Juridisch Bureau Letselschade & Gezondheidsrecht

Juridisch Bureau Letselschade & Gezondheidsrecht

Casus: fiets-auto ongeluk. Hoe verloopt de letselschadezaak?

12 oktober 2015 Fietsongeval

Casus: fiets-auto ongeluk. Hoe verloopt de letselschadezaak?

Onze cliënte reed in haar woonplaats op de fiets naar school, zoals zij elke dag deed. Deze keer vond er echter een ongeluk plaats, toen ze op de oversteekplaats voor fietsers werd aangereden door een automobilist. Onze client had duidelijk voorrang: de automobilist negeerde de wegversmalling, het waarschuwingsbord en de wegmarkering. Het bleek dat de bestuurder ten tijde van het ongeval werd afgeleid door haar kinderen op de achterbank.

Klachten en beperkingen door het ongeval

Onze cliënte, een vrouw van 20 jaar, loopt door het ongeval letsel op. Zij heeft onder andere:

  • een gat in haar kin,
  • diepe sneeën op haar onderrug,
  • scheur in haar kaak,
  • een gat in haar hoektand,
  • kneuzingen, blauwe plekken en schaafwonden op haar handen en knieën,
  • schaafwonden in het gezicht
  • en verrekte spieren in haar rug.

De snee in de kin van het letselschadeslachtoffer diende gehecht te worden, en voor haar kaak is cliënte naar de kaakchirurg geweest. Cliënte diende nog een paar keer terug te gaan naar de kaakchirurg om het herstel in de gaten te houden. Ook kon cliënte een aantal weken niet goed eten door de problemen met haar kaak, zij kon deze periode alleen vloeibaar voedsel eten.

Na een tijdje verdwenen de klachten van cliënte gelukkig, maar zij heeft helaas wel nog altijd littekens overgehouden aan het ongeval.

Materiële en immateriële schade

Naast de lichamelijke klachten en beperkingen, heeft cliënte ook schade op gelopen aan materiële zaken. Door het ongeval is haar fiets en kleding beschadigd. Ook is haar mobiele telefoon tijdens het ongeval kapot gegaan, en is haar tas beschadigd geraakt.

Smartengeld
Deze materiële schade was duidelijk aan te tonen. Door bijvoorbeeld foto’s van de kapotte kleding, een offerte om de fiets te laten maken, of een bon van de telefoon. Naast materiële schade is er bij een ongeval ook vaak sprake van immateriële schade, dit wordt ook wel smartengeld genoemd. Smartengeld is een vergoeding voor gederfde levensvreugde.

In dit geval heeft cliënte een aardige tijd last gehad van het ongeval. Een maand alleen maar vloeibaar voedsel omdat er zoveel klachten aan de kaak zijn? Je kunt je wel voorstellen dat dat geen pretje is. Ook houdt cliënt blijvend last van haar littekens. Dit zijn allemaal factoren die mee worden genomen in de bepaling van het smartengeld. Er was enige discussie over de hoogte van het smartengeld. Maar toen onze letselschadejurist haar betoog onderbouwde met foto’s van het litteken, ging de verzekeraar uiteindelijk akkoord met de wens van onze cliënte.

Andere schadeposten

Medische kosten
Het slachtoffer heeft flink wat kosten gemaakt naar aanleiding van het ongeval. Zo is zij haar eigen risico van de zorgverzekering van twee jaren kwijt geraakt, en heeft zij een hoge tandartsrekening gekregen. Naast deze medische kosten, heeft cliënte reiskosten gemaakt om naar de huisarts, kaakchirurg en tandarts te kunnen gaan. Al deze kosten zijn uiteraard ook vergoed door de tegenpartij.

Huishoudelijke hulp
Schadeposten waar zij niet direct geld voor heeft uitgegeven, waar welke wel degelijk voor vergoeding in aanmerking, zijn de huishoudelijke hulp en de hond uitlaten. Omdat cliënte flink last had van haar klachten de periode na het ongeval, kon zij haar deel van het huishouden niet meer uitvoeren. Hiervoor is zij gecompenseerd. Dit wordt meestal, en zo ook in dit geval, berekend op basis van de richtlijn van de LetselschadeRaad.

Naast het huishouden, kon het slachtoffer ook niet meer met haar hond wandelen. Een ander lid van haar familie heeft deze taak op zich genomen. Ook hiervoor is een bedrag opgenomen in de schadevergoeding.

Verlies aan verdienvermogen
Cliënte werkte naast haar school bij een marketingbureau, waar zij per dag betaald kreeg. Zij heeft door het ongeval twee dagen werk gemist, welke niet zijn uitbetaald. Ook deze zijn door de tegenpartij vergoed.

Terug naar overzicht

Gratis

De juristen van JBL&G werken altijd gratis voor slachtoffers met letsel. Hiervan ontvangt u vooraf een schriftelijke verklaring.

Bij u in de buurt

Het hoofdkantoor van JBL&G zit in Amsterdam, maar onze juristen werken door heel Nederland. Zij komen graag bij u langs.

Keurmerk

JBL&G staat ingeschreven in het Register Letselschade. Dit keurmerk staat garant voor onafhankelijkheid en kwaliteit.

Ervaring

Door 15 jaar ervaring bent u met de hulp van JBL&G verzekerd van de maximale schadevergoeding en krijgt u snel een uitbetaling.