Juridisch Bureau Letselschade & Gezondheidsrecht

Juridisch Bureau Letselschade & Gezondheidsrecht

Werkgever aansprakelijk voor val tijdens werkzaamheden

11 juli 2014 Bedrijfsongeval

Werkgever aansprakelijk voor val tijdens werkzaamheden

Onlangs werd een werknemer die het slachtoffer werd van een bedrijfsongeval in hoger beroep gelijk gesteld door het Hof Den Haag.

Steigerbouwer

Het slachtoffer was als hulpsteigerbouwer werkzaam op grote hoogte. Op de dag van het ongeval werkte het slachtoffer, samen met zijn collega’s aan de uitbreiding van een steiger boven een golfplaten dak in een ammoniakfabriek. Zij werkten al een aantal dagen aan deze klus.

Niet aangelijnd

Op het moment van de val droeg het slachtoffer een harnasgordel, maar was hij niet aangelijnd.

Val van vijf meter

Op een gegeven moment is de werknemer tegen het einde van de werktijd, door een golfplaten dak gevallen. Hij is vier à vijf meter lager op een vloer terechtgekomen.
Het slachtoffer is vervolgens per ambulance naar het ziekenhuis vervoerd en is daar een week opgenomen geweest. Op dit moment is het slachtoffer nog steeds arbeidsongeschikt.

Hoger beroep

In hoger beroep oordeelt het Hof dat de werkgever niet, althans niet voldoende gemotiveerd heeft gesteld dat zij ter handhaving van het veiligheidsbeleid, veiligheidsinstructies en –regels, ook daadwerkelijk in deze concrete werksituatie heeft gewaarschuwd. De werkgever is aansprakelijk voor de schade die het slachtoffer lijdt.

Werkgever moet waarschuwen en toezien op naleving instructies

Zij had dienen te waarschuwen voor de grote gevaren met betrekking tot het werken op grote hoogte. Verder had de werkgever er op moeten toezien dat de door haar gegeven instructies met betrekking tot onder meer het aangelijnd zijn en vastgehaakt zijn, werden opgevolgd.

De werkgever moet de letselschade van het slachtoffer daarom geheel vergoeden.

Terug naar overzicht

icon-free

Gratis

De juristen van JBL&G werken altijd gratis voor slachtoffers met letsel. Hiervan ontvangt u vooraf een schriftelijke verklaring.

icon-near

Bij u in de buurt

Het hoofdkantoor van JBL&G zit in Amsterdam, maar onze juristen werken door heel Nederland. Zij komen graag bij u langs.

Keurmerk

JBL&G staat ingeschreven in het Register Letselschade. Dit keurmerk staat garant voor onafhankelijkheid en kwaliteit.

icon-experienced

Ervaring

Door 15 jaar ervaring bent u met de hulp van JBL&G verzekerd van de maximale schadevergoeding en krijgt u snel een uitbetaling.