Juridisch Bureau Letselschade & Gezondheidsrecht

Juridisch Bureau Letselschade & Gezondheidsrecht

Inzittende met letselschade

25 september 2014 Auto ongeluk

Inzittende met letselschade

Wanneer een passagier van een auto slachtoffer wordt bij een verkeersongeval kan hij zowel de bestuurder van de auto waarin hij zat als de andere betrokken automobilist aansprakelijk stellen voor zijn letselschade. Deze andere automobilist moet dan wel een verkeersfout hebben gemaakt. Een inzittende met letselschade kan vrijwel altijd zijn schade claimen bij één van de betrokken partijen.

Bestuurder aansprakelijk stellen

De inzittende kan de beide bestuurders hoofdelijk aansprakelijk stellen op grond van artikel 6:102 BW. Een inzittende zal immers vrijwel nooit zelf aansprakelijk gehouden kunnen worden voor het ongeval.

Regeling Schudloze Derde

Ook kan de passagier op grond van de zogenaamde ‘Regeling Schuldloze Derde’ de WAM verzekeraars van de beide auto’s aansprakelijk stellen. Dit is een regeling die door verzekeraars onderling is afgesproken.

Eigen schuld inzittende

Een inzittende krijgt soms niet zijn gehele letselschade vergoed, wanneer hij bijvoorbeeld eigen schuld aan zijn schade kan hebben:

  • Hij droeg geen autogordel
  • Hij wist dat de bestuurder van de auto te veel had gedronken

In die gevallen kan er sprake zijn van een korting op zijn schadevergoeding, uitgedrukt in percentages.

Causaal verband

Wel is het in bovenstaande gevallen zo, dat het ontstane letsel verband moet houden met bijvoorbeeld het niet dragen van de gordel, of dat het ongeval is veroorzaakt door het alcoholgebruik. Is dat niet het geval, dan dient de gehele letselschade van de inzittende vergoed te worden.

Moeizame juridische discussies letselschade

Dit zijn vaak moeizame discussies. Het kan echter om veel geld gaan. Stel, dat u een schade lijdt van € 100.000,-. Wanneer u 25% van deze schade zelf dient te dragen, scheelt u dat € 25.000,- schadevergoeding.

Laat het over aan JBLG

Voer deze juridische discussie niet zelf, maar laat deze over aan de ervaren juristen van JBLG. Wij zorgen ervoor dat u de hoogst maximale schadevergoeding zult ontvangen.

Gratis

JBLG werkt gratis voor slachtoffers van verkeersongevallen.

Neem contact op om u precies te laten informeren over uw kansen.

Terug naar overzicht

icon-free

Gratis

De juristen van JBL&G werken altijd gratis voor slachtoffers met letsel. Hiervan ontvangt u vooraf een schriftelijke verklaring.

icon-near

Bij u in de buurt

Het hoofdkantoor van JBL&G zit in Amsterdam, maar onze juristen werken door heel Nederland. Zij komen graag bij u langs.

Keurmerk

JBL&G staat ingeschreven in het Register Letselschade. Dit keurmerk staat garant voor onafhankelijkheid en kwaliteit.

icon-experienced

Ervaring

Door 15 jaar ervaring bent u met de hulp van JBL&G verzekerd van de maximale schadevergoeding en krijgt u snel een uitbetaling.