Juridisch Bureau Letselschade & Gezondheidsrecht

Instaptegel zorgt voor minder letselschade

26 oktober 2014 Letselschade informatie

Instaptegel zorgt voor minder letselschade

“Tja, waar stopt die bus nou? Moet ik dat hele eind weer lopen.” Voor menig bejaarde of minder valide is het een drama. Men staat bij de bushalte te wachten, maar weet eigenlijk niet exact waar de bus gaat stoppen. Vervolgens stopt de bus 10 meter verderop, waarna men vanwege de drukte in de bus weer een eind terug moet lopen. Het lijkt wat overdreven. Maar als je niet goed ter been bent, wordt dit toch echt als vervelend ervaren. De gemeente Arnhem probeert dit probleem te verhelpen en wil het aantal letselschadeslachtoffers hiermee verlagen. Het gaat een zogenaamde instaptegel invoeren.

Gehandicaptentegel

In Arnhem hebben ze alle bushaltes voorzien van zowel een BRENG-tegel als een instaptegel (ook wel gehandicaptentegel genoemd).

  • De minder mobiele persoon die zich wil laten vervoeren met de bus neemt tijdens het wachten voortaan plaats bij de instaptegel.
  • Men weet daarmee zeker dat dat de ideale instapplaats is voor de bejaarden en minder validen onder hen.
  • Een rolstoel of rollator kan vanaf deze positie gemakkelijk in de bus worden meegenomen.
  • Men loopt (of rolt) geen enkele meter te veel en de kans op letselschade wordt daardoor direct verkleind.

Daarbij zijn de bussen in Arnhem – deze gemeente heeft hierin echt een voortrekkersrol – ook voorzien van elektrische rolstoelplanken.

Handig voor bejaarden en minder mobielen

Tussen de BRENG-tegel en de instapregel bestaat een afstand van 5,7 meter. Dat wil zeggen, dat wanneer de buschauffeur de bus tot stoppen brengt ter hoogte van de BRENG-tegel de brede toegangsdeur van de bus zich bevindt ter hoogte van de instaptegel. Dit systeem maakt het ideaal voor ten eerste de bejaarden en de minder mobielen. Ten tweede hoeft de buschauffeur – wat in het verleden nog weleens gebeurde – de bus niet meer voor- of achteruit te steken.

Instappen in bus gevaarlijk voor bejaarden

Het instappen in een bus is met name voor de ouderen altijd een ‘crime’ geweest. Juist op dat ene specifieke moment is de kans op letselschade onder deze groep mensen het grootst. De laatste jaren is sowieso veel aandacht besteed aan de kwaliteit van de bushaltes. Deze zijn in de meeste gevallen in Nederland dusdanig verhoogd dat het voor passagiers met kinderwagens en boodschappenkarretjes steeds gemakkelijker wordt zich met de bus te laten vervoeren. Al deze maatregelen kunnen er voor zorgen dat er minder ongevallen met letselschade optreden bij het instappen van de bus.

Terug naar overzicht

Gratis

De juristen van JBL&G werken altijd gratis voor slachtoffers met letsel. Hiervan ontvangt u vooraf een schriftelijke verklaring.

Bij u in de buurt

Het hoofdkantoor van JBL&G zit in Amsterdam, maar onze juristen werken door heel Nederland. Zij komen graag bij u langs.

Keurmerk

JBL&G staat ingeschreven in het Register Letselschade. Dit keurmerk staat garant voor onafhankelijkheid en kwaliteit.

Ervaring

Door 15 jaar ervaring bent u met de hulp van JBL&G verzekerd van de maximale schadevergoeding en krijgt u snel een uitbetaling.