Juridisch Bureau Letselschade & Gezondheidsrecht

Juridisch Bureau Letselschade & Gezondheidsrecht

Letselschade door een te warme werkplek

17 augustus 2013 Bedrijfsongeval

Letselschade door een te warme werkplek

Het is nauwelijks voor te stellen. Toch gebeurt het. Het is buiten warmer dan 30 graden en je kantoor is niet voorzien van een airco. “Dit is echt ondoenlijk. Zo meteen ga ik van m’n graatje”, hoor je je collega al zeggen. Gelukkig hebben we er in Nederland niet zo veel mee te maken. Een hittegolf komt zelden voor en te warme werkplekken zouden in deze tijd eigenlijk niet meer mogen. Toch gebeurt het nog te vaak dat het Arbo-technisch niet door de beugel kan en zelfs letselschade veroorzaakt.

Werken bij een te hoge temperatuur

Werken bij een te hoge temperatuur is niet goed voor je gezondheid. Het is op zich dan ook opmerkelijk dat nergens een maximumtemperatuur voor op de werkplek beschreven staat. Het zou toch mogelijk moeten zijn om dit per beroepsgroep wat nauwkeuriger te omschrijven. Het enige wat hierover algemeen bekend is, is dat bouwvakkers met extreme kou (dit is vastgesteld op een gevoelstemperatuur van -6 graden Celsius) niet op de steigers hoeven te staan. Maar van de andere beroepsgroepen weten we over dit onderwerp eigenlijk weinig.

Letselschade en gezondheidsproblemen door de hitte

Om letselschade of gezondheidsproblemen te voorkomen dient de werkgever afspraken te maken met haar personeel, of in ieder geval met de ondernemersvereniging. Of dat inderdaad gebeurt, valt te betwijfelen. Niet zelden hoor je dat in dit soort situaties – waarin het eigenlijk te warm is om op een normale manier je werk te verrichten – iedereen zucht en puft, maar er bijvoorbeeld van een tropenrooster geen sprake is. Een te hoge temperatuur op je werkplek is niet alleen maar vervelend. Het is ook nog eens onveilig. De concentratie is maar kort vast te houden en neemt snel af. Dat is ronduit gevaarlijk als je met machines werkt. De kans op een ongeluk neemt zienderogen toe.

In België

De Belgische website Welzijn op het Werk meldt dat bij een omgevingstemperatuur van 26 graden – en dan vooral in de zwaardere beroepsgroepen – men eigenlijk al verplicht is de zwaarte van het werk te verminderen. Bereikt de omgevingstemperatuur de 29 graden, dan is minimale belasting gewenst. Een werkgever moet alles in het werk stellen om een comfortabele werkplek voor haar medewerkers te realiseren. Mocht men hierin te kort schieten en er zou daadwerkelijk letselschade ontstaan voor de werknemer, dan kan de werkgever hiervoor aansprakelijk worden gesteld.

Wilt u meer weten over letselschade na een ongeval? Neem contact met ons op. Wij helpen u gratis!

Terug naar overzicht

icon-free

Gratis

De juristen van JBL&G werken altijd gratis voor slachtoffers met letsel. Hiervan ontvangt u vooraf een schriftelijke verklaring.

icon-near

Bij u in de buurt

Het hoofdkantoor van JBL&G zit in Amsterdam, maar onze juristen werken door heel Nederland. Zij komen graag bij u langs.

Keurmerk

JBL&G staat ingeschreven in het Register Letselschade. Dit keurmerk staat garant voor onafhankelijkheid en kwaliteit.

icon-experienced

Ervaring

Door 15 jaar ervaring bent u met de hulp van JBL&G verzekerd van de maximale schadevergoeding en krijgt u snel een uitbetaling.