Juridisch Bureau Letselschade & Gezondheidsrecht

Juridisch Bureau Letselschade & Gezondheidsrecht

Schadevergoeding aangeven in de belastingaangifte? 6 vragen

26 maart 2018 Letselschade informatie

Schadevergoeding aangeven in de belastingaangifte? 6 vragen

U heeft het afgelopen jaar, of misschien daarvoor al, een bedrag ontvangen aan schadevergoeding. Ineens valt de oproep voor belastingaangifte op de mat. Daar had u niet aan gedacht! Hoe gaat u hiermee om? Moet u het bedrag dat u ontvangen hebt aan schadevergoeding aangeven in de belastingaangifte? Wij beantwoorden zes veel gestelde vragen voor u!

6 vragen over schadevergoeding en belastingaangifte

U hebt letselschade opgelopen en daar een bedrag aan schadevergoeding voor ontvangen. Dat is fijn! U kunt zich zo onbezorgd richten op uw herstel en hoeft u zich niet bezig te houden met de kosten die erbij komen kijken. Maar het kan dat u zich het een en ander afvraagt over uw schadevergoeding in verband met de belasting.

Vragen? Neem contact op

1. Moet ik de ontvangen schadevergoeding aangeven als belastbaar inkomen?

Nee, dat hoeft niet. Het zit namelijk zo: het bedrag dat u ontvangt aan schadevergoeding, is geen inkomen. Het is een vergoeding van gemaakte kosten en kan dus niet als winst gerekend worden. En hier wordt dus geen belasting over gerekend.

En hoe zit met smartengeld? Ook dit is een vergoeding en wordt niet tot winst gerekend. U hoeft hier dus geen belasting over te betalen.

2. Zijn er schadeposten waar ik wellicht wel belasting over moet betalen?

Toen u herstellende was van het ongeval waar u letselschade aan hebt overgehouden, kon u wellicht een tijd niet werken. En misschien bent u nog steeds niet (op vol vermogen) aan het werk. Voor dit gemis aan inkomsten hebt u als het goed is een schadevergoeding ontvangen. Technisch gezien is dit wél uw inkomen en zou u hier wellicht inkomstenbelasting over dienen te betalen.

  • Echter, deze vergoeding wordt, net als alle andere schadevergoedingen, netto uitgekeerd.
  • Dit betekent dat u ook dit niet hoeft op te geven aan de belasting en er geen belasting over hoeft te betalen.
  • Mochten hier toch problemen over komen, dan dient u contact op te nemen met uw belangenbehartiger of de verzekeraar die de schade aan u uitkeerde.
  • U ontving deze schadevergoeding immers netto, het zou dus niet redelijk zijn wanneer de belastingdienst een hap uit deze schadevergoeding zou kunnen nemen.

3. Waar zet ik de schadevergoeding in mijn belastingaangifte?

U geeft uw hele vermogen aan in Box 3, dus hier hoort ook het bedrag dat u aan schadevergoeding hebt ontvangen bij. In Box 1, uw inkomsten, hoeft u de schadevergoeding níet in te vullen!

4. Wat als de fiscus toch mijn schadevergoeding belast?

Het kan dat de belastingdienst alsnog belasting heft over het bedrag dat u aan schadevergoeding ontvangt, zeker als het gaat om een tijdelijk verlies van inkomen. Elke goede belangenbehartiger houdt hier echter rekening mee bij het aanvragen van de schadevergoeding.

Hoe?

  • Door een belastinggarantie te vragen.
  • Hierbij behoudt u als slachtoffer het recht om weer bij de verzekeraar van de wederpartij aan te kloppen als uw schadevergoeding alsnog belast wordt.
  • Deze is dan verplicht de heffing ofwel aan te vechten, ofwel te betalen.

Vragen? Neem contact op

5. Wat als het ongeval (ver) in het verleden plaatsvond?

Misschien hebben de onderhandelingen over de schadevergoeding erg lang geduurd, of hebt u om wat voor reden dan ook een tijdje gewacht met het aansprakelijk stellen van de wederpartij. Als het ongeval waardoor u letselschade opliep in het verleden plaatsvond, vraagt u zich misschien af bij welk jaar de schadevergoeding hoort. Misschien gaat het immers om een vergoeding voor kosten die al een hele tijd geleden zijn gemaakt.

Gelukkig hoeft u de schadevergoeding dus niet op te geven in uw belastingaangifte. Het maakt dus niet uit in welk jaar het ongeval plaatsvond.

6. Wat als mijn vermogen door de uitkering uitkomt boven de vrijstellingsgrens?

Het bedrag dat u ontvangt aan schadevergoeding, is netto. Is het echter zo dat uw vermogen door deze vergoeding boven de vrijstellingsgrens uitkomt? Dan dient u hier wél vermogensbelasting over te betalen.  U dient immers aan de belastingdienst op te geven hoeveel geld u op uw (spaar)rekening heeft staan.

Schadevergoeding zonder onverwachte verrassingen

Wanneer u een goede belangenbehartiger hebt, houdt deze rekening met bovenstaande zaken. Hij of zij zorgt er altijd voor dat u een belastinggarantie krijgt bij uw schadevergoeding. Ook verzekert uw belangenbehartiger zich ervan dat de eventuele gevolgen van het bedrag voor uw vermogen en de vermogensbelasting, worden meegenomen in de schadeberekening.

De juristen van Juridisch Bureau Letselschade & Gezondheidsrecht hebben jarenlang ervaring met zaken als de uwe, en zullen altijd bovenstaande zaken overwegen wanneer ze uw schadevergoeding berekenen. Zo komt u nooit voor onverwachte verrassingen te staan!

Klik op belasting betalen over schadevergoeding voor meer informatie.

Vlot, daadkrachtig en deskundig

Uw zaak laten aannemen door Juridisch Bureau Letselschade & Gezondheidsrecht betekent een vlotte, daadkrachtige en deskundige afwikkeling van uw schade. En het is voor u altijd kosteloos! Wanneer u nu contact opneemt, wordt u dezelfde dag nog te woord gestaan. Óók ’s avonds en in het weekend.

Vragen? Neem contact op

Terug naar overzicht

icon-free

Gratis

De juristen van JBL&G werken altijd gratis voor slachtoffers met letsel. Hiervan ontvangt u vooraf een schriftelijke verklaring.

icon-near

Bij u in de buurt

Het hoofdkantoor van JBL&G zit in Amsterdam, maar onze juristen werken door heel Nederland. Zij komen graag bij u langs.

Keurmerk

JBL&G staat ingeschreven in het Register Letselschade. Dit keurmerk staat garant voor onafhankelijkheid en kwaliteit.

icon-experienced

Ervaring

Door 15 jaar ervaring bent u met de hulp van JBL&G verzekerd van de maximale schadevergoeding en krijgt u snel een uitbetaling.