Juridisch Bureau Letselschade & Gezondheidsrecht

Juridisch Bureau Letselschade & Gezondheidsrecht

Smartengeld. Wat is het en hoe gaat u hiermee om? 

14 maart 2018 Letselschade informatie

Smartengeld. Wat is het en hoe gaat u hiermee om? 

U hebt vast wel eens nagedacht over de term ‘schadevergoeding’, zeker als u het slachtoffer bent geworden van een ongeval. U maakt buiten uw schuld om kosten, die u niet had gemaakt als het ongeval niet had plaatsgevonden. De directe schadeposten zijn duidelijk: doktersrekeningen, een beschadigde fiets, een kapot gevallen telefoon. Daarnaast zijn er allerlei schadeposten waar u in eerste instantie niet eens aan denkt, zoals een vergoeding voor opgelopen studievertraging, een vergoeding voor hulp in de huishouding die u moet regelen of voor een vakantie die u moet afzeggen vanwege uw letsel.

Maar hoe zit het met een vergoeding voor het geestelijke letsel dat u hebt opgelopen? Voor de pijn die u lijdt door uw verwondingen. Het verdriet en de frustratie die het revalidatieproces met zich meebrengen. De teleurstelling omdat u misschien wel blijvend letsel hebt en bepaalde dingen niet meer zal kunnen doen.

Ook deze schade dient vergoed te worden door de veroorzaker van het ongeval, en deze vergoeding wordt smartengeld genoemd. Wat is het precies? Hoe vraagt u het aan? En op hoeveel smartengeld hebt u recht? Daar gaan we in dit artikel dieper op in.

Een vergoeding om uw immateriële leed te verzachten

De officiële definitie voor smartengeld is volgens de Van Dale ‘een vergoeding voor niet in geld uit te drukken schade’. Voor immateriële schade dus. U kunt denken aan de volgende zaken:

 • (Chronische) pijnklachten die u in het dagelijks leven belemmeren
 • Minder zin in het leven (gederfde levensvreugde)
 • Verdriet, frustratie en andere emotionele schade
 • Grotere, psychische problemen als depressie, paniekaanvallen en PTSS
 • Het niet meer kunnen doen waar u blij van wordt, zoals uw hobby’s of werk
 • Blijvende, ontsierende littekens
 • Een herstelperiode die veel van uw tijd opslokt

U hebt ook recht op smartengeld als uw eer of goede naam is aangetast.

Dat klinkt nogal tegenstrijdig: een vergoeding in geld voor schade die niet in geld uit te drukken is? Maar op deze manier kunt u helemaal zelf bepalen hoe u het leed voor uzelf wat verzacht. U kunt met het geld een ontspannende vakantie voor uzelf boeken. Het kan gedeeltelijk financiële zorgen wegnemen, zodat u zich daar geen zorgen meer over hoeft te maken (u hebt al genoeg aan uw hoofd na het ongeluk). Of u kunt het op een andere manier gebruiken om uw stress en leed te verlichten.

Het is dan ook helemaal aan u om te kiezen waar u het smartengeld aan besteedt.

Het aanvragen van smartengeld

Herkent u zich in één of meerdere van bovenstaande voorbeelden? Dan hebt u wellicht recht op smartengeld. Maar hoe vraagt u dat aan?

 • In de eerste plaats stelt u de veroorzaker van het ongeval aansprakelijk. U stuurt hiervoor een aangetekende aansprakelijkstelling. Breng hem of haar op de hoogte van de schade die u hebt geleden door het ongeval, dat u hem of haar daar aansprakelijk voor stelt en dat u recht hebt op schadevergoeding. Geef hierin ook een termijn waarin u een reactie verwacht. Het is van belang hier niet te lang mee te wachten, aangezien een letselschade een verjaringstermijn heeft en u uw recht om een vergoeding te claimen na een tijd kunt  verliezen.
 • U wacht de reactietermijn af. Het is heel waarschijnlijk dat de wederpartij  verzekerd is en dat de verzekeraar het contact verder met u zal afhandelen.
 • U onderhandelt met de wederpartij over de hoogte van uw schadevergoeding. Het is verstandig om de medische eindtoestand af te wachten. Dit houdt in dat u wacht tot het moment wanneer het aannemelijk is dat de klachten niet meer zullen verergeren ofwel u geheel genezen bent en zich geen onvoorziene kosten meer zullen voordoen.
 • Dan keert de wederpartij het smartengeld en de eventuele andere schadevergoedingen uit. Het is mogelijk – en in de meeste gevallen zeer wenselijk – dat u al eerder voorschotten op uw schade krijgt uitgekeerd, zodat u niet in financiële problemen komt.

Wilt u er zeker van zijn dat u het smartengeld krijgt waar u recht in hebt? Dan doet u er goed aan een letstelschadeprofessional in te schakelen. Deze kan u (vaak kosteloos) bijstaan in het claimen van uw schade.

