Juridisch Bureau Letselschade & Gezondheidsrecht

Juridisch Bureau Letselschade & Gezondheidsrecht

Steigerongeval Den Haag: overlijdensschade en shockschade

27 juni 2016 Bedrijfsongeval

Steigerongeval Den Haag: overlijdensschade en shockschade

Over op het verkeerde moment op de verkeerde plaats gesproken. Toen er vorige maand in Den Haag bouwmateriaal van een hijskraan viel, werd een toevallig passerende vrouw geraakt. Zij overleed ter plaatse. Naar wie schuldig is aan het steigerongeval Den Haag, wordt nog gezocht.

Wie kan aansprakelijk gesteld worden voor de letselschade die het ongeval met zich mee brengt? En als dat bekend is, wie zou dan een schadevergoeding kunnen claimen naar aanleiding van het ongeval?

Toedracht van het steigerongeval Den Haag

Het steigerongeval vond plaats in het centrum van Den Haag. Bij het gebouw van het ministerie van Infrastructuur en Milieu vinden werkzaamheden plaats, waarvoor steigeronderdelen naar boven gehesen moesten worden met een hijskraan.

Door een onbekende reden raakten enkele steigeronderdelen los en vielen naar beneden, waarbij ze eerst een al aangebouwde hefsteiger raakten op zo’n 20 meter hoogte. De twee monteurs die op deze steiger stonden, kwamen er ongedeerd vanaf en moesten door collega’s naar beneden gehaald worden door de beschadigingen aan de steiger.

Een voetgangster die op dat moment langs het gebouw en vlak langs het afgezette gedeelte daarvan liep, had minder geluk. Een steigerdeel van circa twee meter lang en een halve meter breed kwam op de openbare weg terecht en raakte de voorbijgangster. Hoewel hulpdiensten snel ter plaatse waren, was de vrouw niet meer te redden. Waarschijnlijk was ze op slag dood. Haar lichaam is dezelfde middag nog geborgen.

Bij het ongeval waren veel getuigen aanwezig. Voorbijgangers, inzittenden van voorbij rijdende trams en de bouwvakkers die aanwezig waren op het bouwterrein. Voor hen kwamen twee medewerkers van Slachtofferhulp ter plaatse.

Wie is er aansprakelijk voor het steigerongeval Den Haag?

Waar een ongeval met schade is, is een aansprakelijke partij. Wie is dat bij het steigerongeval Den Haag? Volgens de media zijn inspecteurs momenteel bezig met een onderzoek naar wie er aanwezig was op het bouwterrein, wie de betrokken partijen waren en waardoor het ongeval is veroorzaakt. Daarnaast heeft, omdat het hier om een bedrijfsongeval gaat, de Arbeidsinspectie een onderzoek ingesteld.

Wie uiteindelijk aansprakelijk blijkt te zijn voor de schade, zal uit deze onderzoeken blijken. Bouwbedrijven zijn verplicht te zorgen dat er niemand gewond raakt door of tijdens de werkzaamheden. Het kan goed zijn dat het bedrijf dat de renovatie uitvoert uiteindelijk aansprakelijk blijkt te zijn.

Wie kunnen schadevergoeding claimen na het steigerongeval Den Haag?

Natuurlijk is de overleden vrouw het grootste slachtoffer van dit ongeval. Zij kan echter geen schadevergoeding meer claimen. Mocht ze nabestaanden hebben, dan kunnen deze aanspraak maken op een vergoeding van de schade die ze lijden door het overlijden van hun dierbare. Daar leest u meer over op onze pagina Overlijdensschade.

Wie wellicht nog meer in aanmerking komen voor een schadevergoeding, zijn de getuigen. Het zien van zo’n gruwelijk ongeval kan een behoorlijke aanslag zijn op iemands geestelijke gezondheid. Wanneer iemand aantoonbaar en blijvend last heeft van het getuige zijn van het ongeval, kan hij of zij aanspraak maken op shockschade.

Wanneer kan iemand shockschade claimen?

  • De geestelijke schade moet duidelijk in verband staan met het ongeval of de schokkende gebeurtenis;
  • Het slachtoffer moet direct geconfronteerd zijn met het ongeval en/of de gevolgen daarvan;
  • De geestelijke schade moet een medisch erkend ziektebeeld zijn, zoals posttraumatische stressstoornis.

Bij het claimen van shockschade helpt het als degene die het claimt een affectieve band heeft met het slachtoffer. Dit is echter niet noodzakelijk.

Terug naar overzicht

Gratis

De juristen van JBL&G werken altijd gratis voor slachtoffers met letsel. Hiervan ontvangt u vooraf een schriftelijke verklaring.

Bij u in de buurt

Het hoofdkantoor van JBL&G zit in Amsterdam, maar onze juristen werken door heel Nederland. Zij komen graag bij u langs.

Keurmerk

JBL&G staat ingeschreven in het Register Letselschade. Dit keurmerk staat garant voor onafhankelijkheid en kwaliteit.

Ervaring

Door 15 jaar ervaring bent u met de hulp van JBL&G verzekerd van de maximale schadevergoeding en krijgt u snel een uitbetaling.