Juridisch Bureau Letselschade & Gezondheidsrecht

Juridisch Bureau Letselschade & Gezondheidsrecht

Uitkering aan nabestaande MH17-slachtoffer: Fiscus wil de helft van uitkering

18 juni 2015 Nieuws

Uitkering aan nabestaande MH17-slachtoffer: Fiscus wil de helft van uitkering

Een nabestaande van een MH17-slachtoffer heeft een uitkering ontvangen in het kader van een verzekering zoals de werkgever van zijn zus (het slachtoffer) die had afgesloten in geval van overlijden van de werknemer. De belastingdienst wenst hierover inkomstenbelasting te ontvangen. Volgens een artikel in De Telegraaf van 18 juni 2015 heeft de belastingdienst een speciaal team opgezet, dat zich bezighoudt met het afromen van schadevergoedingen.

Smartengeldvergoeding

Wanneer het een uitkering uit een aansprakelijkheidsverzekering betreft kan de belastingdienst alleen inkomstenbelasting inhouden wanneer de uitkering wordt gezien als inkomen. Wanneer de uitkering wordt gezien als een smartengeldvergoeding kan er geen inkomstenbelasting over het uitgekeerde bedrag worden geheven.

Sommenverzekering

De recente jurisprudentie toont aan dat een sommenverzekering (in tegenstelling tot een schadeverzekering) in de meeste gevallen kan worden gezien als smartengeld. Nu het hier zeer waarschijnlijk een sommenverzekering betreft (er wordt een vast van te voren bepaald bedrag uitgekeerd, onafhankelijk van de daadwerkelijk geleden schade) zou er dus eigenlijk geen belasting over de uitkering dienen te worden geheven. Echter, bij een levensverzekering/sommenverzekering wordt in Nederland over deze uitkering wel belasting geheven.

Belastingdienst

Nu details nog ontbreken over de aard van de uitkering valt er niet echt met zekerheid iets te zeggen over de handelswijze in dezen van de belastingdienst.

Wel mopperen steeds meer mensen over het graaibeleid van de belasting. Zo is er veel weerstand tegen het feit dat nabestaanden erfbelasting dienen te betalen over de erfenis, terwijl de overledene bij leven reeds over alles wat hij verdiend (inkomstenbelasting) en gekocht heeft (btw) belasting heeft dienen te betalen. Hetzelfde geldt met betrekking tot de overdrachtsbelasting bij verkoop van een huis. Veel kopers begrijpen niet, waarom er belasting dient te worden betaald over de koopsom van een huis dat wellicht al vele malen eerder verkocht werd.

Inhalig

Als de belastingdienst nu ook nog een deel wenst af te romen van uitkeringen gedaan aan nabestaanden van de vliegramp met de MH-17, komt dit in onze ogen over als het toppunt van inhaligheid door de overheid.

Terug naar overzicht

Gratis

De juristen van JBL&G werken altijd gratis voor slachtoffers met letsel. Hiervan ontvangt u vooraf een schriftelijke verklaring.

Bij u in de buurt

Het hoofdkantoor van JBL&G zit in Amsterdam, maar onze juristen werken door heel Nederland. Zij komen graag bij u langs.

Keurmerk

JBL&G staat ingeschreven in het Register Letselschade. Dit keurmerk staat garant voor onafhankelijkheid en kwaliteit.

Ervaring

Door 15 jaar ervaring bent u met de hulp van JBL&G verzekerd van de maximale schadevergoeding en krijgt u snel een uitbetaling.