Juridisch Bureau Letselschade & Gezondheidsrecht

Juridisch Bureau Letselschade & Gezondheidsrecht

Van achteren aangereden: 5 tips voor erkenning van de aansprakelijkheid

6 december 2018 Auto ongeluk

Van achteren aangereden: 5 tips voor erkenning van de aansprakelijkheid

U bent als automobilist van achteren aangereden voor het stoplicht. Daardoor heeft u letsel opgelopen (pijn, klachten, verwondingen). U wilt nu dat, de bestuurder die u van achteren heeft aangereden, de aansprakelijkheid erkent.  Dit maakt het mogelijk om uw schade vergoed te krijgen.

5 juridische tips

In dit artikel geven wij u 5 juridische tips om de aansprakelijkheid erkend te krijgen. Deze tips kunt u gebruiken om te bewijzen dat de andere automobilist schuldig is. Dáárna kunt u pas uw schadevergoeding claimen.

Tip 1: vul het schadeformulier correct in

Vermeld op het formulier dat het stoplicht waarvoor u stond te wachten op rood stond! Laat de andere partij altijd uw formulier ondertekenen voor akkoord. Hiermee heeft u juridisch het bewijs in handen dat de tegenpartij schuld erkent.

Tip 2: fotografeer het door u ondertekende schadeformulier

Fotografeer het schadeformulier met uw smartphone. Daarmee voorkomt u dat er later aanvullingen aan het formulier kunnen worden toegevoegd (die in uw nadeel kunnen zijn). 

Tip 3: vraag getuigen om hun naam, adres en telefoonnummer

Indien mogelijk, vraag aan de getuigen of zij u willen mailen wat volgens hen de toedracht van de aanrijding is geweest. Geef hiervoor uw e-mailadres aan de getuigen. 

Vraag ter plekke aan de getuigen of zij hebben gezien dat;

 • het stoplicht op rood stond en;
 • dat u hiervoor diende te stoppen.

Tip 4: maak foto’s van de schade aan beide auto’s

Met deze foto’s zal de schadeafhandeling zo vlot mogelijk verlopen. Uit de schade aan de auto’s zal namelijk moeten blijken dat u door de voorkant van de achterste auto aan de achterkant van úw auto bent geraakt. 

Zie ook: Letselschade na verkeersongeval? 5 tips voor slachtoffers.

Tip 5: beroep u altijd op de hoofdregel

Bij kop-staart botsingen wordt aangenomen, dat de automobilist die achterop zijn voorganger botst, zijn auto niet tijdig tot stilstand heeft gebracht. Omdat men immers voldoende afstand dient te houden op zijn voorganger. 

Meningsverschillen met de verzekeraar? Voer deze regel als hoofdargument aan om uw gelijk te krijgen. Deze regel staat in het Reglement verkeersregels en verkeerstekens 1990, artikel 19:

“De bestuurder moet in staat zijn zijn voertuig tot stilstand te brengen binnen de afstand waarover hij de weg kan overzien en waarover deze vrij is.”

Zie ook: Pijn na ongeval.

Aansprakelijkheid bij aanrijding voor stoplicht

Van achteren aangereden voor het rode verkeerslicht? Dit wordt beschouwd als een aanrijding kop-staart. De algemene regel is dat, indien er een kop-staart botsing plaatsvindt, de achteropkomende automobilist aansprakelijk is. 

Dit wordt dan ook in vrijwel alle gevallen aangenomen. Er kan discussie bestaan over de schuldvraag. De achterste automobilist kan de schuld ontkennen. In dat geval zal de automobilist die u van achteren heeft aangereden moeten aantonen dat de voorste auto: 

 • plotseling, onverwachts en zonder verkeersnoodzaak stopte. 

Indien;

 • hier géén sprake van is of;
 • de achterste bestuurder dit niet kan bewijzen; 

is de achteropkomende automobilist aansprakelijk. Zie ook: Aansprakelijkheid aanrijding.

