Juridisch Bureau Letselschade & Gezondheidsrecht

Juridisch Bureau Letselschade & Gezondheidsrecht

Liever niet in het weekend naar het ziekenhuis

9 juli 2015 Medisch

Liever niet in het weekend naar het ziekenhuis

Kans op overlijden na weekend opname in ziekenhuis hoger

Wat meerdere onderzoeken al uitwezen, blijkt waar: De kans om te overlijden na opname in een ziekenhuis ligt aanzienlijk hoger dan bij opname tijdens de werkweek. Dit geldt vooral bij acute opnames, maar ook bij een geplande opname in het weekend ligt dit percentage hoger. Dit volgt uit onderzoek van Milagros Ruiz e.a gepubliceerd in BMJ Quality and Safety. Eerder werd naar dit onderwerp ook al onderzoek gedaan. Lees er hier meer over.

Nederland scoort het slechtst

Er werden voor het onderzoek gegevens gebruikt uit ziekenhuizen uit Groot-Brittanië, Verenigde Staten, Australië en Nederland. Nederland scoort het slechts bij het onderzoek naar overlijden binnen een maand na een wekend opname, vergeleken met een opname op een maandag.

Onderzoek naar minder sterfte op de maandag werd eerder uitgevoerd. Ook hieruit blijkt de hogere sterftekans.

Oorzaken hoger percentage overlijden na weekendopname
Naar de oorzaken van het hoger percentage overlijden na weekendopname is nog geen onderzoek gedaan. De onderzoekers noemen de verklaring dat er in het weekend minder staf aanwezig is en ook dat minder ervaren staf in het weekend werkzaam zou kunnen zijn.

Patiënten zieker bij weekendopname?
De vraag om te achterhalen wat de oorzaken zijn groeit. Hierdoor zou immers tevens bewerkstelligd kunnen worden dat dit percentage daalt. Het zou echter ook zo kunnen zijn dat de patiënten die in het weekend worden opgenomen zieker of klinisch onstabieler zijn.

 

Bron: Medisch Contact 

Terug naar overzicht

Gratis

De juristen van JBL&G werken altijd gratis voor slachtoffers met letsel. Hiervan ontvangt u vooraf een schriftelijke verklaring.

Bij u in de buurt

Het hoofdkantoor van JBL&G zit in Amsterdam, maar onze juristen werken door heel Nederland. Zij komen graag bij u langs.

Keurmerk

JBL&G staat ingeschreven in het Register Letselschade. Dit keurmerk staat garant voor onafhankelijkheid en kwaliteit.

Ervaring

Door 15 jaar ervaring bent u met de hulp van JBL&G verzekerd van de maximale schadevergoeding en krijgt u snel een uitbetaling.