Juridisch Bureau Letselschade & Gezondheidsrecht

Juridisch Bureau Letselschade & Gezondheidsrecht

Letselschadeslachtoffers op Facebook

14 januari 2014 Letselschade informatie

Letselschadeslachtoffers op Facebook

Facebook…het is een mooi fenomeen. Geweldig om weer met mensen in contact te komen die je jarenlang niet hebt gezien. Lange tijd heb je geprobeerd om mensen te traceren, bijvoorbeeld degenen die bivakkeren aan het andere eind van de wereld, maar steeds tevergeefs. En prompt probeer je het via Facebook en voilà…resultaat! Voordelen alom.

Nadelen Facebook voor letselschadeslachtoffers

Maar de nadelen zien we te gemakkelijk over het hoofd. Veel Facebook-gebruikers, ook letselschadeslachtoffers, zijn gemakkelijk te traceren en delen via de social media zo veel privé-informatie, dat je je afvraagt of dat nog wel een gezonde situatie is.

Letselschade en Facebook

Niet dat het plaatsen van privézaken per definitie verkeerd is. Geniet gerust van de voordelen die Facebook je biedt, maar ben je bewust van de nadelen. Als we dit doortrekken naar slachtoffers van letselschade, dan komen we al snel tot de conclusie dat juist zij nog voorzichtiger moeten zijn met het gebruik van Facebook. Waarom? Ze zijn hierdoor eenvoudig te traceren en worden continu in de gaten gehouden. Door wie dan?

Aansprakelijkheidsverzekeraars ‘bespioneren’ slachtoffers letselschade

Het zijn de aansprakelijkheidsverzekeraars die de sociale media gebruiken om eventuele fraude na te trekken. Daarmee is natuurlijk niet gezegd dat elk slachtoffer van letselschade een potentiële fraudeur is.

Wilt u meer weten over de kansen of een verzekeraar u in de gaten laat houden door een onderzoeksbureau? Neem contact op met één van onze juristen en wij vertellen u meer over dit onderwerp!

Verzekeraars houden u in de gaten via Sociale Media

Toch is het mogelijk dat u als slachtoffer van letselschade – ondanks uw oprechte levensinstelling – in de problemen komt. Verzekeraars houden onder meer via Facebook in de gaten wat uw letsel is/was en of u daarnaar leeft. Concreet gezegd: wat zou een verzekeraar ervan vinden als u op Facebook meldt dat u in Oostenrijk op wintersport, terwijl u bij dezelfde verzekeraar nog steeds bekendstaat als ernstig whiplashslachtoffer of als patiënt met chronische klachten aan enkels en knieën. Dit voorbeeld is wellicht overdreven gesteld. Maar het zou niet raar zijn dat de verzekeraar – ondanks uw eerlijkheid – u bij terugkomst toch even aan de tand voelt.

De waarheid is anders

Dat u – in plaats van op de skies – tegenwoordig op de bankjes onderaan de piste vertoeft, ziet zo’n verzekeraar dan natuurlijk over het hoofd. Dat u ’s avonds om 8 uur in uw bed ligt, omdat u kapot bent, is ook niet bekend. Zo kan de verzekeraar een geheel verkeerde indruk krijgen van uw berichten op FaceBook en kan dit ernstig in uw nadeel werken bij het afwikkelen van uw letselschadezaak.

Observatie onderzoek door middel van camera’s

Ja hoor, het gebeurt daadwerkelijk! Verzekeraars willen nog wel eens naar het middel van het persoonlijk onderzoek grijpen om de juistheid van een vordering te onderzoeken. Onder omstandigheden kan een dergelijk onderzoek echter onrechtmatig zijn, getuige de recente uitspraak van de rechtbank Amsterdam d.d. 2 januari 2014.

Letselschadeslachtoffer heeft recht op een kopie van het onderzoek

Het is in ieder geval zaak dat letselschadeslachtoffers zich realiseren dat dit middel door de verzekeraar kan worden ingezet. Wanneer  zo’n onderzoek heeft plaatsgevonden kan één van onze letselschadejuristen de rapportages opvragen. Uiteraard zullen deze zeer kritisch moeten worden bekeken.

Mocht u meer informatie willen hebben over dit onderwerp, schroom dan niet contact met ons op te nemen.

Terug naar overzicht

icon-free

Gratis

De juristen van JBL&G werken altijd gratis voor slachtoffers met letsel. Hiervan ontvangt u vooraf een schriftelijke verklaring.

icon-near

Bij u in de buurt

Het hoofdkantoor van JBL&G zit in Amsterdam, maar onze juristen werken door heel Nederland. Zij komen graag bij u langs.

Keurmerk

JBL&G staat ingeschreven in het Register Letselschade. Dit keurmerk staat garant voor onafhankelijkheid en kwaliteit.

icon-experienced

Ervaring

Door 15 jaar ervaring bent u met de hulp van JBL&G verzekerd van de maximale schadevergoeding en krijgt u snel een uitbetaling.