Juridisch Bureau Letselschade & Gezondheidsrecht

Juridisch Bureau Letselschade & Gezondheidsrecht

De ultieme gids rondom letselschade

18 oktober 2017 Algemeen

De ultieme gids rondom letselschade

U heeft letselschade opgelopen naar aanleiding van een ongeval, wat nu? U wilt uiteraard een schadevergoeding ontvangen voor de ontstane schade. Maar wie stelt u daarvoor aansprakelijk? Wat moet u doen om een rechtvaardige schadevergoeding te claimen? Deze ultieme gids rondom letselschade bevat handige tips en adviezen. Lees hieronder onze handleiding.

Wat verstaat men onder letselschade?

Letselschade heeft betrekking op alle schade die voortvloeit uit een ongeval. Zowel de lichamelijke als de psychische schade die is ontstaan door het ongeval. Als slachtoffer krijgt u een schadevergoeding voor zowel de materiële als de immateriële schade die is ontstaan na het ongeval, zoals:

 • Alle medische kosten, inclusief het eigen risico
 • Reiskosten
 • Misgelopen inkomsten
 • Hulp in het huishouden
 • Kinderopvang
 • Smartengeld
 • Et cetera

De meeste schadeposten komen waarschijnlijk niet eens bij u op. Toch dient alle schade vergoed te worden door de aansprakelijke tegenpartij. Daarom is het verstandig om zo snel mogelijk een ervaren letselschadejurist in te schakelen. Zodat u krijgt waar u recht op heeft.

Ongevallen met letselschade

U kunt op heel veel manieren letselschade oplopen. In het verkeer, op uw werk, maar ook in openbare ruimtes. Voorbeelden van ongevallen:

 • Verkeersongeval
 • Bedrijfsongeval
 • Hondenbeet
 • Val van trap
 • Gladheid op de weg, in een winkel, etc.
 • Ongeval in een pretpark, dierentuin of op de kermis
 • Trap van paard
 • Medische fout
 • Onveilige producten

Allemaal ongevallen waarbij een ander aansprakelijk is te stellen voor de ontstane letselschade. Soms is dit door de schuld van een ander, dan spreken we van een onrechtmatige daad. Bij bijvoorbeeld een hondenbeet is de eigenaar aansprakelijk te stellen op grond van de aansprakelijkheid van bezitters van dieren.

Wat te doen na een ongeval met letselschade?

Het is belangrijk dat u na een ongeval met letselschade direct handelt. Volg het volgende stappenplan:

 1. Noteer de gegevens van de tegenpartij. Betreft het een verkeersongeval? Vul dan het schadeformulier (SAF) in.
 2. Noteer de gegevens van eventuele getuigen.
 3. Maak foto’s van de plek van het ongeval en uw fysieke en materiële letselschade.
 4. Ga direct naar het ziekenhuis of uw huisarts met uw verwondingen.
 5. Schakel ons zo snel mogelijk in.

Tip: bewaar alle bonnen en rekeningen. Schrijf daarnaast alle gebeurtenissen op omtrent het ongeval, uw letselschade en hoe dit uw dagelijkse leven beïnvloedt. Al deze informatie is belangrijk bewijsmateriaal in uw letselschadezaak.

Heb ik recht op schadevergoeding?

U wilt uiteraard direct weten of u recht heeft op schadevergoeding. Als de tegenpartij het ongeval veroorzaakt heeft, als u door een hond bent gebeten of als u een bedrijfsongeval heeft gehad. Dan is de tegenpartij vrijwel altijd aansprakelijk te stellen. Bent u deels schuldig aan het ongeval? Dan spreken we over een gedeelde aansprakelijkheid. Ook dan kunt u een deel van uw schade vergoed krijgen.

Zelfs als het ongeval geheel uw schuld is, heeft u in bepaalde gevallen nog recht op schadevergoeding. Dit gaat bijvoorbeeld op als u als voetganger of fietser wordt aangereden door een motorvoertuig. U heeft dan vrijwel altijd recht op een vergoeding van minstens 50% van uw schade.

Was het ongeval eenzijdig? Zelfs dan heeft u in bepaalde gevallen recht op schadevergoeding. In dat geval moet er gekeken worden of u de juiste verzekeringen heeft afgesloten. Wij raden u aan om altijd een jurist in te schakelen om u daarbij te helpen.

Letselschadejurist, letselschadeadvocaat of op eigen houtje

U kunt na het ongeluk uw schadevergoeding zelf proberen te claimen bij de verzekeraar. Dit kost u echter veel energie, moeizame discussies en tijd, die u beter in uw herstel kunt steken. Daarnaast heeft u in Nederland recht op gratis juridische hulp en advies na een ongeluk met letselschade tot gevolg. Daarom raden wij u aan om altijd een letselschadejurist in te schakelen.

Het vervelende is dat het internet vol staat met letselschadejuristen, letselschadeadvocaten en no-cure-no-pay specialisten. Daardoor ziet u door de bomen het bos niet meer. Kiest u voor een letselschadejurist van ons kantoor, dan werkt deze volkomen gratis voor u. Alle kosten die de jurist maakt, moeten door de aansprakelijke tegenpartij worden vergoed. U krijgt dit schriftelijk bevestigd in het eerste contact.

Bij een advocaat kunt u met hoge kosten worden opgezadeld. En bij een no-cure-no-pay specialist moet u een percentage van uw schadevergoeding afstaan.

Laat u goed adviseren

Deze ultieme gids rondom letselschade heeft u hopelijk tips en adviezen aangereikt die van belang zijn voor uw letselschadezaak. Toch is het mogelijk dat u nog met vragen achterblijft. Wij adviseren u om al uw vragen voor te leggen aan een ervaren jurist. Zodat u zeker weet dat u de juiste informatie verstrekt krijgt en de juiste hulp krijgt aangeboden. Dan kunt u rustig herstellen van uw letsel, terwijl uw jurist achter de maximale schadevergoeding aangaat.

Terug naar overzicht

Gratis

De juristen van JBL&G werken altijd gratis voor slachtoffers met letsel. Hiervan ontvangt u vooraf een schriftelijke verklaring.

Bij u in de buurt

Het hoofdkantoor van JBL&G zit in Amsterdam, maar onze juristen werken door heel Nederland. Zij komen graag bij u langs.

Keurmerk

JBL&G staat ingeschreven in het Register Letselschade. Dit keurmerk staat garant voor onafhankelijkheid en kwaliteit.

Ervaring

Door 15 jaar ervaring bent u met de hulp van JBL&G verzekerd van de maximale schadevergoeding en krijgt u snel een uitbetaling.