Juridisch Bureau Letselschade & Gezondheidsrecht

Juridisch Bureau Letselschade & Gezondheidsrecht

Erkenning voor de Groningse aardbevingsslachtoffers

1 maart 2017 Nieuws

Erkenning voor de Groningse aardbevingsslachtoffers

De dag van erkenning is aangebroken voor de 127 Groningse aardbevingsslachtoffers. De rechtbank in Assen heeft namelijk bepaald dat de Nederlandse Aardolie Maatschappij verantwoordelijk kan worden gehouden voor de immateriële schade die de gedupeerden lijden naar aanleiding van de Groningse aardbevingen.

Dit bericht sluit aan op het artikel dat wij in september 2014 schreven over één van onze cliënten. Hierbij werd voor het eerst in Nederland letselschade uitgekeerd als gevolg van de aardbevingen.

NAM aansprakelijk voor immateriële schade

Op 1 maart 2017 heeft de rechtbank in Assen bepaald dat de NAM aansprakelijk is voor de immateriële schade van de bewoners in het door aardbevingen getroffen gebied in Groningen. De NAM wordt voor deze aardbevingen verantwoordelijk gehouden door de gasboringen die zij uitvoeren in het Groningerveld.

De rechter achtte bewezen dat de NAM door het veroorzaken van de aardbevingen een ernstige inbreuk had gemaakt op het ‘recht op ongestoord woongenot’ van de omwonenden. Dit is een fundamenteel persoonlijkheidsrecht waar alle Nederlandse burgers recht op hebben.

Daarnaast vindt de rechtbank dat de NAM het probleem bagatelliseert door te spreken van ‘gewone hinder’, die de bewoners niet in hun persoonlijke leven raakt. Terwijl dit wel degelijk het geval is.

Erkenning voor de 127 gedupeerde Groningers

De rechtszaak werd aangespannen door 127 Groningers, die erkenning zochten voor het psychische leed, waar zij al jarenlang mee kampen. De rechtszaak ging dan ook nog niet om precieze schadebedragen, maar enkel en alleen om aan te tonen dat de NAM aansprakelijk moet worden gehouden voor de immateriële schade. De uitspraak van de rechter is dan ook een principe-uitspraak.

Na deze positief uitpakkende principe-uitspraak is wel het moment aangebroken om de immateriële schade te gaan berekenen. Dit moet heel precies per gedupeerde worden berekend, omdat elk slachtoffer een eigen beleving heeft van de dreiging van de aardbevingen. Diegenen die een vergoeding voor de immateriële schade willen eisen, moeten dan ook met bewijs komen over hun persoonlijke situatie.

De Staat heeft ‘onzorgvuldig’ gehandeld

De 127 Groningers hadden de Nederlandse Staat ook aangeklaagd, maar helaas zonder succes. Deze aanklacht kwam voort uit de nagelaten handelingen van minister Kamp van Economische Zaken. Na  de zware aardbeving in Huizinge in 2012 werd minister Kamp namelijk aangeraden om de gasproductie zoveel mogelijk te beperken. Daar heeft de minister echter geen gehoor aan gegeven.

De rechtbank vond het alleen niet aannemelijk gemaakt dat schade beperkt zou zijn gebleven als minister Kamp de gasproductie wel zoveel mogelijk had beperkt. De rechtbank oordeelt wel dat het ‘onzorgvuldig’ is geweest van de minister (toch nog een beetje erkenning voor de slachtoffers). Kamp werd immers gewaarschuwd voor de gevaren die op de loer lagen, maar heeft deze waarschuwing in de wind geslagen.

Reactie uit politieke hoek

Uit de politieke hoek kwam direct een reactie van SP kamerlid Eric Smaling. Hij liet aan RTL Nieuws weten dat de uitspraak over de onzorgvuldigheid een ‘mokerslag’ moet zijn voor minister Kamp. Smaling verwijt minister Kamp dat hij de NAM elke keer ten onrechte in bescherming heeft genomen met het oog op de verzakking van de bodem door de gasboringen.

Immateriële schade claimen

De tijd is aangebroken om de immateriële schade te berekenen voor de gedupeerden. Maar hoe gaat dat in zijn werk? Bij het claimen van een vergoeding voor de immateriële schade moet worden gekeken naar de psychische impact die de gevolgen van, in dit geval, de aardbevingen op de slachtoffers hebben (gehad). In deze casus hebben de gedupeerden onder andere last van:

  • Angst voor het instorten van hun woning en daling van de marktwaarde
  • Burn-out
  • Concentratieproblemen
  • Slaapproblemen
  • Stress
  • Verdriet

Al deze negatieve emoties en gezondheidsproblemen zorgen ervoor dat de slachtoffers niet het leven leiden dat ze in gedachten hadden. De constante aanwezigheid van angst, stress en verdriet zorgt ervoor dat hun woon- en levensgenot sterk wordt verminderd ofwel niet bestaand is. De erkenning van het psychische leed is zeer belangrijk voor het verwerkingsproces van de slachtoffers.

Daarbij veroorzaken de psychische klachten ook weer lichamelijke klachten. Als u stress ervaart of een burn-out heeft opgelopen, zult u immers ook merken dat u lichaam niet meer mee wilt werken. Sommige mensen vallen kilo’s af, andere komen kilo’s aan. Daarnaast kan stress zorgen voor haaruitval, buikkrampen of oververmoeidheid. Stress eist vaak een zware tol van het lichaam. De lichamelijke klachten die werden ontdekt bij de Groningse gedupeerde waren onder andere:

  • Buik- of maagklachten
  • Gewrichtsklachten
  • Hartkloppingen
  • Hoofdpijn

Eerste stap is erkenning

JBL&G juicht de uitspraak van de rechtbank toe. Het zal nog een heel gedoe worden om de precieze schadebedragen te berekenen. Maar toch.. de eerste stap in het proces is al gezet en dat is het aanwijzen van de aansprakelijke partij. En dat moet al een hele opluchting zijn voor de gedupeerden.

Wilt u meer informatie over het berekenen en verhalen van uw smartengeldvergoeding: Neem voor gratis hulp en advies contact met ons op: 020-214 99 00.

Terug naar overzicht

Gratis

De juristen van JBL&G werken altijd gratis voor slachtoffers met letsel. Hiervan ontvangt u vooraf een schriftelijke verklaring.

Bij u in de buurt

Het hoofdkantoor van JBL&G zit in Amsterdam, maar onze juristen werken door heel Nederland. Zij komen graag bij u langs.

Keurmerk

JBL&G staat ingeschreven in het Register Letselschade. Dit keurmerk staat garant voor onafhankelijkheid en kwaliteit.

Ervaring

Door 15 jaar ervaring bent u met de hulp van JBL&G verzekerd van de maximale schadevergoeding en krijgt u snel een uitbetaling.