Werkgever aansprakelijk voor val tijdens werkzaamheden
Onlangs werd een werknemer die het slachtoffer werd van een bedrijfsongeval in hoger beroep gelijk gesteld door het Hof Den Haag.
Steigerbouwer
Het slachtoffer was als hulpsteigerbouwer werkzaam op grote hoogte. Op de dag van het ongeval werkte het slachtoffer, samen met zijn collega’s aan de uitbreiding van een steiger boven een golfplaten dak in een ammoniakfabriek. Zij werkten al een aantal dagen aan deze klus.
Niet aangelijnd
Op het moment van de val droeg het slachtoffer een harnasgordel, maar was hij niet aangelijnd.
Val van vijf meter
Op een gegeven moment is de werknemer tegen het einde van de werktijd, door een golfplaten dak gevallen. Hij is vier à vijf meter lager op een vloer terechtgekomen.
Het slachtoffer is vervolgens per ambulance naar het ziekenhuis vervoerd en is daar een week opgenomen geweest. Op dit moment is het slachtoffer nog steeds arbeidsongeschikt.
Hoger beroep
In hoger beroep oordeelt het Hof dat de werkgever niet, althans niet voldoende gemotiveerd heeft gesteld dat zij ter handhaving van het veiligheidsbeleid, veiligheidsinstructies en –regels, ook daadwerkelijk in deze concrete werksituatie heeft gewaarschuwd. De werkgever is aansprakelijk voor de schade die het slachtoffer lijdt.
Werkgever moet waarschuwen en toezien op naleving instructies
Zij had dienen te waarschuwen voor de grote gevaren met betrekking tot het werken op grote hoogte. Verder had de werkgever er op moeten toezien dat de door haar gegeven instructies met betrekking tot onder meer het aangelijnd zijn en vastgehaakt zijn, werden opgevolgd.
De werkgever moet de letselschade van het slachtoffer daarom geheel vergoeden.
Deel dit artikel: