Juridisch Bureau Letselschade & Gezondheidsrecht

Juridisch Bureau Letselschade & Gezondheidsrecht

Tips voor het claimen van schadevergoeding bij een aanrijding

31 juli 2018 Auto ongeluk

Tips voor het claimen van schadevergoeding bij een aanrijding

Bent u op zoek naar tips voor het claimen van een schadevergoeding bij een aanrijding? Dan bent u hier aan het juiste adres. Dankzij onze jarenlange ervaring in het bijstaan van letselschadeslachtoffers, hebben onze juristen wel het één en ander te vertellen over hoe u het beste een vergoeding van uw schade kunt aanvragen als u een verkeersongeval hebt gehad.

Wanneer u buiten uw schuld om wordt aangereden in het verkeer, hoeft u niet op te draaien voor de kosten die u maakt. Degene die het ongeval heeft veroorzaakt moet deze namelijk betalen. Het is echter wel van belang dat u zelf deze schadevergoeding claimt! Met deze tips maken we het u makkelijker.

Tip 1: verzamel ter plaatse alle informatie die u kunt vinden

In een aanrijding terecht gekomen? Wanneer u meteen al begint met het verzamelen van bewijsmateriaal, verloopt het proces van schadevergoeding aanvragen daarna veel soepeler. Doe dus in ieder geval de volgende dingen:

 • Noteer de contactgegevens van de andere betrokken partij(en);
 • Maak foto’s van de verkeerssituatie;
 • Noteer de gegevens van getuigen (ook inzittenden van de auto die ouder zijn dan 16, gelden als getuigen);
 • Vul het schadeformulier in en laat de tegenpartij dit ook doen – maar teken niets waar u het niet mee eens bent;
 • Kijk of er beveiligingscamera’s aanwezig zijn die het ongeluk kunnen hebben opgenomen.

Tip 2: laat u nooit zomaar betalen voor uw schade

Wellicht biedt de tegenpartij u op het moment van de aanrijding contact geld aan, om het onderling te regelen. Het ziet er misschien verleidelijk uit, maar ga hier niet op in! U kunt nu nog niet inschatten hoe groot uw (lichamelijke) schade zal zijn en of het aanbod van de ander de kosten helemaal zal dekken. Dit is dus geen verstandig idee.

Ook kan het zijn dat de wederpartij u later benadert om de schade af te kopen. Of misschien doet zijn of haar verzekeraar dat. Ook hierop ingaan is niet verstandig. Het lijkt misschien een redelijk bod, maar vaak valt de schade veel hoger uit dan gedacht. En dan zit u met de gebakken peren.

Tip 3: wacht niet te lang met het aansprakelijk stellen van de wederpartij

Schadevergoeding claimen bij een aanrijding? Dan moet u de wederpartij (degen die de aanrijding heeft veroorzaakt) aansprakelijk stellen voor uw schade. Dit doet u door middel van een brief – daarom is het handig alle contactgegevens van hem of haar te noteren!

Letselschade heeft echter een verjaringstermijn. U kunt dus niet eeuwig wachten met het aansprakelijk stellen en het claimen van uw schade. U kunt een WAM-verzekeraar van de wederpartij aansprakelijk stellen tót drie jaar na de aanrijding.

Het slimst is het dus om zo snel mogelijk een aansprakelijkheidsbrief te sturen. Denk aan de volgende zaken:

 • Geef de datum waarop de aanrijding heeft plaatsgevonden;
 • Beschrijf kort de toedracht van het ongeval;
 • Onderteken de brief;
 • Stuur deze aangetekend op, zodat u kunt bewijzen dat u inderdaad deze brief heeft verstuurd.

Tip 4: schakel een belangenbehartiger in

We kunnen het niet vaak genoeg zeggen: het inschakelen van een belangenbehartiger bij letselschade zal u veel kopzorgen schelen. Deze weet namelijk wat er komt kijken bij het verhalen van uw schade. Hij of zij weet ook met welke schadeposten u rekening moet houden, hoe u kunt onderhandelen met de wederpartij en hoe u een zo hoog mogelijke schadevergoeding binnen kunt slepen. En dit alles kosteloos!

Hoe dat kan? De kosten die een belangenbehartiger met zich meebrengt is één van de schadeposten die u kunt claimen bij de wederpartij. Zijn of haar verzekeraar zal dus het uurloon van deze jurist betalen. Er is dus weinig reden om geen contact op te nemen met een belangenbehartiger bij een aanrijding.

