Juridisch Bureau Letselschade & Gezondheidsrecht

Juridisch Bureau Letselschade & Gezondheidsrecht

Wat is een whiplash en 9 tips hoe u de schade vergoed krijgt

16 februari 2017 Schadeclaim

Wat is een whiplash en 9 tips hoe u de schade vergoed krijgt

Een whiplash is een vorm van nek- en rugletsel, die zeer ernstige klachten kan opleveren. Bent u het slachtoffer van een ongeval met whiplash tot gevolg? Dan is het belangrijk dat u uw volledige schade vergoed krijgt. Deze schade kan namelijk zeer hoog oplopen. Maar hoe krijgt u uw volledige schade vergoed? Wij geven u 9 handige tips.

Definitie whiplash

Een whiplash wordt veroorzaakt door een krachtige, slingerende heen en weer beweging van het hoofd en de nek. Daarom wordt whiplash ook wel vrij vertaald als zweepslag. Dit geeft echter het idee dat een whiplash vooral schade aanricht aan de spieren. Dat is niet het geval. Ook de gewrichten, wervels en zenuwen kunnen worden aangetast door een whiplash.

Daardoor kan een whiplash niet alleen lichamelijke, maar ook psychische schade aanrichten. De klachten van een whiplash zijn dan ook zeer uiteenlopend en moeilijk aan te tonen. Dit leidt vaak tot onbegrip op de werkvloer, in de nabije omgeving en soms zelfs van artsen.

Enkele whiplash gerelateerde klachten zijn:

 • Hoofdpijn
 • Lage rugpijn
 • Nekpijn, die uitstraalt naar de armen en de schouders
 • Een tintelend gevoel
 • Misselijk- en duizeligheid
 • Evenwichtsproblemen
 • Oververmoeidheid
 • Concentratieproblemen
 • Plotseling opkomende angstgevoelens
 • Hyperventilatie
 • Veranderingen in het karakter: snel boos, afstandelijk, onzeker
 • Gevoelig voor geluid en/of licht
 • Vergeetachtigheid

Veel van deze klachten zijn helaas moeilijk aan te tonen. Juist die niet objectief aantoonbare schade zorgt voor veel onbegrip. Na een aantal weken moet u toch wel genezen zijn van deze vage klachten?, is de algemene consensus.

Schadevergoeding claimen whiplash

U wilt een schadevergoeding claimen voor de whiplash die u heeft opgelopen. Maar hoe gaat het claimen van een whiplash schadevergoeding in zijn werk? Waar moet u rekening mee houden als u al uw schade vergoed wilt zien? Wij geven u 9 handige tips.

 1. Verzamel meteen na het ongeval de gegevens van de tegenpartij.
 2. Schrijf de gegevens van eventuele getuigen op.
 3. Maak foto’s van het ongeval.
 4. Ga direct na het ongeval naar uw huisarts of naar het ziekenhuis.
 5. Ga niet gelijk akkoord met de deal van de WA-verzekeraar.
 6. Geef niet uw volledige medisch dossier af.
 7. Bewaar al uw bonnen en rekeningen.
 8. Schrijf alle gebeurtenissen op in een logboek.
 9. Schakel onze hulp in.

Tip 1. Verzamel meteen na het ongeval de gegevens van de tegenpartij

Een whiplash wordt vaak veroorzaakt door een kop-staartbotsing. In dat geval is het belangrijk dat u en de tegenpartij, direct na het ongeval, het schadeformulier invullen. Heeft u geen schadeformulier bij de hand? Dan kunt u deze downloaden bij de SchadeApp.

Zorg er voor dat u in elk geval de gegevens noteert van de aansprakelijke tegenpartij. Deze gegevens heeft u nodig om diegene aansprakelijk te stellen voor het ongeval. Na de erkenning van de aansprakelijkheid kunt u dan uw schadevergoeding laten claimen.

Tip 2. Schrijf de gegevens van eventuele getuigen op

Getuigen van een ongeval zijn zeer waardevol bewijsmateriaal. Zij hebben een heldere blik op de situatie, omdat zij niet emotioneel betrokken zijn bij het ongeluk. Verzamel daarom altijd de gegevens van omstanders. Dit kan allemaal maar in uw voordeel werken bij het laten claimen van uw schadevergoeding.

Tip 3. Maak foto’s van het ongeval

Foto’s zijn een belangrijke vorm van bewijsmateriaal. Immers, foto’s kunnen veel blootleggen over de aansprakelijke partij bij een ongeval. Bijvoorbeeld als u een foto maakt van de plek waar het ongeval precies heeft plaatsgevonden. Gaat het om een verkeersongeval? Dan kan bijvoorbeeld worden uitgezocht wie voorrang had moeten krijgen/verlenen. Maak daarom overal foto’s van (als u daar toe in staat bent), zoals:

 • Plaats van het ongeval
 • Verkeersborden
 • Nabije omgeving
 • Uw letsel
 • Littekens
 • Schade aan kleding etc.

