Juridisch Bureau Letselschade & Gezondheidsrecht

Juridisch Bureau Letselschade & Gezondheidsrecht

Heeft een schadevergoeding invloed op uw huurtoeslag?

26 juni 2018 Algemeen

Heeft een schadevergoeding invloed op uw huurtoeslag?

U heeft letselschade opgelopen door een ongeval. Daardoor krijgt u met allerlei kosten te maken. Deze kosten dienen door de aansprakelijke tegenpartij vergoed te worden in de vorm van een schadevergoeding. Maar wanneer u deze schadevergoeding ontvangt, kan het zijn dat u in één klap veel vermogen heeft. U vraagt zich dan terecht af welke invloed dat op uw toeslagen heeft, zoals uw huurtoeslag.

In dit artikel leggen we aan u uit waarom het zo belangrijk is dat uw belangenbehartiger hierbij stilstaat. Want voordat u het weet, bent u weer het slachtoffer. Ditmaal van de Belastingdienst.

Zorgvuldige berekening is noodzakelijk

Als u letselschade heeft opgelopen door een ongeval, kunnen daar flinke kosten mee gepaard gaan. Stel dat u bijvoorbeeld (tijdelijk) niet (meer) kunt werken. Dan kunt u zich vast wel voorstellen dat dat grote financiële gevolgen heeft. Want door de (tijdelijke) arbeidsongeschiktheid loopt u een deel van uw salaris mis, gaat die promotie aan uw neus voorbij en bouwt u veel minder pensioen op. Al deze kosten moeten nauwkeurig berekend worden zodat u uw volledige schade vergoed kunt krijgen.

U doet er goed aan om daarvoor een ervaren letselschadejurist in te schakelen. Zodat u geen schadeposten misloopt en zelf voor de financiële gevolgen opdraait. Daarbij weet een letselschadejurist dat het ook erg belangrijk is dat er wordt gekeken naar welke gevolgen een groot bedrag aan schadevergoeding op uw huidige financiële situatie heeft. Want als u een groot bedrag aan schadevergoeding ontvangt, kan dat ook grote gevolgen hebben voor de toeslagen die u ontvangt, zoals uw huurtoeslag. U kunt dus wel stellen dat het noodzakelijk is om hier een berekening van te laten maken.

Wanneer vervalt uw recht op huurtoeslag?

Er dient dus een berekening te worden gemaakt van uw huidige en toekomstige kosten. Als u bijvoorbeeld arbeidsongeschikt geraakt, moet er worden berekend hoeveel schadevergoeding u moet ontvangen om in uw kosten te voorzien. U krijgt dan namelijk niet alleen met gemiste inkomsten te maken, maar ook met andere schadeposten. Stel dat uw benen niet meer optimaal functioneren, dan heeft u mogelijk huishoudelijke hulp nodig, aanpassingen in uw woonsituatie en een sportrolstoel.

Als al deze huidige en toekomstige kosten bij elkaar worden opgeteld en worden uitgekeerd als letselschadevergoeding, kunt u ineens veel vermogen hebben. Waardoor u mogelijk geen recht meer heeft op huurtoeslag. Uw recht op huurtoeslag vervalt namelijk als u:

  • als alleenstaande meer dan €30.000 vermogen heeft
  • samen met uw toeslagpartner (dit kan bijvoorbeeld uw partner zijn) meer dan €60.000 vermogen heeft
  • of een medebewoner, meer dan €30.000 vermogen per persoon heeft. Uw thuiswonende kinderen, inwonende ouders of iemand anders die bij u woont, vallen allemaal onder medebewoners.*

We illustreren dit aan de hand van twee voorbeelden:

1. Het vermogen is op 1 januari 2018 € 35.000 en de toeslagpartner had op die datum € 20.000 op zijn bankrekening staan. Dan kunt u huurtoeslag krijgen omdat het vermogen samen niet meer is dan € 60.000. Tezamen mag je als partners dus niet meer dan € 60.000,00 hebben.

2. Het vermogen is op 1 januari 2018 € 20.000. De medebewoner voor de huurtoeslag had op die datum € 35.000 op zijn bankrekening staan. Dan heeft iemand geen recht op huurtoeslag omdat het vermogen van de medebewoner meer is dan € 30.000. Dus als jij of een huisgenoot een schadevergoeding ontvangt waardoor het vermogen meer dan € 30.000,00 wordt dan vervalt de huurtoeslag voor alle personen.

*Bedragen kunnen wijzigen, informeer altijd bij de betreffende instantie naar de exacte bedragen!

Bijzonder vermogen

Het smartengeld is een van de onderdelen van de schadevergoeding die in de meeste gevallen als bijzonder vermogen wordt gezien. Als u door deze smartengeldvergoeding net over de vermogensgrens komt die u in staat stelt om huurtoeslag aan te vragen, kunt u een formulier indienen bij de Belastingdienst om dit bedrag aan bijzondere vermogen door te geven. De Belastingdienst kan er dan voor kiezen om dit deel van uw schadevergoeding niet mee te laten tellen voor uw recht op huurtoeslag.

Voorkom een onverwachtse belastingaanslag

Uw recht op huurtoeslag kan dus vervallen als u teveel vermogen heeft. Als dat het geval is, dient u uw huurtoeslag stop te zetten. Anders kunt u een fikse aanslag van de Belastingdienst ontvangen. Een goede belangenbehartiger zal u hier ook op wijzen. Schakel daarom altijd een ervaren jurist in zodat u de schadevergoeding krijgt waar u recht op heeft en u niet over een aantal jaar een onverwachtse aanslag van de Belastingdienst op uw deurmat krijgt.

Terug naar overzicht

icon-free

Gratis

De juristen van JBL&G werken altijd gratis voor slachtoffers met letsel. Hiervan ontvangt u vooraf een schriftelijke verklaring.

icon-near

Bij u in de buurt

Het hoofdkantoor van JBL&G zit in Amsterdam, maar onze juristen werken door heel Nederland. Zij komen graag bij u langs.

Keurmerk

JBL&G staat ingeschreven in het Register Letselschade. Dit keurmerk staat garant voor onafhankelijkheid en kwaliteit.

icon-experienced

Ervaring

Door 15 jaar ervaring bent u met de hulp van JBL&G verzekerd van de maximale schadevergoeding en krijgt u snel een uitbetaling.