Juridisch Bureau Letselschade & Gezondheidsrecht

Juridisch Bureau Letselschade & Gezondheidsrecht

Letselschade-vragen: Wat is een medisch expertise?

19 maart 2015 Algemeen

Letselschade-vragen: Wat is een medisch expertise?

Wanneer u een verkeersongeval is overkomen en u heeft de tegenpartij aansprakelijk gesteld, volgt hierna een heel traject om ervoor te zorgen dat u het bedrag aan letselschade ontvangt, waar u recht op heeft.

Aansprakelijkheid erkend in uw letselschadezaak

Wanneer de aansprakelijkheid is erkend (dat wil zeggen: de tegenpartij erkent dat hij schuld heeft aan het ongeval) kunt u uw letselschade claimen bij de tegenpartij. Wat doet de letselschadejurist van JBL&G om uw letselschade vergoed te krijgen:

  1. Hij maakt een schadeberekening, waarin alle schadeposten worden opgenomen. Zie meer op onze pagina over schadeberekening bij letselschade.
  2. Hij zorgt ervoor dat uw letselschadeclaim wordt onderbouwd middels bewijsstukken.
  3. Hij vraagt – in overleg met u – uw medisch dossier op.
  4. Hij vraagt zo spoedig mogelijk een voorschot op uw schade, zodat u niet hoeft te wachten op het afwikkelen van uw zaak. De tegenpartij dient uw schade tussentijds voldoende te bevoorschotten.
  5. Hij zal uw zaak afwikkelen, waarbij hij ervoor zal zorgen dat alle schadeposten worden betaald.

Wanneer is een medische expertise noodzakelijk?

Soms wordt in overleg met uw wederpartij overeengekomen een onafhankelijke expertise te laten uitvoeren. Dit houdt in dat uw medisch dossier zoals dat thans bij JBL&G in bezit (en dat van de wederpartij) is, aan een medisch specialist wordt gezonden. Deze expertiserend arts wordt gezamenlijk door de medisch adviseurs (die van de wederpartij en die van JBL&G) uitgekozen.

Is deze expertise arts onafhankelijk?

Aan deze specialist wordt een aantal vragen gesteld. Hij/zij beantwoordt deze vragen in onafhankelijkheid. De specialist wordt uitgekozen door beide partijen en deze is dus (althans zou moeten zijn) onafhankelijk. Soms zal deze specialist voorstellen nog een aanvullende expertise bij een andere specialist te laten uitvoeren.

Word ik opgeroepen?

In de meeste gevallen wordt u zelf ook opgeroepen om te verschijnen bij deze expertiserend arts. Vaak dient u daarvoor een eind te reizen om er geheel zeker van te zijn dat deze arts onafhankelijk is. Met andere woorden: de kans moet zo klein mogelijk zijn dat hij u, of één van uw behandelaars kent.

Worden de reiskosten voor dit expertise bezoek vergoed?

Deze reiskosten worden in de meeste gevallen vergoed door uw wederpartij. Het zijn immers kosten, die u zonder het ongeval niet gemaakt zou hebben.

Uitkomst van de expertise is bindend

De uitkomst van de expertise(s) is bindend. Als de uitkomst voor u negatief is (dat wil zeggen als de specialist concludeert dat uw klachten niet door het ongeval veroorzaakt zijn, of dat u op dit moment geen klachten meer zou kunnen ondervinden als gevolg van het ongeval) zal dit van invloed zijn op de verdere behandeling, dan wel afwikkeling van uw zaak.

Hoe lang duurt het voordat ik word opgeroepen voor een expertise?

In de praktijk kan het erg lang duren voordat u wordt opgeroepen. Helaas ligt de behandeling van uw letselschadezaak dan vaak helemaal stil. Dit is zeer ergerlijk voor cliënten. Ook wordt er soms lang ‘geruzied’ over de persoon van de expertisearts. JBL&G probeert hier een positieve invloed op uit te oefenen, omdat onze juristen weten hoe vervelend het is als uw zaak te lang stil ligt.

Is een expertise verplicht?

In veel gevallen ontkomt men er niet aan een expertise te laten uitvoeren wanneer de beide medisch adviseurs van mening verschillen over de medische gevolgen naar aanleiding van het u overkomen ongeval. Indien u echter geen expertise wilt ondergaan, dan is het zeker niet verplicht.

Wilt u meer weten over een medische expertise?

Vul het contactformulier in en wij nemen contact met u op. Onze adviezen zijn geheel gratis!

Terug naar overzicht

icon-free

Gratis

De juristen van JBL&G werken altijd gratis voor slachtoffers met letsel. Hiervan ontvangt u vooraf een schriftelijke verklaring.

icon-near

Bij u in de buurt

Het hoofdkantoor van JBL&G zit in Amsterdam, maar onze juristen werken door heel Nederland. Zij komen graag bij u langs.

Keurmerk

JBL&G staat ingeschreven in het Register Letselschade. Dit keurmerk staat garant voor onafhankelijkheid en kwaliteit.

icon-experienced

Ervaring

Door 15 jaar ervaring bent u met de hulp van JBL&G verzekerd van de maximale schadevergoeding en krijgt u snel een uitbetaling.