Juridisch Bureau Letselschade & Gezondheidsrecht

Juridisch Bureau Letselschade & Gezondheidsrecht

Tibia plateau fractuur

22 juli 2013 Letselschade informatie

Tibia plateau fractuur

Ons kantoor behandelt jaarlijks een groot aantal letselschadezaken waarbij slachtoffers van een ongeval een tibia plateau fractuur hebben opgelopen. Maar wat is nu eigenlijk een tibia plateau fractuur? Hoe lang duurt het herstel van een dergelijke fractuur? En welke schade kunt u claimen na het oplopen van een tibia plateau fractuur?

Wat is een tibia plateau fractuur?

Anatomie van de knie

De knie (articulatio genus) is een scharniervormig gewricht in het been. Het is te vergelijken met een deurscharnier, waarbij er de mogelijkheid is om het bovenbeen ten opzichte van het onderbeen te buigen en/of te strekken. De knie verbindt dus het onderbeen met het bovenbeen.

Er zijn drie botstukken betrokken bij kniebewegingen. Dit is het botstuk in het bovenbeen (dijbeen). Het onderbeen bestaat uit twee botten, het scheenbeen (tibia) en aan de voorzijde de knieschijf (patella). Het kniegewricht bestaat uit twee gewrichten, namelijk het gewricht van het bovenbeen, het scheenbeen en het gewricht tussen de knieschijf en het bovenbeen.

Om het gewricht te beschermen zit er aan de voorkant van de knie een knieschijf. Het overige gedeelte van de knie wordt beschermd door verschillende banden, kraakbeen, spieren en weefsel.

Definitie “tibia plateau fractuur”

Een tibia plateau fractuur is een breuk in het kniegewricht van het onderbeen. Het bot kan gebroken of verbrijzeld zijn. De breuk kan worden vastgesteld door lichamelijk onderzoek, röntgenfoto’s of ct-scan.

Behandelingen

Voor een tibia plateau fractuur bestaan twee soorten behandelingen: de conservatieve behandeling en de operatieve behandeling.

Conservatieve behandeling: Wanneer er sprake is van nauwelijks verplaatsingen van de botfragmenten kan de breuk worden behandeld met een gipsverband. Gestart zal worden met een gipsspalk. De gipsspalk zal worden vervangen in een gipskoker als de zwelling is afgenomen. Ter voorkoming van stijfheid van het gewricht zal er worden getracht zo spoedig mogelijk oefeningen te verrichten.

Operatieve behandeling: in de meeste gevallen zal er voor operatief herstel worden gekozen. Dit kan ook gepaard gaan met een kijkoperatie (arthroscopie). De operatie heeft tot doel de continuïteit van het gewrichtsoppervlak zoveel mogelijk te herstellen. Dit kan worden gedaan door speciale schroeven en/of een plaat te plaatsen.

Revalidatie

In de meeste gevallen volgt er na een tibia plateau fractuur een lange revalidatieperiode. Na de operatie zal in het begin vaak gebruik worden gemaakt van een rolstoel en/of krukken. Wel moet er worden begonnen met het bewegen van de knie, zonder de knie daadwerkelijk te belasten. Wanneer de knie meer kan worden belast wordt veelal gekozen voor fietsen.

Door middel van fietsen wordt de knie in beweging gehouden zonder het te veel te belasten. Voordat er weer honderd procent belast mag worden moet het bot aan elkaar gegroeid zijn. De revalidatie van een tibia plateau fractuur duurt gemiddeld een jaar. In overleg met de arts en fysiotherapeut kan besloten worden wat de beste behandeling is en hoe de prognose eruit ziet.

Schadevergoeding na tibia plateau fractuur

Loopt u een tibia plateau fractuur op door een ongeval? En is dat ongeval andermans schuld? Dan kunt u bij deze wederpartij een vergoeding claimen van al uw schade. Aan welke schadeposten moet u dan denken?

  • Kosten die gepaard gaan bij het revalideren;
  • Gemiste inkomsten omdat u een tijdje niet of minder kunt werken;
  • (Medische) hulpmiddelen die u nodig heeft na het ongeval en die niet vergoed worden door de zorgverzekering;
  • Reiskosten;
  • Smartengeld voor het leed dat u is aangedaan.

Verloopt de herstelperiode voorspoedig en moet u maar kort herstellen? Ook dan hebt u recht op een schadevergoeding.

Wederpartij aansprakelijk stellen

Om uw schadevergoeding te kunnen claimen, moet u de wederpartij aansprakelijk stellen  voor uw schade. Daarom is het belangrijk dat u alle contactgegevens noteert na het ongeval. Dan kunt u zonder problemen een aansprakelijkheidsbrief sturen.

Terug naar overzicht

icon-free

Gratis

De juristen van JBL&G werken altijd gratis voor slachtoffers met letsel. Hiervan ontvangt u vooraf een schriftelijke verklaring.

icon-near

Bij u in de buurt

Het hoofdkantoor van JBL&G zit in Amsterdam, maar onze juristen werken door heel Nederland. Zij komen graag bij u langs.

Keurmerk

JBL&G staat ingeschreven in het Register Letselschade. Dit keurmerk staat garant voor onafhankelijkheid en kwaliteit.

icon-experienced

Ervaring

Door 15 jaar ervaring bent u met de hulp van JBL&G verzekerd van de maximale schadevergoeding en krijgt u snel een uitbetaling.