Juridisch Bureau Letselschade & Gezondheidsrecht

Juridisch Bureau Letselschade & Gezondheidsrecht

Mogen verzekeraars internetonderzoek uitvoeren naar letselschadeslachtoffers?

1 juli 2015 Algemeen

Mogen verzekeraars internetonderzoek uitvoeren naar letselschadeslachtoffers?

Stel: je hebt een verkeersongeval gehad en je hebt hierdoor letselschade opgelopen. Mag een verzekeraar dan je Facebook account bekijken om te zien of je echt niet meer je favoriete sport uit kunt oefenen? Met andere woorden: mag een verzekeraar internetonderzoek uitvoeren?

Uitpluizen van Facebook accounts

Uit de rechtspraak blijkt dat het in veel gevallen door rechters rechtvaardig gevonden wordt dergelijk onderzoek uit te voeren. Onderzoekers van Kennedy Van der Laan Advocaten en Cunningham Lindsey hebben onderzocht hoe ver een verzekeraar eigenlijk mag gaan in het uitpluizen van internetgegevens van letselschadeslachtoffers.

Fanatiek windsurfen met schouderklachten

Bij één van de onderzochte zaken blijkt dat een slachtoffer van een achterop aanrijding activiteiten verrichtte die in contrast stonden met het klachtenpatroon zoals zij dat presenteerde aan de verzekeraar. Een andere zaak betrof een metselaar die vanwege schouderklachten een uitkering van zijn AOV ontving. Uit zijn Facebook pagina en sportuitslagen bleek echter dat hij fanatiek aan het windsurfen, mountainbiken en wielrennen was.

Internetonderzoek gerechtvaardigd volgens rechtbank

In bovenstaande gevallen was het internet onderzoek door de verzekeraar gerechtvaardigd volgens de rechtbank. De informatie zoals die door de verzekeraar werd gevonden stond op openbare profielen en was niet afgeschermd.

Is internet onderzoek altijd rechtmatig?

Toch moeten volgens de onderzoekers de verzekeraars wel altijd verantwoording kunnen afleggen over de rechtmatigheid van onderzoek naar een letselschadeslachtoffer. Het is niet zo dat bij openbare informatie de Gedragscode Persoonlijk Onderzoek (GPO) in het geheel niet meer van toepassing zou hoeven te zijn.

Letselschade en Facebook

Het gevaar van het delen van activiteiten en foto’s via Facebook door letselschadeslachtoffers is, dat er soms verkeerde conclusies kunnen worden getrokken. Zo kan iemand die post whiplashklachten ervaart in veel gevallen best lekker in het zonnetje een stukje door het bos fietsen. Hoe het slachtoffer zich ná het fietstochtje voelt wordt meestal niet via Facebook gedeeld, zodat een vertekend beeld kan ontstaan, waaruit de verzekeraar de verkeerde conclusies zou kunnen trekken.

Verzekeraar mag zich niet voordoen als ‘vriend’

Ook zoeken verzekeraars vaak naar publicaties van sportuitslagen, Linked In en Twitteraccounts van slachtoffers. Een verzekeraar mag volgens de onderzoekers echter niet onder pseudoniem ‘vriend’ worden van het slachtoffer om zo informatie te ontfutselen.

Taak voor de letselschadejurist

Ons advies is om spaarzaam om te gaan met het delen van informatie via internet profielen. De informatie kan al snel verkeerd worden opgevat en kan dan tegen het slachtoffer gebruikt worden. Want dat verzekeraars internetonderzoek doen en dit bewijs wordt toegelaten door de rechter, begrijpen wij wel. Wij houden ook niet van liegende letselschadeslachtoffers. Hier ligt wat ons betreft ook een taak voor de letselschadejuristen weggelegd: wanneer je merkt dat een cliënt bewust liegt, zal een zichzelf respecterende jurist hier niet in mee gaan. Daar moeten verzekeraars op kunnen vertrouwen.

Aan de andere kant heeft de jurist ook een informerende taak richting de cliënt: weet dat de verzekeraars je online kunnen checken. Want we snappen dat je voor je online vrienden een positief plaatje wilt laten zien en een zonnige foto van je strandwandeling plaatst. Maar wat zij niet zien, en de verzekeraar wél moet weten, is dat je na die wandeling een dag niets meer kunt.

Terug naar overzicht

Gratis

De juristen van JBL&G werken altijd gratis voor slachtoffers met letsel. Hiervan ontvangt u vooraf een schriftelijke verklaring.

Bij u in de buurt

Het hoofdkantoor van JBL&G zit in Amsterdam, maar onze juristen werken door heel Nederland. Zij komen graag bij u langs.

Keurmerk

JBL&G staat ingeschreven in het Register Letselschade. Dit keurmerk staat garant voor onafhankelijkheid en kwaliteit.

Ervaring

Door 15 jaar ervaring bent u met de hulp van JBL&G verzekerd van de maximale schadevergoeding en krijgt u snel een uitbetaling.