Tip 4. Ga direct na het ongeval naar uw huisarts of naar het ziekenhuis

Het is van groot belang voor uw letselschadezaak, dat u direct na het ongeval naar een arts gaat. Op die manier laat u uw klachten direct vastleggen in uw medisch dossier. Mocht u een paar dagen of weken later gaan, is de kans groot dat de WA-verzekeraar vragen gaat stellen bij de oorzaak van uw klachten. Wie zegt dat u niet verkeerd heeft gelegen of iets verkeerd heeft getild, waardoor u nek- of rugklachten heeft opgelopen?

Doordat whiplash klachten vaak worden gezien als vage klachten, is twijfel sneller gezaaid. Dit kan een probleem betekenen voor het claimen van uw schadevergoeding.

Tip 5. Ga niet gelijk akkoord met de deal van de WA-verzekeraar

De WA-verzekeraar neemt waarschijnlijk zeer snel contact met u op om een snelle deal te sluiten. Het is niet verstandig om daarin mee te gaan. Vaak is het schadebedrag dat u wordt aangeboden veel lager dan dat waar u recht op heeft. Laat daarom altijd een second opinion uitvoeren of schakel ons bureau in om uw schadevergoeding te laten claimen.

Tip 6. Geef niet uw volledige medisch dossier af

De WA-verzekeraar vraagt u wellicht om uw medisch dossier op te sturen om de zaak af te kunnen handelen. Wij adviseren u om nooit u volledige medisch dossier af te geven. De WA-verzekeraar kan namelijk alle informatie die in uw dossier staat tegen uw gebruiken. Bijvoorbeeld als u eerder last heeft gehad van nek- of rugklachten. Stuur daarom alleen de relevante stukken uit uw medisch dossier met betrekking tot het ongeval.

Tip 7. Bewaar al uw bonnen en rekeningen

Bewaar van alle kosten die u maakt de bonnen en rekeningen. Dit zijn immers kosten die vergoed moeten worden door de WA-verzekeraar van de tegenpartij. De bonnen en rekeningen dienen als bewijsmateriaal in uw letselschadezaak. Op die manier weet u zeker dat u al uw schade vergoed krijgt.

Tip 8. Schrijf alle gebeurtenissen op in een logboek

Begin direct na het ongeval met het documenteren van alle gebeurtenissen. Zo vergeet u geen belangrijke details die van invloed kunnen zijn op de hoogte van uw schadevergoeding. Schrijf alles op wat direct of indirect te herleiden is aan het ongeval, zoals:

 • Hoe het ongeval precies heeft plaatsgevonden
 • Dagen dat u niet kunt werken
 • Afspraken bij een specialist of fysiotherapeut
 • Kosten die u moet maken om bij de arts te komen
 • Belemmeringen in uw dagelijkse leven door het letsel (huishoudelijke taken niet kunnen uitvoeren, niet zelf de boodschappen kunnen doen)
 • In hoeverre uw opgelopen letsel uw levensvreugde vermindert. U kunt bijvoorbeeld uw favoriete sport (tijdelijk) niet beoefenen of u moet al gekochte concertkaartjes annuleren
 • De pijn die u ervaart door het letsel
 • Hoe het revalidatieproces verloopt
 • Uw geestelijke toestand: bent u verdrietig, angstig, neerslachtig?

Al deze dingen hebben invloed op de hoogte van uw schadevergoeding en het smartengeld.

Tip 9. Schakel onze hulp in

Wij adviseren u om altijd juridische hulp in te schakelen om uw schadevergoeding te laten claimen. U heeft namelijk recht op gratis juridisch advies en juridische hulp na een ongeval. Dit zorgt ervoor dat u kunt herstellen van uw letsel, zonder dat u zich hoeft bezig te houden met complexe juridische wetten. Neem daarom zo snel mogelijk contact met ons op. Onze juristen regelen alles voor u en gaan altijd voor de maximale schadevergoeding. Daarnaast trekken wij uw klachten nooit in twijfel. Wij bieden u de erkenning die u zoekt.

Wilt u meer weten over uw recht op schadevergoeding na een whiplash? Bekijk dan de pagina Letselschade door whiplash: claim uw schadevergoeding.

Terug naar overzicht

Gratis

De juristen van JBL&G werken altijd gratis voor slachtoffers met letsel. Hiervan ontvangt u vooraf een schriftelijke verklaring.

Bij u in de buurt

Het hoofdkantoor van JBL&G zit in Amsterdam, maar onze juristen werken door heel Nederland. Zij komen graag bij u langs.

Keurmerk

JBL&G staat ingeschreven in het Register Letselschade. Dit keurmerk staat garant voor onafhankelijkheid en kwaliteit.

Ervaring

Door 15 jaar ervaring bent u met de hulp van JBL&G verzekerd van de maximale schadevergoeding en krijgt u snel een uitbetaling.