Juridisch Bureau Letselschade & Gezondheidsrecht

Gevallen in supermarkt omdat er geen dweilbordje stond?

12 december 2018 Algemeen

Gevallen in supermarkt omdat er geen dweilbordje stond?

U bent gevallen in de supermarkt. De vloer was spekglad omdat een van de personeelsleden net had gedweild. U kon dit echter niet weten, omdat er geen dweilbordje was geplaatst. Is de supermarkt dan aansprakelijk te stellen voor uw letselschade? Onze juristen leggen het aan u uit.

Letselschade na val door gladheid

U loopt langs de supermarktschappen met uw boodschappenlijstje. Het is een dag als iedere andere normale dag. Totdat uw voeten plotseling onder u vandaan glijden. U maakt een lelijke val. Even bent u gedesoriënteerd. Dan begrijpt u wat er is gebeurd. U bent uitgegleden over de gladde vloer. U kijkt om zich heen maar ziet nergens een dweilbordje. Dat is vreemd.

U kunt een akelige val maken als u uitglijdt op een gladde vloer. Een onverwachtse uitglijder kan bijvoorbeeld rugklachten of een gebroken arm veroorzaken. Waardoor u met allerlei kosten te maken krijgt. U kunt bijvoorbeeld tijdelijk niet werken waardoor u inkomsten misloopt. U moet reiskosten betalen van en naar de fysiotherapeut. En bovendien krijgt u met medische kosten te maken. Zoals de kosten voor uw eigen risico.

De vraag is dan: is de supermarkt aansprakelijk te stellen voor de opgelopen letselschade?

Onrechtmatige daad

De filiaalhouder van een supermarkt heeft een zorgplicht naar de klanten. U moet als klant veilig uw boodschappen kunnen doen. Een supermarkt moet dan ook aan bepaalde veiligheidsvoorschriften voldoen. Er zijn bijvoorbeeld bepaalde eisen voor de inrichting van de supermarkt. Maar ook voor het schoonmaken en houden van de supermarkt. De vloer moet bijvoorbeeld regelmatig geïnspecteerd en schoongemaakt worden. En als er iets valt, moet daar gelijk op ingespeeld worden.

Stel dat er bijvoorbeeld een pot jam stukvalt. Dan moet dit direct na signalering opgeruimd en schoongemaakt worden. De vloer moet dan gedweild worden door een van de supermarktmedewerkers. Wanneer dat is gebeurd, moet er een duidelijk zichtbaar dweilbordje worden geplaatst.

Als er geen waarschuwingsbordje staat, heeft de supermarkt niet aan zijn zorgplicht voldaan. De supermarkt kan dan aansprakelijk worden gesteld op grond van artikel 6:162 BW:

[…] “Als onrechtmatige daad worden aangemerkt een inbreuk op een recht en een doen of nalaten in strijd met een wettelijke plicht of met hetgeen volgens ongeschreven recht in het maatschappelijk verkeer betaamt, een en ander behoudens de aanwezigheid van een rechtvaardigingsgrond. […]”

Supermarkt verzaakt zorgplicht

U bent uitgegleden in de supermarkt door het gebrek aan een dweilbordje. De supermarkt kan daardoor aansprakelijk worden gesteld op grond van een onrechtmatige daad. Maar hoe wordt deze onrechtmatige daad eigenlijk beoordeeld?

Om tot een beoordeling te komen, worden de vier criteria van het Kelderluik-arrest erbij gepakt. Als we die vertalen naar de supermarktcasus zien de criteria er als volgt uit:

  1. Hoe waarschijnlijk is het dat een klant niet doorheeft dat de vloer pas gedweild is?
  2. Hoe groot is de kans dat de klant niet opmerkt dat de vloer pas gedweild is, valt en daardoor letsel oploopt?
  3. Als de klant is gevallen, hoe ernstig kunnen de gevolgen en het letsel van de glijpartij dan zijn?
  4. Hoeveel moeite kost het de supermarkt om een veilige situatie te creëren nadat de vloer is gedweild?

Net gedweilde vloeren zijn vaak spiegelglad. Dat weet u, dat weet de supermarkt. Als er een dweilbordje staat, loopt u voorzichtig om de gladde vloer heen. Maar wanneer er geen waarschuwingsbordje staat, is de kans heel groot dat u niets vermoedend over de gladde vloer loopt. Wat tot gevaarlijke situaties kan leiden en grote gevolgen kan hebben als u valt. Terwijl de supermarkt met een simpel dweilbordje al een veilige situatie kan creëren.

Als er geen waarschuwingsbordje wordt geplaatst, verzaakt de supermarkt in zijn zorgplicht. De supermarkt kan dan worden verweten dat ze een gevaarlijk situatie in stand hebben gehouden.

Verzamel altijd voldoende bewijsmateriaal

Is de vloer van een supermarkt glad van het dweilen? Maar is daar niet voor gewaarschuwd door middel van een dweilbordje? En komt u daardoor lelijk ten val? Dan kunt u de supermarkt aansprakelijk laten stellen voor de letselschade die u heeft opgelopen. Om de letselschadezaak rond te krijgen, is het belangrijk dat u bewijsmateriaal heeft. Zorg er daarom voor dat u na een uitglijder in de supermarkt:

  • Foto’s maakt van de gladde vloer en het ontbrekende dweilbordje
  • Omstanders benadert voor het op een later moment afgeven van een getuigenverklaring

Tip: schakel daarna een ervaren jurist in. Zodat u zeker weet dat u de schadevergoeding krijgt waar u recht op heeft.

Terug naar overzicht

Gratis

De juristen van JBL&G werken altijd gratis voor slachtoffers met letsel. Hiervan ontvangt u vooraf een schriftelijke verklaring.

Bij u in de buurt

Het hoofdkantoor van JBL&G zit in Amsterdam, maar onze juristen werken door heel Nederland. Zij komen graag bij u langs.

Keurmerk

JBL&G staat ingeschreven in het Register Letselschade. Dit keurmerk staat garant voor onafhankelijkheid en kwaliteit.

Ervaring

Door 15 jaar ervaring bent u met de hulp van JBL&G verzekerd van de maximale schadevergoeding en krijgt u snel een uitbetaling.