Juridisch Bureau Letselschade & Gezondheidsrecht

Juridisch Bureau Letselschade & Gezondheidsrecht

In november vinden de meeste ongelukken plaats

21 november 2017 Auto ongeluk

In november vinden de meeste ongelukken plaats

Het is winderig, regenachtig en donker: de minst ideale verkeersomstandigheden voor het vermijden van een verkeersongeval. Het zal dan ook geen verbazing schetsen dat de meeste ongelukken plaatsvinden in de maand november, net nadat de wintertijd is ingegaan. Dit blijkt uit een rapport van onder andere de politie en het Verbond van Verzekeraars.

Hoe kunt u zich het beste beschermen tegen een ongeluk? En wat te doen als u toch in een aanrijding terecht komt?

Gevaarlijke donkere dagen

De wintertijd is weer ingegaan en sindsdien voelt het alsof zo ongeveer tijdens lunchtijd het pas weer een beetje licht wordt buiten. Daarbij is het flink kouder geworden de afgelopen dagen en kunnen we in deze novembermaand rekenen op neerslag, wind, mist en andere slechte weersomstandigheden.

Hoog tijd om voor de kachel te kruipen! Maar hoewel die beren het goed bekeken hebben met het houden van die winterslaap, zit dat er voor ons mensen niet in. Dus toch de weg op, al is het donker, glad vanwege de regen of waait u bijna van de fiets af bij harde windstoten.

Rapport over verkeersveiligheid

Het is niet zo heel verrassend dat november geldt als piekmaand als we het hebben over verkeersongevallen. Uit een rapport van het STAR-initiatief (Smart Traffic Accident Reporting) van de politie, het Verbond van Verzekeraars en verkeerskundig ICT-bureau VIA blijkt dat er in deze maand meer verkeersongevallen voorkomen. Vooral voetgangers en fietsers lopen meer gevaar. Om tot de resultaten te komen, analyseerden de onderzoekers gegevens van de politie uit de jaren 2014, 2015 en 2016.

Ze kwamen er achter dat al vanaf september een groei in het aantal ongevallen aan te wijzen is in de ochtendspits. Dit is te wijten aan het feit dat het vanaf die maand het (deels) donker is op het moment dat het tijd is om naar het werk te rijden. Het klinkt misschien logisch dat dit minder wordt als de wintertijd ingaat (het is dan immers weer even wat lichter in de ochtend), maar dit blijkt niet het geval. Zoals eerder gezegd is de absolute piek namelijk aan te wijzen in november. De meeste ongelukken in de avondspits vinden plaats in september, wat te maken heeft met het korten van de dagen.

Slechte weersomstandigheden zijn een extra bijdrage aan het verhoogde aantal ongevallen. November, december en januari tellen de meeste regendagen en in deze maanden vinden ook de meeste ongevallen plaats. De voor de hand liggende conclusie van het onderzoek: duisternis en slecht weer hebben een negatieve impact op de verkeersveiligheid.

Vooral voetgangers kwetsbaar

Hoewel bij alle vervoerswijzen een stijging te zien is in het aantal ongevallen, zijn sommige kwetsbaarder dan anderen. Uit het rapport komt naar voren dat voetgangers vier tot vijf keer vaker betrokken zijn bij een ongeval in de donkere maanden. Ook fietsers hebben minstens twee keer zo veel kans om in een ongeluk terecht te komen.

Zo voorkomt u een ongeluk door wintertijd

Dus, als u nu de weg op gaat loopt u meer kans om bijvoorbeeld een aanrijding te hebben. Geen fijn idee! Welke maatregelen kun u nemen om zichzelf hiertegen te beschermen?

  • Zorg dat u goed zichtbaar bent als het donker is. Laat het licht op uw fiets maken, koop fietslampjes en let extra op als u als voetganger in een donker gebied loopt.
  • Houd u in de auto goed aan de maximumsnelheid.
  • Probeer het fietsen in slecht weer te vermijden en wanneer het toch noodzakelijk is, let dan goed op en rijd iets langzamer.
  • Vermijd afleiding van muziek of uw telefoon bij het lopen of fietsen.
  • Zorg dat de ruiten en spiegels van uw auto schoon zijn.
  • Controleer het profiel van de banden van uw auto.

Wat als u toch een ongeval hebt gehad?

Het kan zijn dat u, ondanks al deze voorzorgsmaatregelen, toch betrokken raakt bij een ongeval. Als dat zo is, doet u er goed aan om op het moment zelf al het bewijsmateriaal dat voorhanden is te verzamelen.

  • Spreek met de persoon met wie u de aanrijding hebt gehad en noteer zijn of haar gegevens.
  • Vul in het geval van een auto-ongeluk het schadeformulier in.
  • Vraag omstanders om hun gegevens en hun bereidheid om een getuigenverklaring af te leggen.
  • Maak foto’s van de verkeerssituatie, omstandigheden en de schade.

Daarnaast is het aan te raden een belangenbehartiger in te schakelen. Deze kan voor u in gesprek gaan met de verzekeraar van de tegenpartij en eventueel een schadevergoeding voor u claimen. Een jurist weet precies wat u wel en niet kunt claimen en hoe dit het beste aan te pakken.

Terug naar overzicht

Gratis

De juristen van JBL&G werken altijd gratis voor slachtoffers met letsel. Hiervan ontvangt u vooraf een schriftelijke verklaring.

Bij u in de buurt

Het hoofdkantoor van JBL&G zit in Amsterdam, maar onze juristen werken door heel Nederland. Zij komen graag bij u langs.

Keurmerk

JBL&G staat ingeschreven in het Register Letselschade. Dit keurmerk staat garant voor onafhankelijkheid en kwaliteit.

Ervaring

Door 15 jaar ervaring bent u met de hulp van JBL&G verzekerd van de maximale schadevergoeding en krijgt u snel een uitbetaling.