Juridisch Bureau Letselschade & Gezondheidsrecht

Juridisch Bureau Letselschade & Gezondheidsrecht

Foutieve nota’s duperen slachtoffer letselschade

19 oktober 2013 Letselschade informatie

Foutieve nota’s duperen slachtoffer letselschade

Hoe zuur kan het zijn? Het is sowieso vervelend een letselschadeslachtoffer te zijn. Het is echter nog vervelender als je na behandeling ook nog eens wordt opgelicht middels een foutieve ziekenhuisnota. Het komt maar al te vaak voor dat ziekenhuizen met bepaalde foefjes de uiteindelijke hoogte van het te declareren bedrag behoorlijk opschroeven. Het is een veelgebruikte methode om ziekenhuizen financieel gezien net even wat meer lucht te geven. Het is een zeer bedenkelijke handelwijze.

Slachtoffers en patiënten gedupeerd

Gelukkig wordt niet standaard elk letselschadeslachtoffer op deze wijze benadeeld. Het is trouwens niet alleen het slachtoffer dat hierdoor wordt gedupeerd, ook de verzekeringsinstanties die deze te hoge bedragen dienen uit te betalen, voelen zich door deze werkwijze aardig te kijk gezet. Het gaat om ruim tien procent van alle nota’s die als frauduleus te boek staan. Niet alleen ziekenhuizen gaan op deze manier frauduleus te werk, maar ook psychologen en fysiotherapeuten werken er schaamteloos aan mee. En het toppunt (wellicht is dieptepunt een betere benaming) van alles: er bestaan zelfs adviesbureaus die kunnen worden ingehuurd om zo lucratief mogelijk te boekhouden.

Creatief boekhouden

Uit pure nieuwsgierigheid vraag je je toch af hoe ze dat in hemelsnaam voor elkaar krijgen. We kennen allemaal de term creatief boekhouden. Elke ondernemer zal zich hieraan – al dan niet in een lichte vorm – weleens schuldig hebben gemaakt. Er is niks zo leuk als je door een legaal trucje wat extra centen kan overhouden. De vraag is of de praktijken van de genoemde ziekenhuizen en andere medici nog wel legaal zijn. In sommige gevallen lijkt het er in ieder geval niet op.

Voor reeds beschikbare uitslag extra afspraak plannen

Als voorbeeld nemen we een letselschadeslachtoffer dat voor een klein onderzoekje een bezoek aan het ziekenhuis moest afleggen. De uitslag liet enkele dagen op zich wachten, waarna de patiënt wederom voor een bezoekje op het ziekenhuis werd uitgenodigd. Nu bleek in dit specifieke geval dat de uitslag van het onderzoek eigenlijk al direct na het eerste bezoek voorhanden was. Men had deze uitslag dus meteen aan de patiënt kunnen mededelen. Dat doet men echter niet en laat de patiënt in een later stadium wederom naar het ziekenhuis komen om op deze wijze tweemaal een consult in rekening te brengen.

Rekening ligt bij het slachtoffer

We kunnen natuurlijk discussiëren of de praktijken wel of niet legaal zijn. Laten we dat vooral aan de gerechtelijke instanties over laten. Feit is wel dat linksom of rechtsom de rekeningen gewoon betaald moeten worden. De uitkeringsinstanties die zich opgelicht voelen, leggen de rekening waarschijnlijk gewoon weer bij de burger neer. Dus of u een slachtoffer bent van letselschade of niet, uiteindelijk betalen we er allemaal aan mee.

Terug naar overzicht

icon-free

Gratis

De juristen van JBL&G werken altijd gratis voor slachtoffers met letsel. Hiervan ontvangt u vooraf een schriftelijke verklaring.

icon-near

Bij u in de buurt

Het hoofdkantoor van JBL&G zit in Amsterdam, maar onze juristen werken door heel Nederland. Zij komen graag bij u langs.

Keurmerk

JBL&G staat ingeschreven in het Register Letselschade. Dit keurmerk staat garant voor onafhankelijkheid en kwaliteit.

icon-experienced

Ervaring

Door 15 jaar ervaring bent u met de hulp van JBL&G verzekerd van de maximale schadevergoeding en krijgt u snel een uitbetaling.