Juridisch Bureau Letselschade & Gezondheidsrecht

Juridisch Bureau Letselschade & Gezondheidsrecht

Paard en letselschade: vijf vragen

31 oktober 2016 Letselschade informatie

Paard en letselschade: vijf vragen

Met dit prachtige herfstweer is het heerlijk buiten. Het perfecte moment om een tochtje te paard te maken. Maar wat als zo’n tochtje niet afloopt zoals u zou willen en u letselschade oploopt? Door een val van een paard kunt u te maken krijgen met ernstig letsel. In dit artikel beantwoordt JBL&G vijf vragen over paard en letselschade.

Inhoud artikel:
Wie is er aansprakelijk bij letselschade door een paard?
Hoe zit het met eigen schuld?
Ik ben mede-eigenaar van het paard, kan ik dan ook aanspraak maken op een vergoeding?
De eigenaar van het dier is onbekend, wat nu?
Ik ben niet gevallen, maar heb toch letselschade door een paard. Hoe zit dat?

Vijf vragen over letselschade door een paard

Wie is er aansprakelijk bij letselschade door een paard?

In artikel 6:179 BW staat het volgende:

De bezitter van een dier is aansprakelijk voor de door het dier aangerichte schade, tenzij aansprakelijkheid op grond van de vorige afdeling zou hebben ontbroken indien hij de gedraging van het dier waardoor de schade werd toegebracht, in zijn macht zou hebben gehad.

Hebt u letselschade door een paard? Dan is de bezitter van dat dier aansprakelijk voor uw schade. Bent u bijvoorbeeld op een manege tijdens paardrijlessen van het paard gevallen, dan is de manegehouder aansprakelijk te stellen. Dit is óók zo als in de algemene voorwaarden van de manage een aansprakelijkheidsclausule staat, of als het paard enkel wordt gebruikt voor lessen en niet daadwerkelijk bij de manege hoort.

Het gaat hier om risicoaansprakelijkheid. Het is niet per se de schuld van de eigenaar van het paard dat u letselschade hebt opgelopen. Toch is deze aansprakelijk voor uw schade.

Valt u van een paard en hebt u letselschade? Meestal zult u ook een deel eigen schuld toegerekend krijgen. Daarover leest u hieronder meer.

Hoe zit het met eigen schuld?

Paarden zijn dieren en daardoor onberekenbaar. U was hiervan op de hoogte toen u op het paard stapte. Daarom wordt er bij een val van een paard ook vaak uitgegaan van een percentage eigen schuld, afhankelijk van een aantal factoren:

  • De ervaring van de ruiter;
  • De leeftijd van de ruiter;
  • De omstandigheden.

Dit percentage eigen schuld is echter bijna nooit meer dan 50%.

Kinderen hebben geen schuld
Bij kinderen van onder de 14 jaar wordt er in de meeste gevallen niet uitgegaan van eigen schuld. Behalve in heel uitzonderlijke gevallen van roekeloosheid of opzet, krijgen kinderen onder de 14 jaar 100% van hun schade vergoed bij letselschade door een paard.

Ik ben (mede-)eigenaar van het dier, kan ik dan ook aanspraak maken op een vergoeding?

Bent u de eigenaar van het dier, dan bent u aansprakelijk voor uw eigen schade en kunt u dus geen aanspraak maken op een schadevergoeding. Bent u samen met iemand anders eigenaar? Ook dan blijft de gehele schade voor uw eigen rekening. Dat heeft de Hoge Raad geoordeeld in een arrest van begin 2016.

De eigenaar van het dier is onbekend, wat nu?

Wanneer u van een paard valt waarvan de eigenaar onbekend is, dan blijft u met uw schade zitten. U kunt deze immers op niemand verhalen. Het loont dus om te gaan navragen bij buren of omstanders of zij weten aan wie het paard toebehoort.

Ik ben niet gevallen, maar heb toch letselschade door een paard. Hoe zit dat?

Letselschade door een paard kan natuurlijk ontstaan door andere oorzaken dan enkel een val. Hoe zit het in de volgende situaties?

  • Een paardenbeet
  • Een trap door een paard

Bent u gebeten of getrapt door een paard? De bezitter of verzorger van het paard is ook dan aansprakelijk voor uw schade. Ook hier kan sprake zijn van een percentage eigen schuld, afhankelijk van in hoeverre uw gedragingen het ongeval hebben beïnvloed.

  • Een ongeval met een paardenkar
  • Andere letselschade door een paard

In een ongeval met een paardenkar of andersoortige ongevallen met een paard kan de aansprakelijkheid ook bij de eigenaar van het dier liggen. Het kan ook zo zijn dat de berijder van het paard aansprakelijk is. Bijvoorbeeld als u in aanrijding komt met door een paard getrokken kar: de schuld kan dan bij de bestuurder liggen.

Meer weten over letselschade door een paard? Lees onze pagina Letselschade door paard.

Terug naar overzicht

icon-free

Gratis

De juristen van JBL&G werken altijd gratis voor slachtoffers met letsel. Hiervan ontvangt u vooraf een schriftelijke verklaring.

icon-near

Bij u in de buurt

Het hoofdkantoor van JBL&G zit in Amsterdam, maar onze juristen werken door heel Nederland. Zij komen graag bij u langs.

Keurmerk

JBL&G staat ingeschreven in het Register Letselschade. Dit keurmerk staat garant voor onafhankelijkheid en kwaliteit.

icon-experienced

Ervaring

Door 15 jaar ervaring bent u met de hulp van JBL&G verzekerd van de maximale schadevergoeding en krijgt u snel een uitbetaling.