Stoplicht springt op rood, de voorste automobilist remt af

In een situatie waarbij het stoplicht van oranje overgaat op rood, zal de voorste bestuurder afremmen. Bij onvoldoende afstand op de voorligger vinden vaak aanrijdingen plaats. In dergelijke situaties is de achteropkomende automobilist meestal fout. 

De bestuurder dient namelijk voldoende afstand te houden op basis van artikel 19 uit het Reglement verkeersregels en verkeerstekens 1990. Van een automobilist wordt verwacht, indien mogelijk, bij oranje al te stoppen.

Hoe schadevergoeding claimen? 5 stappen

Hoe kunt u de ontstane schade bij de andere automobilist claimen? Volg deze 5 stappen. 

Zorg eerst voor:

 • een ondertekend schadeformulier;
 • getuigenverklaringen 

Volg daarna het onderstaande stappenplan: 

 • Stap 1: meld uw klachten bij uw huisarts
 • Stap 2: stel de tegenpartij onmiddellijk aansprakelijk
 • Stap 3: claim een voorschot na erkenning van de aansprakelijkheid
 • Stap 4: focus op uw medisch herstelproces
 • Stap 5: bereken uw totale letselschade en dien de schadeclaim in 

Goed om te weten na een kop-staartbotsing

#1: Ga eerst naar uw huisarts

Voor de juridische afhandeling is dit van essentieel belang. Hiermee toont u aan dat de ontstane klachten het gevolg zijn van de aanrijding. De Letselschade Raad zegt hierover:

“Hebt u bij het ongeval pijn of letsel opgelopen? Meldt u zich dan bij een arts. Dit is niet alleen belangrijk voor het verdere herstel en uw genezing. Ook is het essentieel voor de latere juridische afhandeling. Stel dat u niet naar uw huisarts gaat en dat u later toch letsel blijkt te hebben opgelopen. Het risico bestaat dan dat u niet kunt aantonen dat het letsel is veroorzaakt door het ongeval.”

#2: U heeft recht op een letselschadevergoeding

Is er sprake van verwondingen of klachten? Dan maakt u hoogstwaarschijnlijk extra kosten.

Ook loopt u mogelijk inkomsten mis. Uw schade komt voor vergoeding in aanmerking. Een letselschadebureau is gespecialiseerd in het claimen van schadevergoeding. Vraag om hulp. 

#3: Geschil met de verzekeraar

Is uw zaak vastgelopen? Dan is er deskundige hulp nodig om uw gelijk te krijgen. Zoek een letselschadejurist. Uw jurist zal onderhandelen met uw verzekeraar. Vaak komt het dan alsnog tot een oplossing.

 Zie ook: Auto-ongeluk.

Conclusie

Na een aanrijding voor het stoplicht, is de automobilist die u van achter raakt, in vrijwel alle gevallen aansprakelijk. Heeft u klachten, pijn of bent u gewond geraakt? Bezoek zo snel mogelijk (liefst meteen) uw huisarts. 

Gebruik vervolgens de 5 juridische tips in dit artikel om de aansprakelijkheid erkend te krijgen. Toch een geschil met de verzekeraar, bijvoorbeeld over de hoogte van de schade? Zoek dan deskundige juridische hulp. 

Wij kunnen helpen. Wij werken dagelijks voor slachtoffers van dit soort ongevallen. Onze cliënten zijn zeer tevreden. Contact over uw zaak? Vul hier uw naam en telefoonnummer in.

Terug naar overzicht

Gratis

De juristen van JBL&G werken altijd gratis voor slachtoffers met letsel. Hiervan ontvangt u vooraf een schriftelijke verklaring.

Bij u in de buurt

Het hoofdkantoor van JBL&G zit in Amsterdam, maar onze juristen werken door heel Nederland. Zij komen graag bij u langs.

Keurmerk

JBL&G staat ingeschreven in het Register Letselschade. Dit keurmerk staat garant voor onafhankelijkheid en kwaliteit.

Ervaring

Door 15 jaar ervaring bent u met de hulp van JBL&G verzekerd van de maximale schadevergoeding en krijgt u snel een uitbetaling.