Juridisch Bureau Letselschade & Gezondheidsrecht

Juridisch Bureau Letselschade & Gezondheidsrecht

Wat te doen bij hersenletsel na een ongeval

28 maart 2017 Algemeen

Wat te doen bij hersenletsel na een ongeval

U heeft hersenletsel opgelopen na een ongeval. Deze vorm van letselschade keert u wereld (tijdelijk) ondersteboven. De impact van hersenletsel op uw dagelijkse leven is vaak enorm. Niet alleen voor u, maar ook voor uw naasten. Wat te doen bij hersenletsel na een ongeval? En hoe zorgt u ervoor dat u de schadevergoeding krijgt waar u recht op heeft?

Definitie hersenletsel

Door een ongeval kunt u niet-aangeboren hersenletsel (NAH) oplopen. Onder het begrip hersenletsel verstaan we alle soorten letsel aan de hersenen, welke n iet aangeboren is, zoals:

 • Lichte tot zware hersenschudding
 • Hersenkneuzing
 • Hersenlaceratie
 • Hersenbloeding

De ernst van een hersenletsel verschilt enorm per type en per persoon. De meeste mensen genezen volledig van een lichte hersenschudding. Maar toch kan zelfs de lichtste vorm van hersenletsel al grote gevolgen hebben voor uw leven. Sommige mensen blijven bijvoorbeeld last houden van een zeurende hoofdpijn. De ernstigere vormen kunnen zelfs chronische problemen met zich meebrengen. Waardoor u uw leven volledig moet herinrichten.

Wat te doen bij hersenletsel?

Na een ongeval met hersenletsel bent u (tijdelijk) uit de roulatie. Dit heeft een grote impact op uw leven, zowel emotioneel als lichamelijk. Chronische klachten kunnen zelfs psychisch letsel met zich meedragen, evenals gedragsveranderingen. Het is niet niks als uw hoofd en hersenen een enorme impact van buitenaf te verduren krijgen. Beide zijn immers zeer kwetsbaar.

Heeft u hersenletsel opgelopen door een ongeval? Dan is het erg belangrijk dat u voldoende tijd neemt om te herstellen. Liever teveel, dan te weinig. Rust goed uit om weer (zo goed als mogelijk) deel te kunnen nemen aan het dagelijkse leven en alles een plekje te geven. Vraagt u zich af wat u het beste kunt doen na een ongeval met hersenletsel? Wij hebben de 4 belangrijkste stappen voor u op een rijtje gezet:

Stap 1. Laat u van top tot teen onderzoeken.

Stap 2. Ga intensief aan de slag met uw revalidatieproces.

Stap 3. Zoek hulp voor uw naasten.

Stap 4. Laat uw schadevergoeding claimen.

Wij gaan hieronder dieper in op de stappen die u moet nemen.

Stap 1. Laat u van top tot teen onderzoeken

Een niet opgemerkt niet-aangeboren hersenletsel kan ernstige gevolgen hebben op de lange termijn. Laat u daarom nooit zomaar wegsturen bij uw huisarts of in het ziekenhuis. Luister goed naar uw eigen lichaam en laat u binnenstebuiten keren. Krijgt u meer klachten als u weer thuis bent? Ga dan direct weer naar de huisarts of het ziekenhuis. Laat u niet afschepen met een: “Het komt wel goed”. Bij hersenletsel kan het zeer lang duren voordat alle gevolgen duidelijk zijn.

Stap 2. Ga intensief aan de slag met uw revalidatieproces

Een hersenletsel brengt vaak moeilijke en emotionele momenten met zich mee. Het herstelproces van een hersenletsel, zelfs bij een lichte hersenschudding, kan veel tijd in beslag nemen. Onderschat de gevolgen van een klap op uw hoofd niet. Erken uw klachten en ga intensief aan de slag met uw revalidatieproces.

Stap 3. Zoek hulp voor uw naasten

Een ongeval met hersenletsel tot gevolg is niet alleen zwaar voor u, maar ook voor uw naasten. Zoek daarom hulp voor uw ouders, partner en kinderen. Immers als er in uw leven een hoop verandert, verandert er ook veel in het leven van uw naasten. Bijvoorbeeld als u de huishoudelijke taken niet meer (volledig) kunt uitvoeren, niet meer zonder moeite met de hond kunt wandelen of last heeft van harde geluiden of er gedragsveranderingen bij u zijn opgetreden.

Uw naasten moeten ook een manier vinden om met deze nieuwe situatie om te gaan. Vaak is het prettig om met een buitenstaander te praten, die handvatten aan kan reiken. Of met lotgenoten, die dezelfde onzekerheden, angsten en verdriet voelen. Blijf daarnaast veel met elkaar praten. Het is zeer belangrijk dat u open en duidelijk met elkaar blijft communiceren.

Stap 4. Laat uw schadevergoeding claimen

Is iemand anders aansprakelijk voor het ongeval? Dan is het belangrijk dat u een schadevergoeding laat claimen bij de aansprakelijke tegenpartij. Een hersenletsel kan u veel onkosten opleveren, zoals:

 • Medische kosten: eigen risico
 • Reiskosten
 • Gemiste inkomsten
 • Studievertraging
 • Hulp in het huishouden en de tuin
 • Kinderopvang
 • Hondenuitlaat service
 • Kosten zonder nut, zoals concertkaarten of een sportabonnement waar u (tijdelijk) geen gebruik van kunt maken

Bekijk de pagina Schadeposten bij letselschade voor een volledig overzicht van schadeposten die u vergoed kunt krijgen.

Het is belangrijk dat u alle gebeurtenissen vanaf het ongeval zorgvuldig bijhoudt in een logboek. Al deze informatie wordt door uw persoonlijke jurist gebruikt om de maximale schadevergoeding te claimen. Daarnaast is het belangrijk dat u alle bonnen en rekeningen goed bewaart. Dit dient als bewijsmateriaal voor de kosten die u heeft gemaakt. Ook voor de bepaling van de hoogte van het smartengeld kan het logboek worden gebruikt.

100% gratis juridische hulp bij letselschade

Wij adviseren u om altijd gratis juridische hulp in te schakelen na een ongeval met hersenletsel. Zodat u zich niet bezig hoeft te houden met complexe juridische wetten en lastige discussies met de tegenpartij. U heeft uw rust immers hard nodig én u heeft recht op gratis juridische hulp. Vul het contactformulier in met uw naam, telefoonnummer en ongeval. Wij bellen u dezelfde werkdag nog terug.

Terug naar overzicht

Gratis

De juristen van JBL&G werken altijd gratis voor slachtoffers met letsel. Hiervan ontvangt u vooraf een schriftelijke verklaring.

Bij u in de buurt

Het hoofdkantoor van JBL&G zit in Amsterdam, maar onze juristen werken door heel Nederland. Zij komen graag bij u langs.

Keurmerk

JBL&G staat ingeschreven in het Register Letselschade. Dit keurmerk staat garant voor onafhankelijkheid en kwaliteit.

Ervaring

Door 15 jaar ervaring bent u met de hulp van JBL&G verzekerd van de maximale schadevergoeding en krijgt u snel een uitbetaling.