Tip 5: houd heel goed al uw schade bij

Schadevergoeding claimen bij een aanrijding? Om een goed beeld van uw schade te hebben en om te weten welk bedrag u kunt claimen, houdt u al uw schade goed bij. U kunt daarbij de volgende stappen zetten:

 • Houd in een logboek bij op welke manieren de aanrijding uw leven beïnvloedt. Hoeveel dagen werkt u niet? Welke kosten maakt u? Wat ontvangt u aan hulp door familie en vrienden? Hoeveel bezoeken maakt u aan artsen en wat wordt hierin gezegd?
 • Maak foto’s van alle materiele schade en uw verwondingen.
 • Bewaar alle bonnetjes van de kosten die u maakt door de aanrijding.

Tip 6: weet dat u altijd een second opinion kunt aanvragen

Ook als uw schade al in behandeling is door een WA-verzekeraar of rechtsbijstandsverzekering, kunt u altijd overstappen naar een andere belangenbehartiger. Het is heel belangrijk dat u in deze situatie goed voor uzelf zorgt. Misschien is de aansprakelijkheid heel snel afgewezen, vindt u dat u een te lage vergoeding krijgt aangeboden of dat uw belangenbehartiger niet hard genoeg zijn of haar best doet. U hoeft dan niet te blijven; u kunt uw dossier ook aan een ander aanbieden. Vraag een second opinion aan!

Tip 7: vraag een voorschot aan als de vergoeding lang op zich laat wachten

U maakt al allerlei kosten, ver voordat u een schadevergoeding ontvangt. In de eerste instantie draait u hier zelf voor op, omdat u of uw belangenbehartiger en de (verzekeraar van de) wederpartij het eerst eens moeten worden over de hoogte van uw vergoeding. Dit kan een hele tijd duren. Om te voorkomen dat u failliet raakt door deze kosten, die niet uw fout zijn, kunt u een voorschot vragen. U krijgt dan een bedrag op uw rekening gestort. Dit wordt later van uw uiteindelijke schadevergoeding afgetrokken.

Tip 8: ook als de dader onbekend is, kunt u aanspraak maken op een schadevergoeding

Bent u aangereden en is de dader daarna doorgereden? Misschien denkt u dan dat de kans op het claimen van een schadevergoeding verkeken is. Gelukkig is dat niet zo! U of uw belangenbehartiger kunnen namelijk aankloppen bij het Waarborgfonds Motorverkeer. Dit een fonds dat ervoor zorgt dat ook slachtoffers van een hit and run krijgen waar zij recht op hebben.

Ook wanneer de dader onverzekerd is, kunt u aanspraak maken op het Waarborgfonds.

Tip 9: licht letsel? Ook dan hebt u recht op een schadevergoeding

Soms kunt u denken dat het wel meevalt met uw schade na een aanrijding. U hebt u bijvoorbeeld één dag ziek moeten melden op het werk en uw telefoon is een beetje beschadigd omdat u bent gevallen. Misschien denkt u: het is al die moeite niet waard.

Maar ook bij licht letsel kunt u kosten maken. Misschien bent u uw eigen risico kwijt of moet u uw telefoon laten repareren. Of misschien blijkt later dat uw letsel toch zwaarder is dan u in de eerste instantie dacht! Dan is het toch fijn als u aanspraak kunt maken op een schadevergoeding.

Bovendien valt het wel mee met hoeveel moeite het is. Zeker als u een belangenbehartiger inschakelt, die al uw zorgen uit handen kan nemen.

Tip 10: wacht op de medische eindtoestand voor het afwikkelen van de schade

Letsel na een aanrijding is soms onvoorspelbaar. U denkt van tevoren wel even te kunnen inschatten hoe lang u last zult hebben en waarvan precies. Maar niets is minder waar. Soms beginnen er onverwacht allerlei klachten op te spelen, of duurt het herstel veel langer dan u van tevoren had kunnen bedenken.

Daarom is het erg verstandig om met het afwikkelen van de schade te wachten op de medische eindtoestand. Dit betekent dat u op het punt bent dat te verwachten is dat uw klachten niet meer zullen verergeren. Pas dan kan er met zekerheid worden gezegd wat de werkelijke omvang van uw kosten is.

Terug naar overzicht

icon-free

Gratis

De juristen van JBL&G werken altijd gratis voor slachtoffers met letsel. Hiervan ontvangt u vooraf een schriftelijke verklaring.

icon-near

Bij u in de buurt

Het hoofdkantoor van JBL&G zit in Amsterdam, maar onze juristen werken door heel Nederland. Zij komen graag bij u langs.

Keurmerk

JBL&G staat ingeschreven in het Register Letselschade. Dit keurmerk staat garant voor onafhankelijkheid en kwaliteit.

icon-experienced

Ervaring

Door 15 jaar ervaring bent u met de hulp van JBL&G verzekerd van de maximale schadevergoeding en krijgt u snel een uitbetaling.