Juridisch Bureau Letselschade & Gezondheidsrecht

Fietshelm leidt niet tot minder letselschade

29 maart 2016 Fietsongeval

Fietshelm leidt niet tot minder letselschade

Verrassend nieuws: het dragen van een fietshelm leidt niet tot minder (letsel)schade na een ongeval. Dit is de conclusie van een onderzoek van de Canadese University of British Columbia. Ook voor Nederland lijkt deze conclusie op te gaan.

Het onderzoek

De onderzoekers keken in een periode van vijf jaar naar het aantal ziekenhuisgewonden in verschillende provincies in Canada. In sommige van die provincies is het verplicht een fietshelm te dragen, in andere niet. Deze gegevens werden tegen elkaar afgezet om te onderzoeken of door het verplichten van fietshelmen inderdaad minder fietsers in het ziekenhuis terecht kwamen.

De uitkomst van het onderzoek is opvallend. Er werd namelijk geen relatie gevonden tussen helmdraagplicht en ziekenhuisgewonden. Zelfs niet als de onderzoekers alleen keken naar de specifieke gevallen van hoofd-, nek- en hersenletsel. Hier zou een fietshelm immers tegen moeten beschermen.

Ook kwam uit het onderzoek dat hoe meer mensen in de provincie fietsten, hoe minder fietsers in het ziekenhuis terechtkwamen, relatief gezien.

Situatie in Nederland

In Nederland gaan al een tijd stemmen op voor het verplichten van een fietshelm, maar het is de vraag of dit het aantal ongevallen waar fietsers letsel bij oplopen, gaat verminderen.

Zoals ook uit het Canadese onderzoek bleek, zijn fietsers in grote getale veiliger dan fietsers op plekken waar ze een van de weinige zijn. Hoe meer mensen op de fiets zitten, hoe veiliger zij zijn. Dit komt omdat andere weggebruikers bedacht zijn op hun aanwezigheid. Het verplichten van een helm kan maken dat minder mensen besluiten op de fiets te stappen, waardoor er minder mensen fietsen en fietsen dus relatief onveiliger wordt.

Daarnaast worden zowel fietsers die een helm dragen als andere weggebruikers die de helm zien roekelozer. Dit komt omdat de helm wellicht een vals idee van veiligheid geeft.

Ten slotte is het de vraag of een fietshelm wel zo goed helpt tegen letsel. Fietshelmen zijn gemaakt voor bescherming bij een valsnelheid van zo’n 20 k/m per uur. Bij een aanrijding door bijvoorbeeld een auto is de snelheid van de val al zoveel groter, dat het ophebben van een helm niet zo veel uitmaakt.

Letselschade en bij een fietsongeval

Fietsers zijn als verkeersdeelnemers erg kwetsbaar. Een aanrijding met bijvoorbeeld een auto kan al snel voor ernstig letsel zorgen. Daarom zijn fietsers in Nederland door de wet beschermd in het geval van een ongeluk. Zij worden gezien als ‘zwakke verkeersdeelnemer’ op grond van de Wegenverkeerswet (art. 185). Daarom is de bestuurder van het motorvoertuig in de meeste gevallen voor minstens 50% aansprakelijk voor de schade.

Als er sprake is van overmacht, dan kan het zijn dat de fietser verantwoordelijk is voor de schade. Overmacht is als de bestuurder van het motorvoertuig geen enkel verwijt valt te maken over de manier waarop hij aan het verkeer deelnam. Hiervan is zelden sprake.

Bij het beoordelen of er sprake was van overmacht, spelen verschillende factoren een rol:

  • De snelheid waarmee de automobilist en de fietser reden
  • In welke mate anticipatie mogelijk was op mogelijke verkeersfouten van anderen
  • Hoe het zicht en verlichting waren ten tijde van het ongeval

Toch is er in de praktijk bijna nooit sprake van overmacht.

Als een fietser in een aanrijding terecht komt en letselschade oploopt, kan hij of zij in de meeste gevallen een schadevergoeding claimen. Onze letselschadejuristen zorgen ervoor dat het slachtoffer de schadevergoeding krijgt die hij of zij verdient.

Terug naar overzicht

Gratis

De juristen van JBL&G werken altijd gratis voor slachtoffers met letsel. Hiervan ontvangt u vooraf een schriftelijke verklaring.

Bij u in de buurt

Het hoofdkantoor van JBL&G zit in Amsterdam, maar onze juristen werken door heel Nederland. Zij komen graag bij u langs.

Keurmerk

JBL&G staat ingeschreven in het Register Letselschade. Dit keurmerk staat garant voor onafhankelijkheid en kwaliteit.

Ervaring

Door 15 jaar ervaring bent u met de hulp van JBL&G verzekerd van de maximale schadevergoeding en krijgt u snel een uitbetaling.