Juridisch Bureau Letselschade & Gezondheidsrecht

Juridisch Bureau Letselschade & Gezondheidsrecht

Voorkom ik letsel door zo’n gekke fietshelm op te zetten?

27 september 2013 Fietsongeval

Voorkom ik letsel door zo’n gekke fietshelm op te zetten?

Toch heb ik er een vreemd gevoel bij. Kom je een fietser tegen met zo’n helm op, terwijl die fietser nog geen 10 kilometer per uur rijdt. Zit dat nou lekker zo’n helm? Is dat niet vervelend als de zon schijnt en het 25 graden is? Ik kan er maar niet aan wennen. Op zondagochtend haal ik op het fietspad weleens een gezin in dat zich slechts in een slakkengangetje op de weg begeeft. En alle gezinsleden dragen dan zo’n geavanceerde helm in de meest blitse uitvoeringen. Telkens vraag ik me dan af: moet dat nou en is een fietshelm nou echt nodig om letsel te voorkomen? Met andere woorden: voorkomt een fietshelm ernstige letselschade?

Vooral kinderen

Logisch nadenkend – en dat doe ik dan als leek – kan ik me voorstellen dat vooral kinderen gebaat zijn met zo’n fietshelm. De coördinatie van bijvoorbeeld een 5-jarig kind is nog niet helemaal ontwikkeld, dus is de kans op een valpartij doorgaans groter. Heel begrijpelijk. Ook bij ouderen is het dragen van zo’n helm verklaarbaar. Naarmate de jaren vorderen neemt ook bij deze groep mensen de coördinatie af. Maar hoe zit het bijvoorbeeld met de groep veertigers? Heeft deze groep echt baat bij het dragen van zo’n helm? Voorkomt de helm ernstig letsel bij een fietsongeval? En is het opgelopen letsel echt minder op het moment dat een fietshelm wordt gedragen?

Onderzoek

Er is natuurlijk onderzoek gedaan naar de functie van een fietshelm. Jaarlijks zijn maar liefst 26 duizend fietsende kinderen betrokken bij een ongeval, waarbij zij letselschade oplopen. In veel gevallen bestaat het letsel aan nek of schedel. Voor deze groep jongeren zou het mooi zijn – als vinden zijzelf waarschijnlijk van niet – dat het dragen van een fietshelm wordt verplicht. Het aantal letselgevallen zou door deze maatregel ongetwijfeld drastisch afnemen. Althans, dat stelt J. Goslings, traumachirurg van het AMC. Graag wil hij de discussie weer aanzwengelen om de meest kwetsbare groep, jongeren tussen de 10 en 14 jaar oud, te verplichten een helm te dragen.

Terugloop van fietsers

Toch is er niet alleen enthousiasme. In andere landen – daar waar het dragen van de fietshelm al wél verplicht is – ziet men een terugloop van het aantal fietsers. Niet dat ze daar (en dan hebben we in dit geval over Australië) het nut niet inzien van de helm. Maar daar kruipt de aanvankelijk doorgewinterde fietser weer doodleuk in de auto. “Ik ga niet met zo’n rare helm fietsen”, is daar de reactie van velen. Tja, dit was nou ook weer niet de bedoeling.

Heeft u letselschade als gevolg van een ongeval op de fiets?

Neem contact met ons op en wij nemen uw zaak vandaag nog gratis in behandeling!

Terug naar overzicht

icon-free

Gratis

De juristen van JBL&G werken altijd gratis voor slachtoffers met letsel. Hiervan ontvangt u vooraf een schriftelijke verklaring.

icon-near

Bij u in de buurt

Het hoofdkantoor van JBL&G zit in Amsterdam, maar onze juristen werken door heel Nederland. Zij komen graag bij u langs.

Keurmerk

JBL&G staat ingeschreven in het Register Letselschade. Dit keurmerk staat garant voor onafhankelijkheid en kwaliteit.

icon-experienced

Ervaring

Door 15 jaar ervaring bent u met de hulp van JBL&G verzekerd van de maximale schadevergoeding en krijgt u snel een uitbetaling.