Juridisch Bureau Letselschade & Gezondheidsrecht

Juridisch Bureau Letselschade & Gezondheidsrecht

Botsing met tram of bus

2 maart 2014 Letselschade informatie

Botsing met tram of bus

Wanneer de bus of tram waarin u als passagier zit een verkeersongeval meemaakt, en u raakt daarbij als inzittende van die tram of bus gewond en loopt letselschade op, dan wilt u dat uw schade vergoed wordt. Hoe kunt u de gehele letselschade claimen op uw tegenpartij? En hoe zit het als u als verkeersdeelnemer in botsing komt met een tram of bus?

Botsing met tram of bus als inzittende

Als passagier van een bus of tram kunt u – als gevolg van een botsing – ernstig gewond raken. Dergelijke ongevallen gebeuren helaas regelmatig. U loopt dan vaak letselschade op. Immers, er zitten meestal geen veiligheidsriemen in de bus of tram. Door de botsing kunt u de bus of tram door geslingerd worden en hierdoor ernstige verwondingen op lopen.

Aansprakelijkheid bus of tram

Op grond van de wet is de vervoerder aansprakelijk voor schade veroorzaakt door dood of letsel in verband met het vervoer aan de reiziger overkomen. In artikel 8:105 BW staat namelijk: “De vervoerder is aansprakelijk voor schade veroorzaakt door dood of letsel van de reiziger ten gevolge van een ongeval dat in verband met en tijdens het vervoer aan de reiziger is overkomen.” Tenzij de bestuurder van de tram of bus kan bewijzen dat de oorzaak van het ongeval berust op overmacht of dat u om een of andere reden (deels) schuld hebt aan uw schade, is hij aansprakelijk.

Vervoersbedrijven zijn goed verzekerd tegen letselschade. Uw tegenpartij is in de meeste gevallen dan ook de verzekeraar van de bus of tram.

Schadevergoeding na botsing met tram of bus

Welke letselschade kunt u na een ongeval met tram of bus claimen?

 • Eigen risico ziektekostenverzekering;
 • Verlies aan inkomsten;
 • Hulp in het huishouden als u gewond bent;
 • Reiskosten;
 • Medische rekeningen;
 • Smartengeld.

Kijk voor meer schadeposten, die u kunt claimen op deze pagina.

Tips na een botsing met tram of bus

 1. Meld uw schade zo snel mogelijk bij de vervoersmaatschappij;
 2. Noteer het nummer van de bus of tram;
 3. Noteer het traject waarop uw reed en noteer de plaats en tijd van het ongeval;
 4. Zorg voor getuigen;
 5. Bezoek zo spoedig mogelijk een arts;
 6. Houd uw letselschade vanaf het begin goed bij.

Een letselschadejurist kan u helpen om een zo volledig mogelijke vergoeding van uw schade te krijgen. Juridische hulp bij letselschade is gratis! Dit omdat uw belangenbehartiger de rekening in kan dienen bij de verzekeraar van de vervoersmaatschappij.

Botsing met tram of bus als voetgangen/fietser

Een fietser of voetganger heeft in bijna alle gevallen van een ongeluk met tram of bus recht op vergoeding van minstens 50% van zijn schade. Vaak nog op meer! Dit komt omdat fietsers en voetgangers volgens de Nederlandse wet beschermd zijn tegenover bestuurders van gemotoriseerde voertuigen. Lees hier meer over deze juridische bescherming van zwakke verkeersdeelnemers.

Is het ongeval (deels) de schuld van de fietser of voetganger? Dan heeft hij of zij alsnog recht op een vergoeding van minstens de helft van de schade. Naarmate het percentage eigen schuld kleiner wordt, wordt het percentage schadevergoeding groter.

Botsing met tram of bus als bestuurder van een gemotoriseerd voertuig

Komt u als bestuurder van een gemotoriseerd voertuig in een botsing met een tram of bus terecht. Dan gelden dezelfde regels als in een botsing met een andersoortig gemotoriseerd voertuig. Degene die de verkeersfout of -overtreding maakte, is aansprakelijk voor de schade. Het kan ook zo zijn dat beide verkeersdeelnemers fouten maakten. Dan is er sprake van gedeelde aansprakelijkheid en kunnen beide partijen een deel van hun schade verhalen op de verzekeraar van de wederpartij.

Terug naar overzicht

icon-free

Gratis

De juristen van JBL&G werken altijd gratis voor slachtoffers met letsel. Hiervan ontvangt u vooraf een schriftelijke verklaring.

icon-near

Bij u in de buurt

Het hoofdkantoor van JBL&G zit in Amsterdam, maar onze juristen werken door heel Nederland. Zij komen graag bij u langs.

Keurmerk

JBL&G staat ingeschreven in het Register Letselschade. Dit keurmerk staat garant voor onafhankelijkheid en kwaliteit.

icon-experienced

Ervaring

Door 15 jaar ervaring bent u met de hulp van JBL&G verzekerd van de maximale schadevergoeding en krijgt u snel een uitbetaling.