Juridisch Bureau Letselschade & Gezondheidsrecht

Juridisch Bureau Letselschade & Gezondheidsrecht

Kleine automobilist heeft meer kans op letselschade

5 december 2014 Auto ongeluk

Kleine automobilist heeft meer kans op letselschade

Kleine mensen hebben het soms al niet gemakkelijk. Bewezen is dat kleine mensen doorgaans met minder zelfvertrouwen in het leven staan. Los van dit mentale probleem, bestaan er ook genoeg lichamelijke ongemakken. Het is in praktische zin niet altijd even gemakkelijk je staande te houden in een maatschappij die daarop niet helemaal is berekend. Zo ook in de auto. Kleine mensen ervaren autorijden soms als ongemakkelijk. Misschien lijkt het aanvankelijk geen probleem, maar bij een verkeersongeluk kan dat wel het geval zijn. Kleine mensen hebben namelijk meer kans op letselschade.

Veilig Verkeer Nederland

Het is Veilig Verkeer Nederland die de automobilist waarschuwt. Deze waarschuwing geldt in eerste instantie voor elke automobilist. “Ga niet te dicht op het stuur zitten”, luidt het adagium. Verzekeraars uit Duitsland hebben in het recente verleden onderzoek gedaan naar de kans op letselschade, wanneer men te dicht op het stuur gaat zitten. Het onderzoek maakt duidelijk dat in deze omstandigheden de kans op een ongeval, en dus op letselschade, aanzienlijk groter is.

Kleine mensen lopen extra risico

Het zijn vooral de kleine mensen die extra risico lopen, omdat zij relatief vaker te dicht op het stuur zitten. Zij zijn hiertoe genoodzaakt, omdat zij anders slecht zicht hebben of simpelweg met hun voeten de pedalen niet kunnen bereiken.

Houding achter het stuur is belangrijk

Het verhoogde risico valt of staat met je houding achter het stuur. “Zit je kort op het stuur, dan plaats je jezelf in een soort schietstoelhouding”, vertelt een woordvoerder van Veilig Verkeer Nederland. Feit is wel dat bij nieuwere auto’s het gevaar kleiner is. De ruimtes tussen automobilist en stuur wordt op het moment dat een botsing plaatsvindt opgevuld met een airbag. Bij de oudere auto’s is dat niet het geval en bestaat het risico nog steeds. Fabrikanten van auto’s testen qua veiligheid van alles, maar vaak wordt wel uitgegaan van de gemiddelde lengte van de bestuurder.

Risico voor vrouwen groter dan voor mannen

Ook blijkt dat de risicofactor groter is bij vrouwen dan bij mannen. Dat heeft ongetwijfeld te maken met het gegeven dat de gemiddelde lengte van het vrouwelijk geslacht net even lager ligt dan bij het mannelijk geslacht. Daardoor is de kans op letselschade ten tijde van een verkeersongeval net iets groter.

Bron: http://www.trosradar.nl/nieuws/archief/detail/article/kleine-automobilisten-lopen-kans-op-ernstig-letsel

Terug naar overzicht

icon-free

Gratis

De juristen van JBL&G werken altijd gratis voor slachtoffers met letsel. Hiervan ontvangt u vooraf een schriftelijke verklaring.

icon-near

Bij u in de buurt

Het hoofdkantoor van JBL&G zit in Amsterdam, maar onze juristen werken door heel Nederland. Zij komen graag bij u langs.

Keurmerk

JBL&G staat ingeschreven in het Register Letselschade. Dit keurmerk staat garant voor onafhankelijkheid en kwaliteit.

icon-experienced

Ervaring

Door 15 jaar ervaring bent u met de hulp van JBL&G verzekerd van de maximale schadevergoeding en krijgt u snel een uitbetaling.