Juridisch Bureau Letselschade & Gezondheidsrecht

Juridisch Bureau Letselschade & Gezondheidsrecht

Blog: Het zal wel loslopen

26 juni 2013 Algemeen

Blog: Het zal wel loslopen

Aansprakelijkheid voor hondenbeet, hoe zit dat? Stelt u zich eens voor: u maakt een boswandeling, bijvoorbeeld op een zondagmiddag in juni. Ineens staat er een hond naast u en voor u het weet wordt u in uw hand gebeten. Wie stelt u dan aansprakelijk voor uw schade? Welke schade kunt u allemaal tegenkomen na een hondenbeet in uw hand? En hoe krijgt u deze vergoed?

Lees hier meer over letselschade door een hondenbeet.

Aansprakelijkheid voor hondenbeet

Wanneer u wordt gebeten door een hond zult u als eerste kijken of u een baasje ziet. Meestal is deze in de buurt om de hond van u af te trekken. Maar het kwaad is dan al geschied: u bent verwond door de hondenbeet. U hebt schade, pijn en uw boswandeling is grondig vergald. Hopelijk biedt de eigenaar van de hond haar excuses aan.

Wat is verstandig om te doen op zo’n moment?

 • Vraag de naam en gegevens van de hondenbezitter;
 • Controleer deze door middel van een ID;
 • Kijk om u heen of u getuigen ziet en vraag hun gegevens;
 • Maak foto’s van de schade die de hond u heeft toegebracht.

Schade door een hondenbeet

Hopelijk geeft het baasje van de hond toe dat ze fout is en geeft ze haar gegevens voor als u kosten zult gaan maken.

De kans dat u inderdaad kosten gaat maken is vrij groot. Denk aan de volgende scenario’s:

 • U gaat met uw verwondingen meteen door naar het ziekenhuis. Dit kost u uw eigen bijdrage, want de wond moet gehecht en u hebt een tetanusinjectie nodig.
 • U kunt vier weken niet aan het werk, want de wond gaat ontsteken. Hierdoor valt u direct terug naar 70% van uw inkomen.
 • Tot overmaat van ramp moet u voorlopig de zwart geplande bijklussen op de zaterdag afzeggen.
 • U kunt door uw verwondingen niet meer goed schoonmaken, afwassen en boodschappen doen. Hier moet u drie weken lang iemand voor inhuren.
 • Uw dak gaat lekken. Normaliter had u dit zelf gerepareerd, maar nu kunt u dit niet. U zult iemand moeten inhuren die dit voor u doet.

Aansprakelijkheid voor hondenbeet: aansprakelijkheidsstelling

Zodra u merkt dat uw schade in de kosten loopt, doet u er goed aan om de wederpartij aansprakelijk te stellen. Maar wie is er aansprakelijk? U kunt van de werkelijke dader, de hond, immers geen schadevergoeding verwachten.

Aansprakelijkheid voor hondenbeet
Op grond van artikel 6:179 BW is de eigenaar van de hond aansprakelijk voor de door de hond aangerichte schade. U zult dus het baasje aansprakelijk moeten stellen voor de hondenbeet. U kunt dat zelf doen, door middel van een aangetekende brief, of u schakelt een letselschadekantoor in waar ervaren juristen werken. Deze zullen de hondenbezitter en haar verzekeraar binnen een week officieel aansprakelijk stellen voor uw schade.

Lees hier meer over het aansprakelijk stellen van de wederpartij.

Als het goed is erkent deze onmiddellijk aansprakelijkheid. In deze situatie is het vrij duidelijk waar de aansprakelijkheid ligt. Dan kan het berekenen van uw schade beginnen.

 • Wat houdt u over aan de hondenbeet? Slechts een litteken of hebt u nog restklachten?
 • Hoeveel inkomsten heeft u gemist door uw letsel? Dit gaat ook over zwarte klussen.
 • Wat was u kwijt aan medische rekeningen?
 • Heeft iemand u naar het ziekenhuis moeten brengen? Voor de tijd en benzinekosten die deze persoon kwijt is, staat ook een vergoeding.
 • Welke hulp in en om het huis heeft u moeten inschakelen?
 • Hoeveel pijn en leed heeft u geleden na het ongeval? U hebt ook recht op smartengeld.

Al uw letselschade wordt vergoed en u lijdt in ieder geval geen financiële schade door de hondenbeet. Maar echt rustig lopen in het bos doet u in het vervolg niet meer. U blijft op uw hoede. Dat is jammer en dat kan geen enkele verzekeraar vergoeden. U denkt niet meer: “Het zal wel loslopen.” U denkt: “Oh mijn God, laat hem niet loslopen!” En dat is toch wel net eventjes wat anders.

Terug naar overzicht

icon-free

Gratis

De juristen van JBL&G werken altijd gratis voor slachtoffers met letsel. Hiervan ontvangt u vooraf een schriftelijke verklaring.

icon-near

Bij u in de buurt

Het hoofdkantoor van JBL&G zit in Amsterdam, maar onze juristen werken door heel Nederland. Zij komen graag bij u langs.

Keurmerk

JBL&G staat ingeschreven in het Register Letselschade. Dit keurmerk staat garant voor onafhankelijkheid en kwaliteit.

icon-experienced

Ervaring

Door 15 jaar ervaring bent u met de hulp van JBL&G verzekerd van de maximale schadevergoeding en krijgt u snel een uitbetaling.