Op hoeveel smartengeld heeft u recht?

Als u immateriële schade hebt geleden, vraagt u zich waarschijnlijk onder andere af wat de hoogte is van het smartengeld waar u recht op heeft. Er is helaas geen eenduidig rekensommetje waarmee u dat kunt uitrekenen. Weet u de definitie van letselschade nog? Een vergoeding voor niet in geld uit te drukken schade. Het is dus lastig om daar een standaard prijskaartje aan te hangen.

Er zijn allerlei factoren die de hoogte van uw smartengeld beïnvloeden. U kunt denken aan:

 • Uw leeftijd (hoe lang u nog met dit letsel rondloopt)
 • De aard en ernst van uw letsel
 • Hoe lang het duurt op te herstellen
 • Hoeveel pijn u lijdt
 • De mate van lichamelijk beperking en de invloed daarvan op uw leven
 • Of u blijvende littekens hebt, hoe groot deze zijn en waar ze zich bevinden
 • Hoeveel schuld de wederpartij heeft aan het veroorzaken van de schade

Daarnaast is ook de afhandeling van de schade zelf een factor. Als deze erg lang en slepend is, dat hebt u recht op een hogere schadevergoeding om uw leed te verzachten.

De hoogte van de schadevergoeding kan pas worden berekend als de medische eindtoestand is bereikt. Dan is er namelijk een duidelijk beeld van de omvang van de schade.

Op basis van eerdere uitspraken

Letselschadeprofessionals berekenen de hoeveelheid smartengeld waarop u recht heeft aan de hand van eerdere uitspraken in vergelijkbare zaken. Daarvoor wordt de jaarlijks verschijnende ANWB Smartengeldgids geraadpleegd, waarin staan welke smartengeldbedragen eerder zijn toegewezen door rechters. Een aantal voorbeelden:

Rechtbank Amsterdam, 2011 – Kneuzingen
Door een verkeersongeval loopt een vrouw kneuzingen op in haar schouder, ellenboog en ribben. Ze heeft er 3 maanden last van, en haar bestaande psychische klachten verergeren. Haar smartengeld bedraagt € 1.000

Rechtbank Amsterdam, 2011 – Whiplash
Een man loopt bij een ongeval een whiplash op. Daardoor heeft hij chronische pijn, die uitstraalt naar zijn (niet dominante) linkerarm en -hand en hem beperkt in zijn beweging. Hij krijgt € 5.000 aan smartengeld toegewezen.

Rechtbank Utrecht, 2011 – Medische fout
Een 24-jarige vrouw wordt geopereerd naar aanleiding van een verkeerde diagnose. Het litteken dat ze daaraan overhoudt is zeer ontsierend en daarnaast heeft ze pijnklachten. Het smartengeld dat ze krijgt toegewezen is € 17.500.

Hof Leeuwarden, 2012 – Verwonding aan oog
Een gehandicapte man die al aan één oog blind is, wordt aan zijn goede oog verwond door een medebewoner en verliest daardoor zijn gezichtsvermogen. Hij kan zijn werk niet meer uitvoeren en wordt erg beperkt in zijn dagelijks leven. Hij krijgt € 25.000 aan smartengeld toegekend.

Rechtbank Utrecht, 2012 – meervoudige schade, waaronder hersenletsel
Een man loopt bij een ongeluk zeer ernstige fysieke schade op, waaronder hersenletsel. Hij raakt gedeeltelijk verlamd en zijn spraak en bepaalde cognitieve functies zijn verstoord. Hierdoor kan hij veel dingen niet meer en staat zijn hele leven op zijn kop – iets waar hij zich volledig van bewust is. Hij krijgt € 100.000 aan smartengeld toegekend.

Zoals u ziet, lopen de smartengeldbedragen nogal uiteen. Het is dus helemaal afhankelijk van het soort letsel, op wel bedrag u recht heeft. Wanneer de letselschadezaak enige tijd in beslag neemt, heeft u ook recht op rente over het uit te betalen smartengeld.

Terug naar overzicht

icon-free

Gratis

De juristen van JBL&G werken altijd gratis voor slachtoffers met letsel. Hiervan ontvangt u vooraf een schriftelijke verklaring.

icon-near

Bij u in de buurt

Het hoofdkantoor van JBL&G zit in Amsterdam, maar onze juristen werken door heel Nederland. Zij komen graag bij u langs.

Keurmerk

JBL&G staat ingeschreven in het Register Letselschade. Dit keurmerk staat garant voor onafhankelijkheid en kwaliteit.

icon-experienced

Ervaring

Door 15 jaar ervaring bent u met de hulp van JBL&G verzekerd van de maximale schadevergoeding en krijgt u snel een uitbetaling.