Juridisch Bureau Letselschade & Gezondheidsrecht

Juridisch Bureau Letselschade & Gezondheidsrecht

Wanneer loop ik het meeste risico op een whiplash?

20 augustus 2013 Auto ongeluk

Wanneer loop ik het meeste risico op een whiplash?

Als het gaat om een ongeval, waarvan een whiplash het gevolg is geweest, zijn kruisingen de meest onveilige plek in het verkeer om je te begeven. RTL Nieuws heeft 30 duizend ongelukken tussen 2009 en 2011 geanalyseerd en komt tot de volgende conclusie: bijna de helft van alle ongevallen in het verkeer waaraan slachtoffers een whiplash overhouden, vindt plaats op een kruising. Uitkijken dus.

Onoverzichtelijke kruisingen

Het is een vreemde gedachte om de straat mee op te gaan. “Welke kruising zal ik vandaag eens mijden? Want ik heb even geen trek in een whiplash.” Waarschijnlijk gaat niemand op deze wijze ’s ochtends naar zijn werk. En het is maar goed dat men niet bij elke kruising alleen maar gevaar ziet. Men zegt vaak: het ongeluk zit in een klein hoekje. Dat is inderdaad het geval met het almaar drukker wordende verkeer. De onoverzichtelijkheid dat een kruising in veel gevallen met zich meebrengt wordt echter nog steeds onderschat. Het kan dan ook geen kwaad wat vaker stil te staan bij het grote gevaar dat op de loer ligt bij het oversteken van een kruising.

Gevaarlijke kruispunten

RTL Nieuws heeft gekeken naar de kruispunten waar na een ongeval minimaal één slachtoffer met letselschade c.q. whiplash voor behandeling naar een ziekenhuis moest worden vervoerd. Voor dit onderzoek maakte de nieuwszender gebruik van data van het ministerie van Infrastructuur en Milieu. Bij ongeveer de helft van de slachtoffers wordt de whiplash uiteindelijk veroorzaakt door een val. Dat geeft indirect weer dat niet alleen automobilisten die van achter worden aangereden slachtoffer zijn. Ook het percentage voetgangers/fietsers dat betrokken is bij een ongeval is hoog te noemen.

Neherkade in Den Haag

Wat zijn eigenlijk de meest beruchte kruisingen in Nederland? De meest beruchte bevindt zich in Den Haag aan de Neherkade. Op die plek vonden in een bepaalde periode de meeste ongelukken plaats, waarna het slachtoffer daadwerkelijk naar het ziekenhuis diende te worden vervoerd. Op een tweede en derde plek staan respectievelijk de Grote Kreek in Rotterdam en de Zwaagmeergouw in Hoorn.

Onoplettendheid verkeersdeelnemers

Maar de vraag luidt natuurlijk ook: is het juist de onoverzichtelijke kruising die de oorzaak is van letsel of whiplash? Of ligt het toch veelal aan de onoplettendheid van de verkeersdeelnemers? Was men misschien op het moment dat de kruising naderde te veel bezig met andere zaken? Tja, deze factoren zijn ongetwijfeld niet meegenomen in betreffend onderzoek.

Neem contact met ons op als u uw whiplash schade vergoed wenst te zien. Wij helpen u gratis!

Terug naar overzicht

icon-free

Gratis

De juristen van JBL&G werken altijd gratis voor slachtoffers met letsel. Hiervan ontvangt u vooraf een schriftelijke verklaring.

icon-near

Bij u in de buurt

Het hoofdkantoor van JBL&G zit in Amsterdam, maar onze juristen werken door heel Nederland. Zij komen graag bij u langs.

Keurmerk

JBL&G staat ingeschreven in het Register Letselschade. Dit keurmerk staat garant voor onafhankelijkheid en kwaliteit.

icon-experienced

Ervaring

Door 15 jaar ervaring bent u met de hulp van JBL&G verzekerd van de maximale schadevergoeding en krijgt u snel een uitbetaling.