Juridisch Bureau Letselschade & Gezondheidsrecht

Juridisch Bureau Letselschade & Gezondheidsrecht

Wat te doen bij verkeersongevallen?

29 mei 2018 Algemeen

Wat te doen bij verkeersongevallen?

Als u bij een verkeersongeval betrokken raakt, zijn er een aantal dingen die u moet doen. Uiteraard zijn er verschillende soorten verkeersongevallen mogelijk. Maar de stappen die u moet nemen, zijn vrijwel altijd hetzelfde.

We nemen de 7 belangrijkste stappen graag nog even met u door.

Stap 1. Breng uzelf en andere betrokkenen in veiligheid

Veiligheid gaat voor alles. Daarom is het belangrijk dat u uzelf en andere betrokkenen zo snel mogelijk uit een potentieel gevaarlijke verkeerssituatie haalt. Stel dat u bijvoorbeeld midden op de snelweg bent aangereden, dan is het belangrijk dat u zo snel mogelijk naar de kant van de weg gaat. Maar dat geldt uiteraard ook als u op het fietspad, op een rotonde of op een parkeerplaats bent aangereden.

Let op: als een slachtoffer in een benarde positie ligt, kunt u diegene beter niet naar de kant verslepen. Wat u wel kunt doen, is een gevarendriehoek neerzetten. Deze zet u op ongeveer 30 meter van het ongeluk om andere verkeersdeelnemers te waarschuwen.

Stap 2. Bel 112

Als u letsel heeft opgelopen na een ongeval, is het altijd verstandig om direct 112 te bellen. Allereerst om uw letsel te laten verzorgen en door de ambulancebroeders te laten beoordelen hoe ernstig het is. Maar ook om een proces-verbaal van het ongeluk op te laten maken. Dat kan altijd van pas komen als u en de tegenpartij het niet eens worden over de oorzaak van het ongeval.

Stap 3. Verzamel zoveel mogelijk gegevens van getuigen

Getuigenverklaringen kunnen een sleutelrol spelen bij het claimen van letselschade. Bij alle soorten verkeersongevallen. Het is dan ook erg belangrijk dat u zoveel mogelijk gegevens van getuigen noteert. Zodat zij later een getuigenverklaring voor u kunnen optekenen. Doe dit alleen als u daartoe in staat bent. Het is zeer belangrijk dat u niets probeert te forceren als u letsel heeft opgelopen.

Stap 4. Vul het schadeformulier in

Het is belangrijk dat u en de tegenpartij de voorkant van het schadeformulier zo volledig mogelijk invullen. Lees het formulier daarna rustig door. Ga na of de tegenpartij al zijn gegevens heeft ingevuld en of u het eens bent met zijn verklaring. Als alles in orde is, tekent u beiden het formulier. Let op: teken nooit iets waar u het niet mee eens bent! En laat u zeker niet onder druk zetten om het formulier toch te ondertekenen.

De achterkant van het formulier kunt u thuis invullen. Ons advies: doe dit zo snel mogelijk. Hoe langer u wacht, hoe meer belangrijke details u wellicht vergeet. Heeft u geen schadeformulier bij de hand? Dan kunt u die downloaden op MobielSchadeMelden. Die kunt u voor alle soorten verkeersongevallen gebruiken. U hoeft alleen geen schadeformulier in te vullen als u als fietser of voetganger bent aangereden door een fietser.

Stap 5. Ga direct naar een arts

Ga direct na het verkeersongeval naar uw huisarts of naar het ziekenhuis. Afhankelijk van de ernst van uw letsel. Ga wel altijd naar een arts. Ook als u slechts zeer licht letsel heeft opgelopen, zoals blauwe plekken, schrammen of nekpijn.

Als u naar een arts gaat, wordt uw bezoek in uw medisch dossier genoteerd. Deze notitie wordt aangedragen als bewijsmateriaal in uw letselschadezaak. Als u niet gelijk na het verkeersongeval naar een arts gaat, kan de WA-verzekeraar de relatie tussen uw klachten en het ongeval in twijfel trekken. Denkt u nu: als ik zeer licht letsel heb, waarom moet ik dan een schadevergoeding claimen? Zelfs zeer licht letsel kan voor meer onkosten zorgen dan u verwacht. Daarnaast kan nekpijn het eerste voorteken van een whiplash zijn. Neem dus altijd direct na een ongeluk contact op met een arts.

Stap 6. Houd al uw schade bij

Houd vanaf dag één al uw schade bij in een notitieboekje. Hierin schrijft u uw letsel op en de materiële schade die u heeft geleden, zoals schade aan uw voertuig, kleding of telefoon. Maar het is ook belangrijk dat u noteert:

  • Hoeveel dagen u niet heeft kunnen werken
  • Hoeveel geld u kwijt bent aan reiskosten naar het ziekenhuis of uw huisarts
  • Of u hulp krijgt in het huishouden
  • Of u opvang moet inschakelen voor uw kinderen of huisdieren
  • Etcetera

Schrijf alle situaties op die direct of indirect door het verkeersongeval veroorzaakt zijn. Alle kosten die daaruit voortvloeien, komen namelijk voor schadevergoeding in aanmerking. Maar ook onbetaalde hulp van familieleden komt voor een vergoeding in aanmerking. Als u deze zaken niet opschrijft, gaat u de helft geheid vergeten. En dat is uiteraard zonde, want u heeft recht op een volledige schadevergoeding.

Stap 7. Contacteer een ervaren letselschadebureau

Schakel zo snel mogelijk een ervaren letselschadebureau in. Doe dit bij alle soorten verkeersongevallen. Het liefst dezelfde dag nog. Maar het kan uiteraard zijn dat u nog even van de schrik moet bekomen of te ernstig gewond bent geraakt. Toch willen wij u adviseren om hier niet te lang mee te wachten. U krijgt namelijk al snel een rekening van uw zorgverzekeraar voor de kosten van uw eigen risico. Dat niet alleen, als u te lang wacht, kan uw letselschadezaak verjaren.

Bijzondere aanrijdingen

Bent u aangereden door een motorvoertuig, maar is de dader doorgereden? En heeft u het kenteken niet kunnen noteren? Dan moet u direct aangifte doen bij de politie. U kunt dit tevens online of telefonisch doen. Zorg er ook voor dat u gegevens van getuigen noteert. U heeft namelijk minstens één getuige nodig om uw schadevergoeding te kunnen laten claimen bij het Waarborgfonds Motorverkeer. Is er niemand in de buurt? Dan kunnen camerabeelden een uitkomst bieden. Ook bij deze verkeersongevallen adviseren wij u om de schadevergoeding te laten claimen door een ervaren letselschadebureau. Zodat u rustig kunt herstellen van uw letsel en de schadevergoeding krijgt waar u recht op heeft.

Terug naar overzicht

icon-free

Gratis

De juristen van JBL&G werken altijd gratis voor slachtoffers met letsel. Hiervan ontvangt u vooraf een schriftelijke verklaring.

icon-near

Bij u in de buurt

Het hoofdkantoor van JBL&G zit in Amsterdam, maar onze juristen werken door heel Nederland. Zij komen graag bij u langs.

Keurmerk

JBL&G staat ingeschreven in het Register Letselschade. Dit keurmerk staat garant voor onafhankelijkheid en kwaliteit.

icon-experienced

Ervaring

Door 15 jaar ervaring bent u met de hulp van JBL&G verzekerd van de maximale schadevergoeding en krijgt u snel een uitbetaling.