook de hoeveelheid licht die door de bril wordt doorgelaten, is bepalend voor de mate van de hoofdpijn.

Vergoeding bij whiplash door letselschade

Letselschade opgelopen? U kunt een vergoeding krijgen voor alle gemaakte kosten. U kunt hierbij denken aan:

 • Vergoeding van alle medische rekeningen die u moet betalen;
 • Vergoeding van alle reiskosten die u maakt door uw letsel;
 • Een vergoeding voor alle hulp die u moet inschakelen (bijvoorbeeld hulp in de huishouding, iemand die uw hond uitlaat of uw boodschappen doet);
 • Compensatie voor misgelopen inkomsten, salaris en pensioen;
 • Vergoeding van hulpmiddelen, bijvoorbeeld als u een speciale zonnebril moet aanschaffen.

Lees hier meer over de schadevergoeding bij een whiplash.

Terug naar overzicht

icon-free

Gratis

De juristen van JBL&G werken altijd gratis voor slachtoffers met letsel. Hiervan ontvangt u vooraf een schriftelijke verklaring.

icon-near

Bij u in de buurt

Het hoofdkantoor van JBL&G zit in Amsterdam, maar onze juristen werken door heel Nederland. Zij komen graag bij u langs.

Keurmerk

JBL&G staat ingeschreven in het Register Letselschade. Dit keurmerk staat garant voor onafhankelijkheid en kwaliteit.

icon-experienced

Ervaring

Door 15 jaar ervaring bent u met de hulp van JBL&G verzekerd van de maximale schadevergoeding en krijgt u snel een uitbetaling.